A fi intimă cu cineva depășește cu mult actul sexual în sine. Iar intimitatea are o serie de nuanțe sau variante care vă apropie și mai mult, contribuie la consolidarea relației, vă ajută să navigați corect în situații de conflict, unele certuri pot fi evitate, iar viața sexuală are numai de câștigat. Căci atunci când sunteți echilibrați, liniștiți, mulțumiți, vă simțiți înțeleși, apreciați, iubiți și în siguranță, de ce sexul ar merge prost?!
Intimitatea emoțională
Spui despre tine lucruri pe care poate foarte puțini oameni le cunosc. Practic ai încredere în partenerul tău să te dezvălui, să îi povestești detalii delicate care simți că te-ar pune poate într-o lumină mai puțin bună. Dar totuși știi că nu te va judeca. Intimitatea emoțională nu are legătură doar cu trecutul tău, ci și cu prezentul sau viitorul. Verbalizezi ce frici te vizitează și umbresc perspectiva de acum sau de peste luni sau ani. Ce îngrijorări îți tulbură somnul, iar una dintre modalitățile de a le alunga este să vorbești despre ele. Să verifici realitatea împreună cu partenerul, el fiind cel care îți poate oferi răspunsuri ce alungă temerile, sau împreună cu el poți găsi soluții pentru situațiile respective.
Intimitatea mentală
Nu ți s-a părut niciodată foarte atrăgător un bărbat doar pentru lucrurile pe care le spunea? Lucruri care dovedeau inteligență, cultură bine pusă la punct sau expertiză pe un anumit subiect de interes pentru tine? Nu ți s-a întâmplat chiar să îți privești cu alți ochi partenerul de lungă durată, să renască admirația, ba să simți că l-ai invita tu pe el în oraș, să faci primul pas, dacă atunci abia v-ați fi cunoscut? De ce? Pentru schimbul de idei ce a devenit o sursă de energie pentru tine, care te-a activat, animat și atras către el. Intimitatea mentală este și o formă de dezvoltare a fiecăruia, una individuală, dar și o unire de forțe pentru dezvoltarea voastră împreună, ceea ce nu va crea discrepanțe sau prăpăstii ce vă pot pune în pericol relația.
Intimitatea spirituală
Ea presupune nu doar credințe comune cu anume iz religios, ci și un set de valori și principii asemănătoare, reguli despre lume, viață, oameni, care vă ghidează și vă conduc pe un drum similar. În care nu există lupte pentru aceste valori sau intenția greșită de a-l schimba pe celălalt care astfel să vină în tabăra ta.
Intimitatea fizică
Nu, nu este sex, nici preludiul care duce spre actul sexual. Este tandrețe, manifestarea la nivel fizic a iubirii, a respectului, aprecierii, prețuirii. Toate aceste nevoi sunt împlinite, iar sentimentul de siguranță în cuplu devine și mai mare. Nu te simți singură în doi, nu te simți nevăzută sau neimportantă, o piesă de mobilier sau o colegă de apartament. Aceste gesturi nu trebuie făcute doar acasă, ci și în public, evident în limita decenței, iar ele nu trebuie să fie foarte ample, grandioase, ci mai degrabă naturale. Și chiar și o persoană mai rece poate conștientiza rolul atât de important al tandreții și să-și cultive manifestarea ei, chiar dacă inițial mai stângaci, apoi firesc.
Citește și:
Ce să nu sacrifici când ai un partener foarte gelos
Foto: PR