Îți este teamă să pui limite celor dragi? În ce fel îți vei îmbunătăți viața

Nevoia de limite este esențială. Pentru a-ți respecta granițele personale și a-i păstra în viața ta pe cei din jur care uneori nu înțeleg acest concept.

Îți este teamă să pui limite celor dragi? În ce fel îți vei îmbunătăți viața

Eviți să pui limite pentru că te temi să nu deranjezi, să nu superi, celălalt să nu se simtă respins. Așa că încerci aparent să păstrezi pacea, echilibrul, dar asta te macină pe tine pe interior. Deoarece granițele tale sunt călcate în mod repetat, nevoile tale nu sunt luate în considerare nici de alte persoane și, mai ales, nici de tine. Ce câștigi atunci când pui limite într-un mod asertiv.

Eviți resentimentele

Spui prea mult da și insuficient, ori deloc, nu. Asta te face să acumulezi o cantitate semnificativă de emoții negative, ce poate varia de la dezamăgire la frustrare, la iritare sau furie. Emoții care la un moment dat ies la iveală și nu în cel mai corect sau sănătos mod. Punând limite eviți exploziile emoționale ulterioare ce erodează relațiile.

Nu mai ești epuizată

Pur și simplu vrei să ajuți pe toată lumea. Indiferent câtă treabă ai, câte responsabilități te apasă ori ești de obosită. De aici până la epuizare fizică sau emoțională mai este doar un pas. Limitele te ajută să ai un tonus bun, să îți protejezi sănătatea corporală și psihică.

Ai o viziune mai pozitivă asupra vieții

Pentru că ești constant disponibilă pentru cei din jur poți ajunge să gândești că ei te folosesc, te caută doar când au nevoie și nu sunt niciodată acolo pentru tine, când ești tu într-un impas. Și așa cochetezi cu stările anxioase, depresive, ai impresia că ești singură pe pământ. Fiind mereu solicitată și existența în sine seamănă cu un soi de calvar care parcă nu se mai oprește. Limitele îți schimbă optica și recadrează locul tău sau al celor dragi unii în viața celorlalți.

Nu te fac dependentă

Nu pui limite și te agăți de cei apropiați. Sună cunoscut? Ai nevoie să îți renegociezi independența, autonomia, spațiul personal, să înveți să te uiți la ce ai tu nevoie cu adevărat. Să îți gestionezi eșecurile, să iei decizii fără să te mai consulți cu toată familia, să îți asumi riscuri. Limitele nu se rezumă doar la oamenii din viața ta, ci și la tine. E necesar să ai grjă de tine în mod adecvat, chiar dacă la început asta înseamnă să ieși din zona ta de confort.

Înveți să te aperi

Prea mult da sufocă anumite nevoi de bază cum este cea de respect. Această complianță în fața celorlalți aduce cu sine de multe ori încălcarea unor drepturi personale, pe care nu poți să ți se aperi deoarece te simți rușinată, vinovată, crezi că ești egoistă dacă te gândești și la tine sau te pui pe primul loc. În mod ironic, făcând tocmai asta reușești să salvezi anumite relații ori să le faci mai puternice.

Citește și:
Metode diferite care te ajută să ai o minte sănătoasă și să gândești pozitiv

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle