Învață să îi oferi un suport moral corect. Ce să nu îi spui partenerului tău când are o perioadă grea

Ești convinsă că îi oferi suport moral așa cum are nevoie? Există anumite fraze care au rol de susținere, alinare și altele care fac mai mult rău.

Învață să îi oferi un suport moral corect. Ce să nu îi spui partenerului tău când are o perioadă grea

Și bărbații au nevoie de suport moral. Unii o cer direct, alții așteaptă să vină și sunt dezamăgiți dacă nu se întâmplă. Altă categorie refuză să se gândească la asta și se luptă să fie puternici, refuzând exact lucrul esențial de care au nevoie: conexiune, sprijin. În ceea ce privește implicarea noastră în problemă, din dorința de a-i face bine celuilalt, pentru că nu dorim să sufere, putem chiar să îi invalidăm trăirea iar efectul este invers celui scontat.

Mâine va fi mai bine

E un fel de soarele va răsări și pe strada ta, nu te mai gândi la asta acum, bagă sub preș sau neagă ceea ce se întâmplă. Partenerul este activat emoțional acum și nu îl ajută cu nimic să îi spui că mâine va simți altfel. Are nevoie să știe că îl vezi pe el și îi vezi tumultul interior.

Totul se întâmplă cu un motiv…

… poate răsuci teribil cuțitul în rană. Căci poate înțelege motivul diferit decât tine, nu pe pozitiv, ci pe negativ. Că el nu este suficient de bun, priceput, potrivit etc. Ascultă-l fără discurs de încurajare, oferă-i sfaturi concrete doar dacă ți le cere.

Trebuie să fii mulțumit cu ce ai

Este dezamăgit că a ratat promovarea, mărirea de salariu, mașina sau casa la care visa? Spune-i că tu îl accepți așa cum este și pentru tine este bun așa cum este, că tu îl apreciezi și îl iubești pe el, nu realizările sale. Și că înțelegi că îi este greu.

Nu o să doară mereu

O invalidare directă a emoției care poate fi înlocuită cu o frază mult mai practică: cu ce anume pot să te ajut, cum pot să te susțin? Pe el nu-l interesează că peste 2 zile, 2 săptămâni, 2 ani nici nu va mai conta sau va simți diferit, e important cum se simte acum.

Știu exact cum te simți…

… aduce lumina reflectorului pe tine și acum nu este vorba despre tine, ci despre el. Mai mult, nu te apuca să povestești cum a fost pentru tine în situația x extrem de similară. Ci pur și simplu roagă-l să-ți spună mai multe despre ceea ce s-a întâmplat și cum experimentează el asta.

Putea să fie mai rău

E o variantă să îi alimenteze anxietatea și să facă scenarii, ori să se simtă rușinat că reacționează disproporționat, că exagerează, că ceva este în neregulă cu el. Mai degrabă spune-i că nu este singur, că tu îi ești alături indiferent de context.

Privește partea bună a lucrurilor

Aparent încearcă să scoată la iveală adultul sănătos din partenerul tău, însă el acum se află într-un moment de vulnerabilitate când are nevoie să fie alinat, se simte singur, fără apărare, chiar dacă este un bărbat matur care duce nenumărate responsabilități. Acum se simte ca un băiețel neajutorat. Transmite-i că ești acolo pentru el, că se poate baza pe tine.

 

Citește și:
Modalități prin care să îți construiești treptat încrederea în sine și impactul pozitiv din cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle