Interviu ELLE: Laura Codruta Kovesi – Procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie – despre coruptie, putere si viata personala

Fara indoiala cea mai puternica femeie din Romania in acest moment, Laura Codruta Kovesi este, in acelasi timp, una dintre cele mai neverosimile celebritati.

Interviu ELLE: Laura Codruta Kovesi -  Procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie – despre coruptie, putere si viata personala

Modesta si cu o voce scazuta, dar cu vointa unui atlet de performanta, Laura Codruta Kovesi, fosta jucatoare de baschet, si-a inceput cariera in lumea in general lipsita de stralucire a unui Parchet de pe langa o Judecatorie regionala, pentru a ajunge cea mai cunoscuta femeie din tara – si, in acelasi timp, nu cred ca gresim daca o spunem, cea mai temuta. De fapt, invers decat in cazul oricarei alte celebritati din Romania, ultimul lucru pe care cei mai multi isi doresc sa-l auda zilele astea este „Laura Codruta Kovesi vrea sa te vada.

Teama pe care o inspira e justificata. Ca procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi conduce una dintre cele mai de incredere institutii din Romania, cu mai mult de 500 de angajati in toata tara, a caror sarcina sta in investigarea actelor de coruptie comise de cei mai puternici oameni din tara si punerea lor sub acuzatie. De cand detine aceasta pozitie (dupa cativa ani in care a ocupat functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie), activitatea DNA s-a intensificat vizibil, rezultatul fiind un numar tot mai mare de personaje din elita politica si de afaceri acuzate si condamnate.

Si totusi, valva pe care o starneste in presa activitatea institutiei pe care o conduce, frecventele atacuri la persoana ei si pozitia unica in care se afla par a fi intr-un remarcabil dezacord cu femeia care se scuza repetat pentru amanarea acestui interviu, ca apoi sa-ti ofere o cafea sau un pahar de apa si sa glumeasca spunand ca e obligatoriu sa accepti inainte ca interviul sa inceapa. Al doilea copil al unei familii din Medias, cu un tata fost procuror si o mama fosta profesoara de limba si literatura romana, Laura Codruta Kovesi ma avertizeaza ca detesta sa discute despre viata personala, pentru ca nu vrea sa vada raspandite astfel de informatii pe Internet.

Totusi, in ciuda avertismentului, raspunde la toate intrebarile. Cu un zambet generos si un umor blajin si adesea autoironic, aceasta femeie care va implini 44 de ani in acest an nu da nici un semn ca e constienta de puterea enorma sau de rolul istoric pe care il are in acest moment in remodelarea societatii romanesti.

ELLE: Va ganditi vreodata ca sunteti cea mai de temut femeie din Romania?
Laura Codruta Kovesi: Nu cred ca e chiar asa… Stiu ca sunt multe glume care circula in spatiul public despre mine. Exista un website care tot timpul face glume si care a scris despre mine ca eu nu beau cafea dimineata, ci lacrimi de corupt, ca nu ma vopsesc pe par cu vopsea, ci cu sange de corupt, ca cineva a vrut sa-mi ofere un martisor de 1 martie si eu nu am vrut sa-l primesc ca nu avea chitanta si l-am arestat. Ma amuza sa citesc asemenea lucruri, dar cred ca cei care ma cunosc si intra in contact cu mine isi dau seama ca sunt un om obisnuit. Nu am nici trei capete, nici cinci maini, nici puteri supranaturale, n-am o bagheta magica. Sunt un om ca oricare alt om, o femeie ca orice alta femeie de varsta mea.

ELLE: Este greu sa va mentineti echilibrul intre munca si viata personala?
Laura Codruta Kovesi: In functia pe care o am acum, da. Categoric nu este un echilibru. Un avantaj, daca pot sa-i spun asa (fiindca este, in acelasi timp, un dezavantaj in viata personala), este ca nu am copii, nu am sot. Si atunci, foarte multe din problemele curente pe care le are o mama si o sotie, eu nu le am, ceea ce-mi confera mai mult timp pentru serviciu. Deci n-as putea sa spun ca este un echilibru, dar cred ca in acest moment ocup o pozitie foarte importanta si toata energia pe care o am trebuie sa o indrept si sa o folosesc pentru a-mi indeplini atributiile. Pentru mine, acum, cariera este mult mai importanta decat viata personala. Sunt foarte multi oameni care depind de mine, este o institutie care evolueaza sau involueaza in functie de deciziile pe care le iau, si asta e prioritatea mea. Sigur ca sunt momente, cum este duminica, in care iti doresti sa ai familie, sa ai copii, sa fii intr-un alt mediu. Dar de fiecare data ma gandesc ca acum am o misiune de indeplinit si asta este mult mai important.

ELLE: Aveti un prieten in acest moment?
Laura Codruta Kovesi: Trebuie sa raspund la intrebarea asta? Nu, in momentul de fata, nu. Nu cred ca as avea timp.

ELLE: E dificil sa iesiti in oras, sa va relaxati?
Laura Codruta Kovesi: Cateodata e o aventura sa ies in public, dar imi place sa-mi traiesc viata cat mai normal si cat mai obisnuit. Ce fac eu aici e doar un job, nu e viata mea. Viata mea e alta… Ma duc la sala, fac sport aproape zilnic, intr-o sala publica, unde are acces oricine, ma duc la cinema, ma duc la mall, ma duc la piata, ma plimb pe strada, ma plimb prin parc, deci fac ceea ce face orice cetatean din Bucuresti. Dar am si mici privilegii. Daca, de exemplu, ma duc la piata si vanzatorul ma recunoaste, vad ca-mi alege merele si zice „felicitari pentru ceea ce faceti, v-am ales mere mai frumoase. Cand merg in parc, se opreste lumea si ma intreaba: „Sunteti doamna Kovesi? Parca semanati!. Unii vor poze, unii ma intreaba ceva, unii ma felicita pentru ceea ce facem. Deci e destul de greu sa spun ca ma duc sa ma plimb, sa ma linistesc, sa fiu eu cu gandurile mele. Dar am prieteni cu care ma vad, cu care fac lucruri pe care orice persoana de varsta mea le face.

ELLE: Cand erati copil, ce visati sa deveniti? Nici un copil nu-si propune sa devina procuror…
Laura Codruta Kovesi: Eu voiam sa fac sport.

ELLE: Faceati nazbatii?
Laura Codruta Kovesi: Ca orice copil, da. Alergam cu copiii de pe strada in curtea vecinilor, mai spargeam cate un geam cu mingea…

ELLE: Tatal dumneavoastra a fost procuror. Inca mai este?
Laura Codruta Kovesi: Nu, a lucrat patruzeci de ani intr-un birou de procuratura din Medias si s-a pensionat cand am ajuns eu procuror general.

ELLE: Si mama?
Laura Codruta Kovesi: Mama mea a fost profesoara de limba si literatura romana, la o scoala generala din acelasi oras. Este pensionara si ea.

ELLE: Ce ati invatat de la parintii dumneavoastra?
Laura Codruta Kovesi: Multe. De la tata am invatat foarte multe legate de meserie, pentru ca a fost procuror atatia ani si sigur ca multe din discutiile noastre erau de natura profesionala. De la mama am invatat sa fiu mai calma, mai rabdatoare, am invatat ceea ce invata orice copil cand vorbim de primii sapte ani de-acasa. E dificil sa vorbesti de parinti, caci pana la urma ceea ce ajungi ca adult este, de fapt, ceea ce au facut parintii cu tine cand erai copil.

ELLE: Dumneavoastra ce sfat le-ati da tinerelor care se gandesc la o cariera in domeniul justitiei?
Laura Codruta Kovesi: In primul rand sa invete foarte bine la facultate, pentru ca fundamentul a tot ce inseamna cunostinte teoretice il dobandesti in scoala. Asta ar fi primul sfat. Al doilea, sa incerce inca din timpul facultatii sa mearga cat mai mult in practica, pentru ca la sfarsit sa isi dea seama care din profesiile din sistemul judiciar li se potriveste cel mai bine – pentru ca am vazut numeroase situatii in care, odata terminata facultatea, unii au ales sa se faca procurori, iar dupa doi-trei ani si-au dat seama ca nu le place, s-au dus judecatori, au revenit… Sau unii se fac avocati si apoi se gandesc „cum ar fi fost daca ma faceam judecator. In principiu, la 22 de ani ai putea termina Facultatea de Drept – eu am terminat la 22 de ani si m-am angajat imediat ca procuror. E o varsta foarte frageda si e destul de greu sa zici ca stii exact ce vrei si ca ai suficienta experienta de viata incat sa alegi cariera pe care ti-ai dorit-o si care iti place.

