Turcia este țara locațiilor infinite, a locațiilor ce par rupte dintr-un vis! Plină de situri antice, frumuseți unice și destinații de neegalat, vizitarea Turciei este un must care se va transforma garantat ȋntr-o experiență de neuitat. Cu aventuri care așteaptă la tot pasul, Turcia oferă experiențe memorabile, gusturi unice și peisaje magice.
Elle România a avut recent deosebita plăcere, facilitată de Ministerul Turismului din Turcia și de TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency), de a vizita Istanbulul, punctul de ȋntâlnire ȋntre Europa și Asia. Ne-am bucurat să descoperim nu numai locații moderne precum Galataport-ul, un proiect de reamenajare urbană de anvergură a unui complex portuar, ci și puncte de referință turistice precum Turnul Galata, Hagia Sofia sau Marele Bazar și boutique-urile fascinante ale unor designeri locali extraordinari ca Sevan Bıçakçı, Begüm Khan, Qimu sau Punto Leather.
Cu o parte în Asia și alta în Europa, İstanbulul, vechea capitală a Imperiului Roman de Răsărit (Bizanțul) și a Imperiului Otoman, ȋmbină cu măiestrie cultura sa contemporană cu tradițiile străvechi.
Metropola plină de viață a Turciei este un oraș fermecător, unde trecutul conviețuiește laolaltă cu prezentul, iar fiecare pas scoate la iveală noi și noi relicve ale timpurilor apuse. La răscrucea a două continente, orașul spectaculos a absorbit tot ce este mai bun din ambele lumi. Cu frumoasele sale repere istorice, bucătăria de excelență, viața de noapte vibrantă, festivalurile de artă și muzică, o sărbătoare a credinței, labirinturile de piețe și galerii comerciale, inima Istanbulului și sufletul Bosforului de sub ochiul atent al Turnului Fecioarei sunt un adevărat vis al călătorului.
Dar ce ni s-a pregătit acolo? Am plecat ȋntr-o luni dimineață, pentru patru zile, plină de entuziasm, să descopăr noi colțuri ale Istanbulului. Deși mai fusesem de câteva ori ȋn superba metropolă, a fost mai mult decâto ȋncântare să-o revăd. După o călătorie mai lungă decât a fost ȋn plan, datorată ȋntârzierii zborului, am ajuns la hotelul The Artisan Istanbul MGallery, unde am fost cazați.
După un refresh de jumătate de oră, am plecat, acompaniați de ghidul nostrum desemnat, către prima destinație pe care aveam să-o vizităm. Situat în inima orașului, Galataport İstanbul este un proiect de dezvoltare de anvergură care acoperă malul coastei Bosforului pe o lungime de 1,2 kilometri. Proiectul a adus la viață o zonă anterior închisă vizitatorilor timp de aproape 200 de ani.
Acum, Galataport İstanbul este un complex extrem de primitor și modern de muzee, magazine, restaurante și fabrici de bere, pe malurile pitorești ale vibrantului cartier Karaköy, care se remarcă ca fiind o destinație cu utilizare mixtă, cu diverse activități și funcții atrăgătoare, pentru pasageri de croazieră, echipaje, turiști și localnici, deopotrivă.
Datorită Galataport-ului, noul reper al țărmului Bosforului, călătorii moderni vin să vadă nu numai Marea Moschee Hagia Sofia sau Moscheea Albastră, ci și să experimenteze un nou cartier dedicat culturii, artei, design-ului, cumpărăturilor de nouă generație și gastronomiei.
Turul a continuat apoi cu vizionarea Post Office Fashion Galleria, o construcție excepțională, construită la începutul anului 1900.
Una dintre cele mai vechi structuri din Galataport İstanbul, Galeria de Modă a Oficiului Poștal este una dintre cele mai frumoase din oraș, cu domul și acoperișul caracteristic din ardezie și spații și fațade unice. Clădirea a fost construită la începutul anului 1900 din necesitatea unui terminal pentru pasagerii care soseau în port. Concepută inițial ca Biroul Vamal Galata Rüsumat, structura este și primul terminal de pasageri al Portului Karaköy. În perioadele ulterioare, a servit și ca Spital Maritim și Oficiu Poștal de Colet.
Recent, ȋn cadrul proiectului Galataport Instanbul, clădirea istorică a fost restaurată pentru a înfrumuseța din nou orașul ca simbol emblematic al complexului. Acum, oficiul poștal este un excelent punct de întâlnire pentru artizani, brand-uri locale de top, brand-uri turcești cu prezență globală și brand-uri internaționale de tip boutique. O destinație importantă în Karaköy, Post Office Fashion Galleria aduce cultura tradițională de bazar a orașului la Galataport Istanbul și o reinterpretează.
După această vizită și un pahar de șampanie ȋn cadrul deschiderii unui nou magazin al unui brand turcesc local, ne-am ȋndreptat către aclamatul restaurantul Muutto. Aici, gazdele noastre ne-au răsfățat cu mezze-urile tradiționale turcești disponibile atât ȋn variante cu carne, cât și vegane, vinuri locale și deserturi delicioase, ȋnainte de a ne retrage la hotel, pentru a ne pregăti pentru o nouă zi, plină de surprize.
Cea de-a doua zi a ȋnceput cu un transfer către Peninsula Istorică, o zonă de unde İstanbulul câștigă o mare parte din atenția și fascinația turiștilor. Peninsula a fost gândită ca zonă rezidențială și a fost capitala a două imperii care stăpâneau cândva trei continente, Imperiul Roman de Est, Bizanțul și Imperiul Otoman.
Aici, prima destinație nu putea fi alta decât Hagia Sofia, construcție din secolul al 6-lea ușor reconoscibilă după cupola sa centrală unică. Edificiul a fost construit pe locul acropolei Imperiului Roman de Răsărit de către împăratul Justinian (532-537 d.Hr.) și, dominând orizontul Istanbulului, apoi extins și restaurat de mai multe ori de-a lungul secolelor.
Hagia Sofia a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca parte a zonelor istorice din Istanbul în 1985. Unul dintre cele mai cunoscute altare sfinte din lume, edificiul uimitor de astăzi servește drept moschee pentru cultura comună a omenirii.
Plimbarea a continuat cu vizitarea Hipodromului din imediata vecinătate a moscheei, centru al activităților civile ale orașului antic, ridicat de împăratul roman de Răsărit Septimius Severus la începutul secolului al III-lea d.Hr. Construcția a funcționat în principal ca un centru sportiv, unde cursele de care și circul serveau drept divertisment pentru locuitorii orașului. În axa centrală a arenei se află monumente antice precum obeliscul egiptean, adus din Egipt la sfârșitul secolului al IV-lea sau Coloana Serpentine ȋn forma a trei șerpi de bronz ȋmpletiți, baza unui trofeu, care a stat cândva ȋn Templul lui Apollo din Delphi, renumitul centru oracol al antichității. Un monument mai recent din Hipodrom este Fântâna Germană, o structură în formă de cupolă prezentată Imperiului Otoman de către Kaiser Wilhelm al II-lea în 1895.
Aventura noastră la Istanbul a continuat apoi cu vizitarea Marelui Bazar și cu un moment de răgaz pentru o tură de shopping. Cunoscut de către localnici sub numele de Kapalıçarşı, Marele Bazar este una dintre cele mai mari destinații de cumpărături din lume. Cu o suprafață de 30.700 de metri pătrați și găzduind aproximativ 4.000 de magazine situate pe 64 de străzi, este cea mai mare piață din lume. Oferind vizitatorilor săi o experiență extraordinară de cumpărături și o șansă de a simți un pic viața otomană, Marele Bazar este locul perfect din Istanbul pentru a cumpăra covoare și kilimuri turcești, ceramica de renume mondial İznik și Kütahya, articole din metal turcesc din regiunile de sud-est ale țării şi delicii comestibile variind de la minunatul Turkish Delight, la condimente, mirodenii şi nenumărate altele.
Atunci când mi-a fost prezentată această călătorie, m-am bucurat, ca fashion editor, să descopăr ȋn program și vizitarea boutique-urilor unor celebri designeri locali sau chiar internaționali. După vizita la Marele Bazar am continuat cu una la genialul designer de bijuterii Sevan Bıçakçı, cel care m-a impresionat și cel mai mult de-a lungul vizionărilor.
Sevan Bıçakçı a crescut în ceea ce s-ar putea numi unul dintre atelierele clasice ale Marelui Bazar. Curiozitatea și energia lui nu au cunoscut limite, ducând la multe aventuri și experiențe formative. Măreția, istoria bogată, cultura Anatoliei, Imperiul Roman de Răsărit și Imperiul Otoman au fost și sunt dintotdeauna cele mai puternice surse de inspirație pentru bijuteriile sale. Dar ceea ce face piesele sale unice, nu sunt doar poveștile din care sunt inspirate, ci și măiestria pe care i-au încredințat-o maeștrii săi, colaborările pe care le-a avut cu diverși artiști, sculptori, sticlari sau maeștri ceramici din afara lumii bijuteriilor și curiozitatea de a transforma pietrele prețioase în piese și mai prețioase.
A urmat o masa de prânz binevenită la Pandeli, un restaurant cu o vechime de peste 100 de ani, localizat ȋn Bazarul de Mirodenii, care a atras de-a lungul timpului, datorită preparatelor sale delicioase, personalități ca Mustafa Kemal Atatürk, Regina Elisabeta a IIa, Audrey Hepburn, Sean Connery, Robert de Niro sau Sarah Jessica Parker. Dacă ai drum când ești la Istanbul, merită să-l ȋncerci.
Ziua a continuat cu Bazarul de Mirodenii și o tură de shopping. Acest bazar este mult mai mic și se concentrează pe condimente și alte produse alimentare. Cu mai puțin de o sută de vânzători, nu este la fel de aglomerat ca Marele Bazar, dar varietatea este enormă, mai ales dacă dorești să recreezi mâncarea și băutura autentică din călătoria ta la Istanbul.
Bazarul de Mirodenii (Mısır Çarşısı în turcă) este situat în cartierul Eminönü din Istanbul, lângă Podul Galata. Dacă te afli în căutarea unui tur culinar în İstanbul, atunci acesta este locul! În perioada sa de glorie, în secolul al 17-lea, acest bazar în formă de L, bogat decorat, a fost ultima oprire pentru caravanele de cămile care călătoreau pe Drumul Mătăsii către China, India și Estul ȋndepărtat.
După această vizită plină de miresme ȋmbietoare am continuat cu Centrul Zorlu. Acesta este primul spațiu de locuit din Turcia care oferă cinci funcții și anume, cea de reședință, de birou, de hotel, de centru comercial și spații culturale și de artă. Are, de asemenea, cel mai mare acoperiș verde din Europa. Datorită mix-ului său de brand-uri, Zorlu Shopping Mall oferă oaspeților săi o experiență exclusivă de cumpărături.
Zorlu Center se mai remarcă și prin conceptul său gourmet, oferind clienților restaurante la cel mai ȋnalt nivel, cum ar fi și Parlé, cel care a fost ales de ghidul nostru pentru masa de seară. Restaurantul este o interpretarea modernă a unei brasserie franțuzești, cu un ambient extrem de plăcut, care servește mâncăruri specifice sudului Franței și bucătăriei mediteraneene.
Ce-a de-a treia zi a ȋnceput cu transferul către zona Galata, unde, desigur, am vizitat mai ȋntâi turnul. Turnul Galata este una dintre cele mai cunoscute construcții din Istanbul, dominând din poziția sa ridicată cartierele Beyoğlu și Karaköy. Construit în 1348 de către genovezi și numit Christea Turris (Turnul lui Hristos) în epoca medievală, Turnul Galata a fost timp de secole cea mai înaltă structură din oraș.
Ȋn 2013 Turnul Galata a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din Turcia. În cele din urmă, a fost transformat într-un muzeu cu lucrări desfășurate de Ministerul Culturii și Turismului în 2020 și deschis vizitatorilor pe 6 octombrie 2020, aniversarea Independenței Istanbulului. Astăzi, turnul de 66,90 m înălțime servește drept atracție turistică pentru vizitatorii care se bucură de o vedere spectaculoasă de 360 de grade a Istanbulului, de la ȋnălțime.
Încrustate cu pietre prețioase și forjate în bronz placat cu aur, bijuteriile ei amintesc de o nostalgie plină de farmec, actualizată cu un twist edgy. Adevărate opere de artă, bijuteriile sunt contemporane și atemporale ȋn același timp, reflectând orașul în care au fost concepute și realizate. Începând cu butoni fanteziști, colecția a crescut pentru a cuprinde accesorii uimitoare atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Fiecare creație este realizată manual de către artizani turci, o muncă din dragoste care imprimă fiecărei piese personalitatea și sufletul lor.
A urmat apoi prânzul la celebrul restaurant Hünkar, un restaurant de familie, condus de către Talip Ügümü și cei trei fii ai săi. Cunoscut pentru preparatele sale delicioase, și acesta este un restaurant cu mâncare turcească tradițională de cea mai bună calitate, pe care ȋți recomand să nu-l ratezi când te vei afla la Istanbul.
După o masă copioasă, au urmat vizite la alți designeri locali. Am ȋnceput cu Qimu, un brand de genți și accesorii fondat de Benan Terzioğlu, absolventă de arhitectură al Institutului Pratt din New York, împreună cu mama sa, Esin Terzioğlu. QIMU ȋși dorește să ofere clienților săi șansa de a achiziționa bunuri de lux și de calitate premium, atemporale, fără vârstă și la prețuri accesibile, care vor rămâne relevante mult timp de acum ȋncolo. Pasiunea lui Esin & Benan Terzioğlu este de a proiecta produse care se doresc a fi o punte ȋntre generații, produse care combină simplitatea cu eleganța.
A urmat Punto Leather, un brand local de success, axat pe piele și blană și cina la restaurantul Ringa, un restaurant cu preparate delicioase pe bază de fructe de mare și pește.
Ultima zi a fost una mult mai scurtă, noi trebuind să prindem după-amiaza avionul către București. Am avut ȋnsă timp să mai vizităm Centrul Cultural Atatürk, un punct de atracție deosebit de important pentru Istanbul. Centrul Cultural Atatürk (AKM) a fost întotdeauna o clădire emblematică, dar după reconstrucția sa și păstrând designul original, acum este capabil să ofere localnicilor și vizitatorilor Istanbulului un spațiu mai generos pentru a se bucura de artă și cultură. AKM și-a redeschis porțile pentru pasionații de artă pe 29 octombrie 2021, cu o nouă imagine care aduce un omagiu arhitecturii sale anterioare.
Clădirea AKM recent reconstruită include opera cu 2.040 de locuri, sala teatrului cu 781 de locuri, galeria AKM de 410 metri pătrați și sala multifuncțională AKM. În timp ce Galeria și Sala Polivalentă ies în evidență ca două atracții uimitoare și unice pentru expoziții și alte evenimente culturale, platforma muzicală găzduiește expoziții de lungă durată despre muzică și istoria muzicii.
Tot ce pot spune despre această experiență este că m-am simțit minunat, gazdele au făcut tot ce le-a stat ȋn putință pentru a ne crea condiții optime și a ne oferi toate informațiile necesare, astfel ȋncât, am descoperit, cu mare entuziasm, o altă latură a Istanbulului, pe care ȋți recomand să o ai și tu ȋn vedere. #GoTürkiye #GoIstanbul
Foto: PR