Mai mult decat o simpla destinatie de vacanta, Kamalaya, unul dintre cele mai bine cotate spa-uri din lume, este un sanctuar al sanatatii, amplasat intr-un colt de paradis! Roxana Voloseniuc povesteste.
La Kamalaya am ajuns asta-vara, intr-un circuit pe care l-am facut impreuna cu familia in Thailanda. Am venit special pe insula Koh Samui, pentru a ne bucura de cateva zile de relaxare totala in locul de care tot auzisem in ultima perioada si pe care voiam musai sa-l testez si eu. Era prima mea vacanta intr-un spa si nu stiam exact la ce sa ma astept: imi imaginam un fel de „internare full board, in timpul careia sa mi se pompeze in vene sanatate si energie.
Ca sa trec direct la concluzii, au fost cateva zile fantastice si total inedite fata de ceea ce experimentasem eu pana atunci. Cu toate astea, poate ca nu m-as fi decis sa scriu acest articol daca n-as fi primit de Craciun un mesaj foarte simpatic de la un cuplu de prieteni: „Tocmai ne-am intors din Buthan (va recomand destinatia) si am poposit, la sugestia ta, in Kamalaya. Multumim pentru aceste momente unice!. Mesajul lor m-a facut sa ma gandesc ca, daca impartasesc si scriu despre experientele care mi-au placut si mi-au facut bine, v-as putea ajuta (macar cu o idee) si pe acelea dintre voi care va doriti solutii pentru o viata mai sanatoasa, liniste, relaxare, incarcarea bateriilor sau chiar schimbarea filosofiei de viata catre o viziune holistica…
Un loc precum Kamalaya nu e doar o destinatie de vacanta, este un adevarat sanctuar al sanatatii, un spa holistic a carui filosofie imbina terapiile orientale cu cele occidentale si care, pe langa tratamentele specifice oricarui spa, iti ofera consultatii si tratamente de medicina holistica, tratamente ayurvedice, din medicina traditionala chineza, naturopatie, homeopatie, tratamente de terapie emotionala (intreg „meniul consta in 70 de terapii si tratamente). Exista lectii optionale pentru toti clientii centrului, indiferent pentru ce tip de pachet/tratament au optat la inceput (inca de acasa poti bifa pe site-ul lor programul pe care ti-l doresti), de Pilates, yoga, chi gong (acestea mi-au placut cel mai mult) sau meditatie.
Sigur ca acest loc e departe, nu e usor de ajuns acolo, e restrictiv pentru anumite bugete, dar e o optiune pe care o poti lua in calcul pentru viitor sau, de ce nu, un punct de plecare catre o viata mai buna. Poti incepe prin a accesa site-ul lor, kamalaya.com si tot te alegi cu o multime de informatii care-ti vor fi folositoare. Eu, una, mi-am cumparat cartile cu metodele de detox si DVD-ul cu toate retetele preparatelor pe care le-am savurat la Kamalaya (acum sunt de vinzare si pe site, pe langa multe alte retete scrise sau filmate, pe care le gasesti gratis).
Prima zi la Kamalaya mi-a fost ocupata cu analize, masuratori si tot felul de examinari care au condus apoi la un program de detox (sugerat de un naturopat), acesta fiind si programul pe care il alesesem inca de acasa. Aici, pe langa masajele specifice, sauna cu infrarosu sau alte proceduri, au fost incluse si sugestii pentru meniul alimentar, cand si ce pot sa mananc, sa beau, dar si ce vitamine si suplimente alimentare imi trebuie. Testele au scos la iveala multe hibe pe care organismul meu le avea si pe care incerc de atunci sa le repar, fie prin completarea dietei cu antioxidanti, fie prin alimentatie, sport, meditatie.
Pe langa programul de detox (cel mai faimos dintre toate), poti opta pentru multe alte programe, printre care cel de healthy lifestyle (aici sunt incluse programe de fitness, diete de slabit, tehnici pentru un somn mai bun, mai profund), stress & burnout (programe de revitalizare, relaxare si echilibrare a organismului) si yoga – programe individuale, create special pentru tipologia fiecarui individ si care includ tehnici asana (posturi), pranayama (respiratie) si meditatie.
Insa nu doar prezentul centrului Kamalaya e fascinant, el are si o poveste foarte interesanta: a fost construit in jurul unei grote care pana nu de mult servea drept loc de meditatie si retragere pentru calugarii budisti. Grota a fost descoperita intamplator de John Stewart, co-fondatorul Kamalaya, aflat in 2000 in vizita in Koh Samui (el insusi budist si maestru yoghin, care si-a petrecut cea mai mare parte din viata in ashram¬urile din India, unde a contactat o boala al carei leac se afla intr-o planta care crestea doar in Koh Samui). Nu i-a luat mult sa-si convinga partenera de viata si de business, Karina Stewart, ca locul acesta are o incarcatura energetica atat de mare incat sanctuarul lor, planificat initial sa ia nastere in Himalaya, va trebui sa fie construit aici, in jurul acestui loc. Conceptul architectural pe care sotii Stewart l-au pus in aplicare (ajutati de arhitectul australian Robert Powell) se impleteste perfect cu filosofia spa-ului: conexiunea cu natura este vitala!
Am lasat la urma descrierea locului in care se afla acest resort: o jungla terasata (in varf se afla spa-ul si studiourile de yoga), cu vegetatie luxurianta, care se revarsa pe coasta oceanului, si cu o priveliste aproape ireala. Este un loc unic, la care ma gandesc ori de cate ori sunt in cautarea linistii. Si de atunci, ori de cite ori meditez, ma proiectez in acel colt de paradis.