Întrebări pe care să (nu) le pui când partenerul îți cere să vă despărțiți

Partenerul vrea să vă despărțiți. Unele întrebări pe care te gândești să i le pui îți vor face mai mult rău decât bine, altele aduc sens.

Anticipai această mișcare din partea lui sau mai degrabă a venit ca o surpriză? E un lucru cu care și tu cochetai, dar nu aveai curaj? Sau să vă despărțiți este un deznodământ pe care nici nu îl concepi? Încheierea unei relații nu este ușoară pentru nimeni, nici măcar pentru persoana care o propune. Este normal să apară unele întrebări, să îți dorești anumite explicații, doar că atenție la ceea ce vrei să obții.


Pauză versus despărțire

Să ceri o pauză implică anumite condiții clare. Cât timp va dura, cum veți locui, vă întâlniți cu alte persoane, mai sunteți voi în contact unul cu celălalt și care este scopul pauzei. Dacă partenerul este hotărât să vă despărțiți, iar pentru tine este foarte dureros, printr-o pauză pe care el ar accepta-o nu faci decât să amâni inevitabilul și să îți prelungești suferința.

Reluarea discuției

Când furia devine copleșitoare, când nu vă simțiți înțeleși, acceptați, iubiți, importanți, văzuți se activează un mecanism de apărare care uneori parcă taie în carne vie. Vrea răzbunare, să sufere și celălalt ca să vadă cum e. Sau nevoia de protecție împotriva durerii se traduce prin decizii bruște, radicale. E în regulă să vă acordați un time-out, să reluați discuția după ce v-ați mai calmat. O hotărâre atât de importantă precum despărțirea nu se ia sub impulsul momentului, dintr-un mecanism de coping. Ci din partea sănătoasă, după ce a fost analizată profund.


Evaluarea șanselor

Din mândrie, orgoliu se poate să nu investighezi ce se mai poate face, de ce are nevoie partenerul. Dar în felul acesta nu explorezi posibilele șanse de continuare a relației. Până la urmă e important să știi că ai făcut tot ceea ce ținea de tine, are un efect eliberator și nu lasă loc de regrete.

Să rămâneți prieteni

Un aspect care diferă de la persoană la persoană și situație la situație. Să rămâneți prieteni poate avea pentru unii efect vindecător, atunci când relația este complet consumată. Fiind vorba despre un respect reciproc, poate un ajutor pur și simplu uman când e o situație la care se poate contribui în mod pozitiv. La polul opus, să rămâneți prieteni poate întreține o speranță nefondată a împăcării. Poate împiedica vindecarea, integrarea despărțirii. Responsivitatea rapidă a fostului partener poate fi și un fel de substitut de relație, chiar și fără componenta sexuală. Dacă mă simt sprijinită, văzută, el îmi este mereu alături (chiar și despărțiți) de ce aș avea nevoie de un nou partener într-o relație asumată? Așa se poate crea un mix aparent confortabil cu o prietenie cu beneficii ce să acopere partea sexuală, din moment ce cea emoțională este împlinită de fostul.


Detalii despre o altă persoană

Ți-a mărturisit că dorește despărțirea deoarece a început să comunice, să se întâlnească cu altcineva și intenționează să intre într-o relație serioasă cu persoana respectivă. Teoretic, suficient cât să îți vezi de drumul tău. Atenție la dorința de a știi prea mult, chiar și detalii care te pot răni foarte tare. E criptic și bănuiești infidelitatea? Claritatea poate avea rolul de a-ți produce suficient dezgust cât să nu te mai uiți în spate.


Cu ce ai greșit

Sinceritate tu față de tine, ca să știi pe viitor ce ar fi util să corectezi, la nivel de evoluție personală în relația de cuplu. Sau o modalitate de a te pedepsi, de a te critica suplimentar. Un agresor intern nu este de dorit niciodată, nu doar când ești vulnerabilă, și nu aduce nimic bun. Este important sensul feedback-ului și ar fi util să nu îl ceri chiar la cald, tocmai pentru a fi cât mai obiectiv.

Citește și:
Lucruri pe care le observi la familia partenerului tău și nu e treaba ta să le rezolvi

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle