Jurnal de festival: Ziua a II-a la TIFF (marti, 31 mai)

Bilantul de marti: un documentar despre Noma, restaurantul danez unde s-a inventat bucataria scandinava, Shelley, filmul in care Cosmina Stratan joaca rolul unei mame surogat bantuite, Fado, un film nemtesc despre gelozia care distruge si Seceratoarea, o productie croata din care n-am inteles mare lucru. A, si bistroul Joben, unde se bea Sangria cu galeata si chiar se mananca bine.

Despre Seceratoarea (The Reaper), filmul regizat de Zvonimir Juric, chiar nu vreau sa va zic prea multe. Un subiect interesant ce putea sa dea in triller (un violator reabilitat ajuta in toiul noptii o femeie singura, ramasa in pana de benzina, trezind vechile suspiciuni ale comunitatii) s-a intins in cadre prea lungi, devenind pentru spectator un nonsens de la un capat la altul. Mie nu mi-a placut. Vorba aia: prea bun!


Am descoperit-o cu surprindere pe Cosmina Stratan pe genericul filmului Shelley, al lui Ali Abbasi, selectat in Competitie. Cosmina care a facut un rol excelent din personajul tinerei venite din Romania ca sa ajute la treburile casnice un cuplu scandinav ce duce un mod de viata mai ciudat: izolati in padure, fara electricitate, consumand doar ceea ce cultiva. Dupa ce Elena accepta sa devina mama surogat pentru copilul lui Kasper si al lui Louise lucrurile incep sa o ia razna. Shelley e genul acela de film in care de cate ori se face intuneric, iti doresti sa vina repede ziua.


 

Noma, o revolutie culinara (Noma, my perfect storm) il are in centrul atentiei pe Rene Redzepi, chef-ul de origine macedoneana, care a pus bucataria scandinava in dictionarul gastronomic mondial si a facut din Copenhaga loc de pelerinaj pentru gurmanzi si critici culinari. Viziunea sa asupra felului in care mancam astazi a facut din Noma cel mai bun restaurant din lume in 2010, 2011, 2013 si 2014. Pentru Rene o farfurie de mancare trebuie sa iti spuna unde si in ce anotimp te afli. Incapatanarea sa de a gati doar cu ingredientele pe care le ofera spatiul scandinav l-a facut sa exploreze natura in cautare de noi ingrediente si sa duca tehnicile de gatit la un cu totul alt nivel. Un film despre ce faci cand atingi culmile succesului la doar 32 de ani si despre cum te ridici atunci cand un virus iti imbolnaveste 60 de clienti in cel mai exclusivist restaurant din lume.


Am incheiat seara cu Fado, o productie germana despre gelozia lui Fabian, un doctor din Berlin care se muta in Lisabona pentru a relua relatia cu fosta sa iubita, Doro. Insa vechile suspiciuni ale lui Fabian reapar, atunci cand in scena intra un coleg de munca de-al lui Doro.

#hailaTIFF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle