Poate nici măcar nu știi că te afli într-o relație toxică, ori vrei să previi asta pe viitor. Iată-i semnele, comparativ cu ce înseamnă o relație de cuplu hrănitoare emoțional.
O relație toxică nu e simplu de dus. Din cauza ei multe persoane ajung să dezvolte depresie, anxietate, să aibă o stimă de sine scăzută, lipsă de încredere în forțele propriii și astfel să le fie afectate nenumărate aspecte ale vieții. La polul opus, o relație de cuplu sănătoasă îți oferă o stare de bine, te ajută să crești personal, profesional, să-ți pui în valoare cât mai mult potențialul. Dar cunoști diferențele dintre o relație toxică și o relație împlinitoare de cuplu?
Când te afli într-o relație toxică ce abia a început, sunteți în primele săptămâni, ai o continuă stare de anxietate și nesiguranță combinată cu atracție instantanee. Pe când în relația de cuplu sănătoasă există un mix de atracție (nu atât de fulminantă) cu prietenie și o stare de confort psihic.
Când vorbim de o relație toxică partenerul este instantaneu pus pe un piedestal, din prima, fără să-l cunoști prea bine! Aici tu de fapt proiectezi pe el toate acele calități fabuloase pe care le ai în minte pentru bărbatul ideal, și, pur și simplu, ignori realitatea. În relația sănătoasă atracția crește pe măsură ce vă descoperiți reciproc.
Te-ai îndrăgostit, faci rapid diverse compromisuri, îți iei anumite angajamente prea rapid. Vă mutați împreună extrem de repede sau chiar vă căsătoriți deși nu vă cunoașteți cu adevărat. Partenerii dintr-o relație sănătoasă observă diferențele dintre ei, le acceptă și merg mai departe. Ori încheie relația dacă aceste diferențe sunt incompatibile cu valorile, principiile lor, cu ce își doresc de la un partener de cuplu.
Aici se vede mai clar diferența de evoluție dintre o relație toxică și una sănătoasă. În prima, partenerii abia acum încep să se cunoască, pe când în relația împlinitoare această etapă a fost deja bifată. Iar ei încep să dezvolte sentimente de dragoste pentru că le place ce au descoperit unul la celălalt.
Cei din varianta de relație toxică, după ce și-au dat jos de pe nas ochelarii roz ai îndrăgostirii, sunt dezamăgiți de cum este partenerul. Cei din relația sănătoasă acum încep să își ia angajamente (mutat împreună, planuri de viitor), ceea ce în cuplul toxic s-a întâmplat prematur, cu două etape în urmă.
Dezamăgite de trăsăturile partenerului, persoanele din relația toxică se agață de fantasma iubirii și a cuplului. Speră că realitatea e cea imaginată de ei. Ceilalți constată că anumite compromisuri sănătoase sunt necesare și negociază condițiile compromisului, care să aibă o nuanță confortabilă pentru ambii parteneri.
Întrucât partenerul ideal nu are nicio legătură cu cel real, în relația toxică se încearcă din răsputeri schimbarea celuilalt după modelul frumos și romanțat pe care fiecare îl are în minte. Desigur această tentativă de schimbare naște noi frustrări, conflicte și dezamăgiri. În relația sănătoasă partenerii se acceptă reciproc, așa cum sunt ei, iar dragostea înflorește.
Zbuciumul din cuplul toxic are un rezultat predictibil: te simți neiubită, ai resentimente, iar despre împlinirea autentică a nevoilor nici nu poate fi vorba. În cuplul sănătos partenerii se susțin reciproc și se iubesc, legătura dintre ei este puternică.
Foto: PR