Specialiștii au numit această relație în care vă despărțiți și vă împăcați regulat, „relația în cerc'. O astfel de relație este asociată cu simptome de depresie și anxietate. Despărțirile sunt grele, dar acest sentiment, perfect normal, este temporar. Tranzițiile stresante în care vă despărțiți și iar vă împăcați, continuând așa o bună perioadă de timp, îți pot afecta sănătatea.
În studiul efectuat, publicat în Family Relations, cercetătorii au chestionat 545 de persoane implicate în relații amoroase, și au fost întrebați despre nivelul lor de anxietate și depresie, precum și dacă s-au despărțit și împăcat din nou cu aceeași persoană.
Aproape o treime din oameni au admis că au făcut acest lucru. Cercetătorii au descoperit că acest obicei este corelat cu afecțiuni psihologice, chiar și după ce s-au luat în considerare și alți factori dăunători sănătății mintale, precum informații demografice, status-ul marital și familial, orientarea sexuală și alți factori producători de stres. Cu cât o persoană a afirmat dățile în care a luat constat pauze în relație, cu atât mai mult specialiștii au observat un nivel crescut de depresie și anxietate.
Totuși, cercetătorii au mai ajuns la o concluzie, care spune că este destul de posibil ca persoanele ce sunt deja afectate de depresie și anxietate să aibă relații volatile. Specialiștii îi îndeamnă pe cei care au avut parte de experiențe violente sau abuz în cuplu, să găsească puterea și să abandoneze relația definitiv, și să caute suport din partea unor terapeuți, dacă este necesar.
Fiecare cuplu ar trebui să se gândească foarte bine înainte de a lua decizia de a se despărți sau de a se împăca. Partenerii ar trebui să se gândească în detaliu la motivele pentru care s-au despărțit, atunci când iau în considerare o posibilă împăcare. Întrebați-vă dacă lucrurile pot fi diferite de această dată. De asemenea, conversațiile despre aceste motive care au dus la despărțire, vă pot ajuta să vă dați seama ce vreți de fapt, mai ales dacă anumite probleme se pot repeta pe parcurs. Aceste lucruri pot ajuta partenerii să fie pe aceeași lungime de undă în legătură cu ceea ce trebuie îmbunătățit sau reparat.
Dacă discuțiile nu conduc nicăieri, iar fiecare dintre voi nu este dispus să schimbe ceva pentru a îmbunătăți relația, cea mai bună decizie este să continuați separat. Dacă te regăsești în această situație, în care ai făcut tot posibilul ca lucrurile să meargă, nu te simți vinovată că părăsești acel mediu, pentru sănătatea ta psihică. Terapia te poate ajuta să-ți răspunzi la niște întrebări esențiale, mai ales dacă te confrunți cu decizia de a rămane, pentru a te strădui să repari legătura, sau aceea de a pleca permanent.
Citește și:
11 sfaturi despre relații de la celebrități care chiar funcționează
Foto: Imaxtree