Îți spui că tu îl provoci? Semne că partenerul tău de cuplu are probleme serioase de a-și gestiona furia și nu e vina ta

Iei asupra ta furia lui și îi găsești tot felul de scuze. Partenerul nu a avut de ales decât să reacționeze așa. Însă gestionarea emoțiilor este responsabilitatea lui.

Furia nu trebuie demonizată. Ea este o emoție prețioasă care ne oferă o mulțime de informații. Acestea sunt legate de nevoi neîmplinite, limite încălcate. Și toate emoțiile negative funcționează ca un barometru la care e important să fim atenți. Însă ce facem mai departe cu emoția și cum alegem să o manifestăm e cu totul altă poveste. Aici este responsabilitatea fiecăruia să dea dovadă de respect, asumare, dorința de a-și ține în frâu comportamentele zgomotoase și la nivel faptic chiar să facă asta. Pentru că factori declanșatori sunt și vor fi, mai ales în cuplu. Iar să îi găsești scuze partenerului nu îl ajută, ci dimpotrivă, îl menține în comportamentul problematic.


Are… fitilul scurt

Asemenea unei dinamite, sunt persoane care explodează mai greu sau mai rapid, în funcție de cât de lung este fitilul și ajunge scânteia la batonul de pulbere. Partenerul tău este foarte reactiv la aproape orice: aglomerația din supermarket, vânzătoarea care se mișcă lent, chelnerul care a vărsat o picătură din băutură etc. Situații care poate pe alții doar îi irită pe el îl înfurie de-a dreptul.

Nu acceptă nicio observație

Critica este trigger pentru multă lume. Mai ales când discutăm despre un fond critic, respectiv părinți care în copilărie erau invalidanți, cicălitori și foarte critici. Însă în cuplu este imposibil să îți placă totul la partener, să nu te deranjeze niciun gest de-al său. Iar când se întâmplă asta îi comunici. Observațiile de orice natură îl fac să fie foarte defensiv și agresiv verbal.


Mergi pe coji de ouă

Această atitudine de alertă, faptul că te simți în permanență ca pe un teren minat sau e ca și cum mergi pe coji de ouă, arată clar că s-a creat o condiționare. Exploziile lui de furie repetate, pe care poate nici nu le-ai etichetat sau conștientizat ca atare, te fac să fii foarte vigilentă și precaută. Te protejezi astfel de tumultul său emoțional și disconfortul pe care ți-l produce ție.

Cere schimbarea de la tine

Nu este dispus să se uite la propriile lui reacții și să depună efortul de a și le tempera. Ci cere mai degrabă de la tine să te comporți exemplar, fără de greșeală, pentru a nu-l pune pe el în ipostaza lucrului cu sine.

Regulile lui

Nu este dispus la compromis și să vadă lucrurile din unghiul tău. Totul trebuie să se întâmple cum vrea el și când vrea el. Ca și cum este un copil mic sau unul răsfățat, toleranța sa la frustrare este extrem de scăzută. Iar de aici până la furie veritabilă mai e doar un pas.


Țapul ispășitor

Este supărat de la serviciu, dar își varsă furia pe tine. S-a certat cu mama sa la telefon, iar apoi găsește motiv de ceartă și se ventilează cu tine. Are nevoie să descarce furia undeva, iar tu ești foarte la îndemână, indiferent de motivul extern cuplului vostru.

Citește și:
De ce după unele despărțiri îți revii mai greu și după altele mai ușor. Nu ține doar de sentimente

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle