Să fii blândă cu propria persoană oferă cel puțin un câștig dublu: ție și relației de cuplu. Iar orice interacțiune cu altcineva este sculptată de relația cu noi înșine.
Ești cel mai mare critic al tău, și, ca urmare, cel mai mare adversar al tău. Să fii blândă cu tine e un construct iluzoriu, care însă ar mângâia acea parte vulnerabilă din tine care își dorește afecțiune. Da, chiar inclusiv afecțiune, acceptare, înțelegere pe care să ți le oferi tu ție. Iar când exersezi pe propria persoană, te hrănești emoțional tu pe tine, ajungi să îți îmbunătățești inclusiv relația de cuplu.
Adică nu mai ai sarcasm, ironii, glumițe răutăcioase, critică, presiune, respingere la adresa propriei persoane. Când încetezi să faci asta cu tine, nu mai vii nici asupra partenerului cu această tiradă de hărțuiri și agresivitate. De asemenea poți exersa și în raport cu alte persoane, nu doar în cuplu. Identifică toate cele contexte în care ai tendința să te aperi cu agresivitate și respingere. Ce câștigi? Ce pierzi?
Când tu te tratezi prost, cum ai putea avea pretenția ca cei din jur să se poarte cu tine frumos, atent, blând, cu înțelegere și bunătate? Așadar când te tratezi bine arăți standardul, nivelul potrivit pentru tine. Cineva depășește limita? Îl atenționezi. Cel mai bun mecanism de învățare este după model, iar în acest caz tu ești punctul de referință.
Un proverb înțelept care se referă la relația cu alte persoane, dar cum ar fi dacă s-ar raporta la tine? Să spunem că ești perfecționistă. Ai pretenții uriașe de la tine, ce faci nu este niciodată de ajuns, muncești enorm pentru a atinge niște standarde (oricum nerealiste). Așa că epuizarea se insinuează tacit. Ajungi la burnout. Te pedepsești în variate feluri, nu ai grijă de tine și mănânci haotic. Kilogramele în plus, problemele de sănătatate își fac la un moment dat apariția. Aplicat în cuplu, modul deloc iubitor în care îl tratezi pe celălalt se întoarce împotriva ta ca un bumerang.
Rău atrage rău, bine atrage bine. Sună cunoscut? Atunci când înveți să îți oferi blândețe ajungi să te ierți mai ușor. Să dai drumul trecutului, resentimentelor. Nu te mai blamezi pentru greșeli și îți permiți să crești din ele. Împlicit se dezvoltă și stima de sine care te face să îți asumi riscuri, să mergi pe un drum de care înainte te temeai. Reușești? Crește și încrederea în forțele proprii. Ai încredere în tine, ai încredere și în partener. Știi că indiferent de situație vei fii bine. Iar asta ia o imensă povară de pe umerii lui, și a tăi prin prisma controlului sau scenariilor negativiste despre iubire.
Să spunem că întâlnești o persoană pe stradă, iar ea insistă că este Napoleon. Intri în polemică, să o convingi că trăiește în 2021, că Napoleon a murit demult? Nu. O observi, o ignori, te îndepărtezi de ea. Așa vei proceda și cu partea ta critică, cea care vorbește urât despre tine.
Foto: PR