Te gândești cu groază la infidelitate, iar realitatea arată că sunt contexte ce o favorizează. Dar, în final, desigur, e o alegere conștientă și asumată.
Infidelitate… ce subiect sensibil. Până la urmă nu bagi mâna în foc pentru tine, dar pentru altcineva?! Spui că, nici vorbă, tu nu ai putea niciodată să înșeli. Și o spui cu cea mai mare fermitate. Sau că partenerul tău nu are cum vreodată să te rănească în asemenea mod. Nu se potrivește cu valorile și principiile voastre, vă iubiți și vă respectați prea mult. Dar infidelitatea de multe ori nu are legătură cu iubirea, iar principiile se mai încalcă. Cine trăiește 100% în acord cu principiile și valorile lui? Puțini oameni… Oare nu ai în jur exemple de cupluri unde ai rămas efectiv cu gura căscată la vestea că unul dintre ei a călcat strâmb? Căci, da, în spatele infidelității mecanismul este unul complex.
Evenimentele din viață care vin la pachet cu diverse consecințe foarte mari și foarte serioase aduc și un grad de stres teribil. Chiar și când sunt evenimente foarte mult dorite precum nașterea unui copil, lansarea unei afaceri de succes, promovarea etc. Iar infidelitatea devine o cale de a scăpa de acest stres copleșitor. Sigur, o manieră total disfuncțională.
Criza vârstei mijlocii e un concept familiar? Zici că atunci bărbații slăbesc, își schimbă garderoba, imaginea, mașina dar și partenera de viață? Însă nu e valabil doar pentru bărbați. Când imaginea de sine, stima de sine încep să fie știrbite și apare nesiguranța, se caută validare în exterior ce vine și din atenția primită din partea unei persoane care nu e partenerul de cuplu oficial. Și, din flirt în flirt, se poate ajunge treptat la infidelitate emoțională sau infidelitate fizică, sexuală. Vârsta mijlocie nu trebuie să fie obligatoriu perioada când se întâmplă asta.
În general lucrurile se derulează cât de cât satisfăcător acasă. Da, mai apar conflicte, nemulțumiri, certuri pe aceleași subiecte care vă deranjează de ani de zile, dar totul cumulat nu reprezintă un motiv real de despărțire sau divorț. E o rutină clară ce vine la pachet și cu plictiseala care poate fi alungată cu vârf și îndesat de o aventură sau o relație în paralel.
… e și chinuitoare, obositoare. Noi și noi provocări, experiențe, orice presupune ieșirea din zona de confort, ca un dependent de droguri care dorește o altă doză, poate chiar mare. Și o vreme merge ca noutatea să fie bifată alături de partener, până când acesta în sine devine… învechit.
Este epuizant să te cerți mult și des, iar asta va eroda conexiunea emoțională din cuplu. E greu de dus o relație unde permanent ești în război. La început poate părea antrenant, sexul de împăcare încântător. Doar că atunci când paharul este umplut la refuz, lichidul umple și masa, pătează tot în jur și devine dificil să mai bei. Ai nevoie de liniște, de echilibru, de alinare și cauți un astfel de spațiul emoțional, iar a treia persoană devine și un soi de salvator dacă discutăm de o relaționare abuzivă acasă. Sau conexiunea se rupe complet, încât devii disponibil emoțional pentru altcineva.
Foto: PR