Infidelitate când ești izolat cu partenerul de viață? Cum e posibil așa ceva? Infidelitatea emoțională, online, fără contact fizic... tot înșelat este.
Legat de infidelitate până acum știam clar un lucru: trebuie să presupună contact fizic. Aici pentru mulți limita era flexibilă. Sunt persoane care consideră înșelat sărutul. Unii nu văd în asta o trădare. Alții spun că n-au făcut nimic, au fost doar niște atingeri și nu sunt așa de grave ca penetrarea. La fel și sexul oral, nu înseamnă sex normal deci… nu e un păcat capital. Sigur, fiecare trăiește după propriile reguli.
Așa cum infidelitatea sexuală este motiv decisiv de despărțire pentru unele cupluri, altele fac tot posibil să-și rezolve problemele. Ori… se fac că nu văd, nu s-a întâmplat nimic. Dar mai avem un tip de infidelitate: cea emoțională. Dacă la infidelitatea sexuală poți spune că a fost atracție animalică, pasiune, care o dată cu actul în sine s-a consumat (în final oare chiar așa e și, mai ales, ce a dus la adulter?!), infidelitatea emoțională este mai periculoasă.
Nu faci sex cu obiectul pasiunii pentru că nu ai curaj. Sau încă nu s-a ajuns acolo, iar izolarea la domiciliu face ușor complicate escapadele. Ori sexul cu altcineva decât partenerul de cuplu contravine valorilor morale. Așa doar niște discuții online sau pe Whatsapp sunt inofensive, iar compasul moral nu scoate sunete disperate.
Infidelitatea emoțională nu înseamnă neapărat să îi spui celuilalt extrem de descriptiv ce i-ai face la așternut sau pe unul din birourile companiei. Ci presupune o deschidere emoțională mare, intimitate emoțională, asezonate și cu atracție fizică intensă (pe care vrei să o recunoști sau nu) plus sentimente. Fără atracție ar fi doar prietenie. Poți avea discuții foarte intime cu un prieten bărbat, fără componenta atracției. Și chiar există prietenii sincere între persoane de sex opus.
În infidelitatea emoțională există și o componentă mentală, pe care o putem numi infidelitate cognitivă. Gândurile sunt populate din plin de cealaltă persoană, încât chiar și când ești fizic cu partenerul de cuplu, mental ești în altă parte sau cu altcineva. Prin urmare disponibilitatea emoțională reală pentru cel cu care ești în relația oficială este minimă. Fixarea cognitivă poate duce chiar și la obsesii. Și chiar dacă totul se desfășoară prin mesaje, pe chat, pe e-mail, situația capătă un potențial periculos când sentimentele pentru partenerul oficial și visurile legate de un viitor împreună sunt înlocuite de cele pentru noua fascinație. Cât durează aventura emoțională? De la caz la caz… poate arde ca un foc de paie, rapid, ori mai mocnit vreme îndelungată.
Izolarea la domiciliu ne-a adus o lună de zile non-stop lângă partenerul de cuplu. Iar dacă înainte lucrurile scârțâiau și ne prefăceam că merg bine… acum evidența ne cam scoate ochii, metaforic vorbind. De ce ajung persoanele căsătorite sau în relații să se joace verbal, cu sau fără tentă sexuală, pe social media sau chiar pe aplicații precum Tinder sau Bumble? Păi au nevoie de atenție, confirmări, validări, înțelegere, iar dacă nu le primesc în cuplu au senzația că așa își împlinesc nevoia. Pe moment funcționează, dar la nivel superficial. E ca atunci când îți este foarte foame încât ai mânca două feluri de mâncare, dar primești un mic aperitiv cu care păcălești foamea.
Și așa unii ajung să își păcălească foamea emoțională cu mai multe persoane, online, decât să rezolve problema unde este ea cu adevărat: acasă. De asemenea, internetul permite manifestarea unui comportament cu conținut sexual, pe care mulți nu l-ar pune în practică în mod real. Sau ar vrea, dar partenera nu e de aceeași părere. Și chiar dacă mulți își spun că este o joacă, o distragere, la nivel inconștient este și o căutare de… altcineva. Care nu trebuie neapărat să fie asumată până la capăt. Așadar când e infidelitate online? Când se ajunge la sex online, întâlniri online, implicare emoțională. Iar de aici până la transferul în offline poate fi doar un pas, desigur.