Istoria zilei de mărțișor – semnificație și tradiții

Venirea primăverii este întâmpinată cu mărțișoare, realizate atât de creativ astăzi. La început, lucrurile stăteau altfel.

Istoria zilei de mărțișor - semnificație și tradiții

Nu cred că mai este cazul să explic cum, în zilele noastre, pe data de 1 martie, femeile primesc mărțișoare, pe care le poartă în piept sau la mână. Asta știe deja toată lumea.


Mai interesant este faptul că în trecut, mărțișorul era purtat atât de femei, cât și de bărbați. Pe vremea geto-dacilor, anul nou începea la data de 1 martie, având numai două anotimpuri: vară și iarnă.

Pe atunci, se credea că mărțișorul aduce noroc și era oferit de anul nou, înainte de răsăritul soarelui. Mărțișorul era, de fapt, un șnur răsucit, în culorile care s-au păstrat și astăzi. Se purta de la 1 martie până la primele semne că anotimpul cald s-a instalat (cântecul cucului, înflorirea cireșilor, întoarcerea păsărilor din țările calde). Când aceste semne începeau să apară, șnurul de mărțișor se lega de un trandafir sau de un copac înflorit sau se arunca în direcția de unde veneau păsările călătoare.


Culorile roșu și alb reprezentau trecerea de la rece la cald, de la iarnă la vară. Desigur, roșul reprezenta căldura, iar albul semnifica frigul.

Ulterior, firului de mărțișor i s-a mai adăugat și o monedă din argint. Cu acel bănuț se cumpărau vin roșu, caș proaspăt și pâine.

Ziua de 1 martie semnifica renașterea, căci atunci și natura revine la viață, iar totul prinde din nou culoare.

O altă legendă leagă mărțișorul și de Baba Dochia. Se spune că aceasta era o femeie rea și capricioasă. Ea era cea care torcea firul de mărțișor, în timp ce urca cu oile la munte. Între 1 și 9 martie, fiecare își alege baba’, căci aceste zile sunt schimbătoare, precum personalitatea Babei Dochia. În funcție de vremea din ziua în care ți-ai ales baba, se presune că se conturează și norocul pe care îl ai sau nu îl ai în anul respectiv.

Desigur, toate aceste tradiții nu mai sunt tocmai relevante astăzi, căci mărțișorul reprezintă doar un accesoriu, un soi de bijuterie. Îl purtăm, acum, automat, din obișnuință, fără să mai știm neapărat ce reprezintă cu
exactitate. Astăzi formele mărțișoarelor pot să difere, lăsând creativitatea celor care le confecționează să iasă la iveală.

Text: Amy Abaluta
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle