Klaus Iohannis a contestat la CCR legea care prevede acordul părinților pentru orele de educație sexuală

Klaus Iohannis a contestat la CCR legea prin care educația sexuală ar fi devenit educație sanitară și predarea materiei ar fi condiționată de acordul părinților.


Președintele Klaus Iohannis a contestat la CCR (Curtea Constituțională) modificarea de lege adoptată de Parlament care ar fi restrâns accesul elevilor la ore de educație sexuală în școli. Amendamentul cu pricina a apărut la două luni după ce președintele promulgase o lege care prevedea obligativitatea predării a cel puțin unei ore pe semestru de educație sexuală în școli.


Amendamentul propus de parlamentari din PSD și PNL venea să facă inutilă această oră – adică numele materiei era schimbat, din educație sexuală, în educație sanitară, iar părinții ar fi trebuit, conform acestui amendament, să își dea acordul pentru ca disciplina să fie predată copiilor lor. Cei care au propus și susținut acest amendament fac parte din Grupul de Rugăciune din Parlamentul României, iar la momentul promulgării legii inițiale aceștia ar fi, după cum a declarat Adrian Solomon (PSD) „avut o reacție virulentă’ la ideea că adolescenții și-ar putea începe viața sexuală informați în legătură cu tot ce presupune aceasta.


Președintele a contestat la CCR legea, arătând în sesizare că ea nu definește noțiunea de educație sanitară. De asemenea, Iohannis a criticat și eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru', susținând că în acest caz devine neclar dacă legiuitorul dorește să transforme materia într-una predată pe tot parcursul anului școlar sau dacă dorește să elimine garanția că elevii vor beneficia de astfel de programe cel puțin o dată pe semestru.

„Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului școlar, o dată pe semestru, o dată pe an, sau deloc', se arată în sesizarea prin care președintele Klaus Iohannis a contestat la CCR modificarea legii.

De asemenea, președintele a arătat că nu se înțelege, din modificarea de lege trimisă la promulgare, dacă aceste programe de educație sanitară ar fi făcute cu scopul prevenirii infecțiilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor, două lucruri care au ținut subiectul pe agenda dezbaterilor publice în ultimii ani (numai în 2019 România a înregistrat 18.000 de mame minore). Din modificarea legii nu reiese, susține președintele, nici care ar fi momentul în care părinții ar trebui să își dea acordul pentru predarea educației sanitare.


Citește și:
Lecții de ipocrizie versus ore de educație sexuală

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video