Nu ești exagerată și nici nu ar trebui să accepți această etichetă. Ceea ce ceri tu în cuplu este normal, ba chiar formează o fundație solidă.
Din păcate eticheta de exagerată este des aruncată pe masa comunicării (deficitare) în cuplu. Chiar dacă unele comportamente sau cerințe pot fi mai ample decât ceea ce e considerat un reper normal, există unele solicitări care sunt chiar firești și funcționale. Ele formează fundația relației de cuplu și se referă la nevoi emoționale eligibile în cuplu. De ce sunt condamnate tocmai acestea? Deoarece partenerul poate avea un anumit grad de indisponibilitate emoțională, se teme teribil să devină vulnerabil și să nu fie rănit. Atenție la dinamica în care tu devii salvatorul lui și nu mai ești atentă la ceea ce ai tu nevoie, mulțumindu-te cu firimituri sau aproape nimic.
Nu îți dorești doar sex sau întâlniri frecvente ca într-o relație asumată, dar fără intimitate emoțională. În care sunteți doi companioni care mai fac și sex, dar nu vorbesc despre sine, nu au discuții mai de profunzime. Da, intimitatea emoțională se construiește, nu te aștepta ca ea să se producă instant. Dar e normal să îți dorești să lucrați amândoi în această direcție.
Dacă îți este teamă să pui întrebări pe teme delicate, ca să nu-l deranjezi, ori pentru că simți că mergi ca pe coji de ouă… consideră asta un semnal de alarmă. În cuplu e firesc să ai acea naturalețe, să știi că poți întreba fără să fii respinsă, certată, judecată. Până la urmă nu este vorba doar despre conexiunea abordată mai sus, ci și despre testarea realității și împiedicarea scenariilor negative să îți cotropească mintea.
Cum ai putea crește capitalul de încredere dacă nu există onestitate? Să știi că el nu te minte și chiar să te bazezi și să iei de bun ceea ce zice. Este foarte obositor să faci muncă de detectiv să îi probezi spusele, iar lipsa sincerității îți va da foarte multă nesiguranță.
Surprizele sunt frumoase, la fel și momentele de spontaneitate. Sunt un fel de sare și piper în cuplul care are nevoie de predictibilitate, de consistență. Să știi la ce anume să te aștepți de la el, că ceea ce spune se potrivește cu ceea ce face.
Nu de puține ori bărbații sunt cei fuzionali, care consideră nevoia ta de solitudine o lipsă de implicare ori semnalul că relația este în pericol. Aici este nevoie de o proporție echilibrată. Să hrănești și relația de cuplu, dar și hobby-urile tale, obiectivele profesionale sau relațiile de prietenie care nu merg de la sine, trebuie întreținute. Când anumite zone ale existenței tale sunt tratate superficial, ori le canibalizează pe altele apare dezechilibrul.
Unii bărbați sunt mai pasionali, alții sunt mai reținuți. Discutați despre limbajele iubirii proprii fiecăruia dintre voi și învățați să oferiți în funcție de ceea ce are nevoie celălalt, nu de ceea ce credeți că i-ar plăcea să primească ori v-ar plăcea vouă.
Foto: PR