Exista destul de multe articole ce ne vorbesc despre subiectele tabu pe care sa nu le abordam niciodata cu partenerul nostru. Si, in timp ce sunt cu siguranta de ajutor, iata intrebarile care ar trebui evitate:
In loc sa iti ataci in mod direct partenerul pentru ceea ce nu iti place la el, impartaseste-i ceea ce ti-ar placea sa faca si cum te-ai simti daca s-ar intampla. Ai fi surprinsa observand ce turnura (pozitiva) vor lua lucrurile.
Sa invinovatesti pe cineva nu e deloc sexy. Declanseaza o atmosfera lipsita de speranta, dar si separare in cadrul relatiei. Nu doar ca nu e constructiva, dar e… degeaba. Daca te simti suparata pe iubitul tau, concentreaza-te in primul rand spre a-ti asuma sentimentele, gandurile si propriile actiuni. In loc sa te duelezi cu partenerul, schimba directia catre tine: cum ai putea sa imbunatatesti relatia tu insati?
In momentele de suparare, nu iti ataca in mod personal cea mai draga persoana. Chiar nu ajuta pe nimeni. Exprima-ti gandurile legate de cum ti-ar placea sa fie relatia, fara vina, critica sau cereri. O comunicare bazata pe deschidere, sinceritate si intelegere e una de succes!
Daca partenerul tau are o stare de nervozitate, in mod cert nu se poate relaxa la comanda. E un motiv din cauza caruia e stresat sau deranjat de ceva. Altfel, NU ar fi stresat. Exista o multime de motive pentru care partenerul tau poate fi suparat si chiar daca in mod natural ti-ai dori ca el sa nu mai fie asa, spunand asta in momentul de apogeu nu poate decat inrautati situatia. Cel mai bun lucru pe care-l poti face in a-l ajuta e pur si simplu sa il intelegi. Incearca sa intelegi inainte sa schimbi ceva. Si, crede-ma, uneori e nevoie doar de intelegere.
Sa folosesti intrebarea asta in conflictele zilnice nu e deloc necesar, ci absolut distructiv din punct de vedere emotional. Daca nu ai nicio inclinatie catre despartire, incearca sa clarifici situatia. Daca ti-e intr-adevar teama ca partenerul tau se desparte de tine, spune-o clar si sincer: Hai sa ne luam cateva minute in care sa ne calmam'. Odata ce calmul reapare, intreaba-l pe un ton calm Ce iti doresti de la relatia noastra? Ce s-a intamplat?'.
In timp ce pentru ca o relatie sa fie sanatoasa e nevoie ca ambii parteneri sa isi doreasca asta, fiecare dintre cei doi e responsabil de propriul respect si increderea de sine. Daca ai nevoie de o validare constanta a faptului ca esti frumoasa, atragatoare, inteligenta etc., va deveni din ce in ce mai greu pentru partenerul tau sa te admire. Asigura-te ca tie ti-ar placea sa fii cu o persoana ca tine, ca te bucuri sa petreci timp cu tine insati. Cand te simti bine in propria-ti piele, totul devine mult mai usor pentru tine.
Nu, chiar nu sunt intrebari pe care sa i le adresezi vreodata. Iti va pune partenerul aproape instant intr-o pozitie defensiva. Doar pentru ca tu nu poti avea incredere aproape niciodata in nimeni, nu inseamna ca trebuie sa iti obosesti iubitul cu o atitudine permanenta de neincredere. Gelozia si posesivitatea nu au fost niciodata niste valori. Daca intr-adevar nu poti avea incredere in iubitul tau, fa-ti o favoare si desparte-te de el.
O relatie de calitate aduce confort ambelor persoane implicate. Scopul este unul de implinire si deschidere unul fata de celalalt la cel mai inalt nivel. E intr-adevar o provocare sa ajungeti la stadiul in care va simtiti extrem de confortabil unul cu celalalt. Inseamna atat de mult sa ai pe cineva fata de care sa iti poti exprima fricile, nevoile, nesiguranta.
Text: Denisa Matei
Foto: Shutterstock