ELLE: Profesional vorbind, credeti ca e mai dificil pentru femei decat pentru barbati, in tara asta?
Laura Codruta Kovesi: Cred ca depinde de domeniul in care lucrezi. In sistemul de procuratura, eu am intrat in 1995, eram foarte tanara si printre primele lucruri pe care le-am auzit atunci a fost ca procuratura nu-i pentru femei. Viata mi-a dovedit ca nu era adevarat. Nu stiu daca in momentul de fata conteaza daca esti femeie sau barbat – cel putin nu in DNA sau in Ministerul Public. Nu cred ca sunt discriminari din acest motiv sau ca e mai greu pentru o femeie procuror decat pentru un barbat procuror. E posibil ca in alte domenii sa fie mai dificil pentru o femeie, nu stiu… ma gandesc la armata sau la institutii unde trebuie sa depui si un efort fizic ca sa-ti indeplinesti atributiile. Dar in sistemul de procuratura si in general in sistemul de justitie, ceea ce face o femeie poate sa faca si un barbat si ceea ce face un barbat poate sa faca si o femeie, indiferent ca esti procuror, judecator, avocat sau notar.

ELLE: Cum vedeti ceea ce se intampla acum in societatea din Romania?
Laura Codruta Kovesi: Depinde din ce perspectiva privim lucrurile. Daca e sa ne referim la sistemul justitiei, la cum evolueaza lupta anticoruptie si care este impactul asupra societatii, cred ca suntem pe un drum foarte bun si cred ca reusim sa schimbam mentalitati. De fapt, reforma in justitie a presupus foarte multe schimbari, dar din punctul meu de vedere cea mai mare problema nu a fost nici legislatia, nici modul de organizare a institutiilor, ci a fost o problema de mentalitate. Oamenii in Romania erau obisnuiti ca „daca ma duc la doctor trebuie sa-i duc ceva, „daca vreau sa obtin permisul de conducere trebuie sa-i dau ceva functionarului de acolo. Iata ca, incet-incet, lucrurile se schimba, oamenii se revolta cand li se cere mita sau cand se asteapta sa li se ceara mita. Nu zic ca s-a eradicat fenomenul sau ca s-a terminat cu coruptia in Romania, dar nici nu cred ca suntem o tara foarte corupta pentru ca an de an avem tot mai multe dosare, tot mai multe persoane trimise in judecata, tot mai multe persoane condamnate. Asta nu inseamna ca tara e tot mai corupta, ci ca e o tara in care eficienta in lupta cu coruptia incepe sa creasca si incepe sa se vada.

ELLE: Daca privim inapoi la modul in care a crescut aceasta tara, putem spune ca bazele economiei romanesti s-au construit pe coruptie?
Laura Codruta Kovesi: E o intrebare grea. Odata cu trecerea de la sistemul comunist la democratie, in acea perioada de tranzitie, s-au creat foarte multe relatii intre politicieni, oameni de afaceri, magistrati si functionari corupti, care au construit adevarate retele pentru furtul banului public. Acest lucru nu-l putem nega. Dar cel mai important este ca avem aceasta structura – DNA – si alte institutii ale statului care investigheaza astfel de cazuri. Faptul ca noi investigam un ministru sau un parlamentar la fel cum investigam oricare alta persoana care nu detine o functie atat de importanta ne arata, cred, ca societatea merge pe drumul cel bun. Cred ca s-au pus bazele unor institutii care incep sa-si faca treaba, cred ca anumite mentalitati din Romania s-au schimbat, cred ca anumite mecanisme ale justitiei au fost foarte bine puse in miscare. Suntem o societate care evolueaza inspre bine, avem o legislatie moderna, care ne ofera instrumente ca sa luptam cu coruptia – pentru ca si acest lucru este foarte important. Din pacate, insa, mai sunt functionari si persoane care detin functii importante care nu inteleg acest lucru, si de aceea vedeti ca exista si ministri pe care-i cercetam, unii dintre ei sunt trimisi in judecata si chiar au fost condamnati. Avem si parlamentari, si oameni de afaceri care nu intotdeauna actioneaza corect, dar nu poti sa culpabilizezi o societate sau un intreg corp profesional pentru cateva persoane care comit astfel de fapte. Pana la urma, raspunderea e personala.

ELLE: Va e teama vreodata pentru tara?
Laura Codruta Kovesi: Pentru tara? Da, cateodata mi-e teama pentru directia in care putem ajunge, pentru ca, prin activitatile noastre, am pasit in niste zone destul de sensibile si cateodata atacurile asupra institutiei si chiar a procurorilor au crescut dintr-o anumita zona, in special din partea politicienilor – uneori din partea unor politicieni care detin functii importante. De multe ori ma gandesc ca ei ar putea sa modifice, de exemplu, legea de functionare a DNA, sau sistemul de justitie, si sa revenim la statutul de dinainte de 2005, cand magistratii nu erau independenti. Si atunci sigur ca lucrurile ar putea lua o alta intorsatura. Cu alte cuvinte, temerea mea este ca progresele care s-au facut in justitie nu sunt ireversibile in acest moment si exista riscul sa ne intoarcem cativa ani in trecut.

ELLE: Dar pentru dumneavoastra va e teama?
Laura Codruta Kovesi: Nu, nu are de ce sa imi fie teama. As vrea sa va zic ceva interesant: nu mi s-a intamplat inca sa merg pe strada si cineva sa se poarte urat cu mine. Acest lucru imi da incredere si de asta spun ca suntem pe drumul cel bun. Dimpotriva, in ultima perioada, de cate ori ma duc undeva, tot timpul cineva imi spune: „Vad la televizor ce faceti, s-o tineti tot asa. Primesc mereu mesaje de incurajare, primesc felicitari pentru ceea ce fac colegii si DNA-ul. Cu cat persoanele pe care le cercetam sau care sunt protejate de anumite grupuri de interese sunt mai vocale si incearca sa acrediteze ideea ca arestam prea mult, ca infricosam lumea, cu cat ne ataca tot mai mult, chiar si acest lucru imi arata ca suntem pe drumul cel bun. Inseamna ca i-am deranjat.

ELLE: Care este cel mai dificil lucru legat de job-ul dumneavoastra?
Laura Codruta Kovesi: Unul singur?! Sa-ti pastrezi calmul si sa fii rational. Sunt foarte multe lucruri care se intampla in acelasi timp, sunt foarte multe situatii in interiorul institutiei, foarte multe presiuni din afara institutiei si se poate intr-o zi sa am o multime de evenimente pe care trebuie sa le gestionez intr-un timp foarte scurt. Si atunci trebuie sa fiu calma si sa iau decizii foarte rapid, dar fara patima. Nu poti lua, in pozitia mea, o decizie la nervi, emotional, trebuie sa-ti pastrezi stapanirea de sine si sa te pastrezi intotdeauna in litera legii. Astea sunt cele mai importante lucruri.

ELLE: Puteti spune ca v-ati atins scopul, obiectivul, sau inca mai aveti pana acolo?
Laura Codruta Kovesi: O sa trag linie sa vad daca mi-am atins scopul cand imi inchei mandatul aici. Deocamdata mai sunt lucruri de facut. In fiecare zi ma gandesc la ce trebuie facut, sa fie mai bine, mai eficient, sa rezolvam problemele care apar. In job-ul asta, in fiecare zi apare ceva nou, alta provocare, alta problema. Deci, de oricate masuri dispui nu poti sa zici „gata, de miine nu mai apare nimic nou, stiu ce am de facut.

ELLE: Aveti parte de multe atacuri si jigniri. Le luati in mod personal?
Laura Codruta Kovesi: Intotdeauna cand se vorbeste despre tine o iei personal, nu? Dar deja am o anumita imunitate, unele atacuri chiar ma amuza. De obicei ma uit si la cine vorbeste, caci e foarte important si din partea cui vine atacul. M-am si invatat cu asta, ca sunt opt ani de cand ocup o pozitie asa importanta. Si inainte, timp de sase ani, am fost procuror general. Nu e nici prima data si probabil nici ultima data cand ma ataca cineva. Sunt situatii cand atacul se face pe viata personala, si aici este un pic mai dificil. De ce? Pentru ca nu poti sa iesi si sa reactionezi. Noi avem un anumit statut, care ne este impus de lege, de un regulament de comunicare, de un cod deontologic si nu poti la fiecare atac sa dai raspunsuri. Plus ca eu, daca ar trebui sa-i raspund fiecaruia care zice ceva despre mine, din 24 de ore cred ca 23 ar trebui sa stau la televizor. (Probabil unii s-ar bucura sa nu mai dau pe la birou…) Deci nu vreau sa fac acest lucru, desi cateodata unele atacuri depasesc o anumita limita.

ELLE: Sunteti o persoana religioasa? Vad cateva icoane in biroul dumneavoastra.
Laura Codruta Kovesi: Cred in Dumnezeu, sunt ortodoxa, dar nu sunt foarte religioasa. Nu sunt genul care sa merg tot timpul la biserica, dar cred, ma rog si iau ceea ce e mai bun din credinta – anumite principii si rigori, care tin de corectitudine si de seriozitate si la care cred ca ma raportez.

ELLE: Puteti sa-mi spuneti un lucru de care sunteti mandra?
Laura Codruta Kovesi: Intotdeauna sa fie doar unul, de ce sa nu fie doua sau trei? Mi-e foarte greu sa aleg. Si nu-mi place sa ma laud singura. Dar haideti sa va raspund totusi. De cand sunt la DNA am reusit sa construiesc o echipa manageriala cu care am o colaborare foarte buna si cred ca acesta e un lucru de care pot sa fiu mandra. Sunt oameni pe care, unii dintre ei, nu i-am cunoscut inainte de a veni in DNA.

ELLE: Care sunt cele mai importante caracteristici ale unui manager?
Laura Codruta Kovesi: Comunicarea. Orice problema se rezolva prin comunicare.

ELLE: Exista un lucru pe care v-ati fi dorit sa faceti mai bine?
Laura Codruta Kovesi: Da, tot timpul. As vrea sa fac totul mai bine.

ELLE: In curand impliniti 44 de ani…
Laura Codruta Kovesi: Da, pe 15 mai. Stiti, pe 15 mai, cand am implinit 40 de ani, am fost numita in aceasta functie la DNA, exact de ziua mea.

ELLE: Nu veti fi aici pentru totdeauna. Va veti simti usurata cand veti parasi aceasta functie?
Laura Codruta Kovesi: De anumite obligatii, da, o sa ma simt usurata, pentru ca, vrand-nevrand, in functia asta raspunzi pentru tot ce fac cei 500 de oameni pe care-i conduci – si din momentul in care nu o sa mai fiu in functia asta voi raspunde doar pentru ce fac eu.

ELLE: Stiti ce vreti sa faceti dupa asta?
Laura Codruta Kovesi: La anul pe vremea asta o sa am un raspuns si la asta, sigur ca o sa ma gandesc. Anul viitor o sa-mi expire mandatul, dar acum inca ma gandesc la ce am de facut anul acesta. Pot sa va spun ce nu fac, un singur lucru pe care n-o sa-l fac: nu o sa candidez la presedintie.

ELLE: Nu veti intra deloc in politica?
Laura Codruta Kovesi: Nu.

ELLE: Este periculos sa spui atat de categoric nu.
Laura Codruta Kovesi: Cu lucruri care stiu ca nu le fac sunt categorica.

ELLE: Ce sperati sa se intample in aceasta tara pe viitor?
Laura Codruta Kovesi: Mi-as dori sa fie mai multa liniste, mai putine conflicte si mai multi oameni care sa incerce sa construiasca niste lucruri impreuna, prin comunicare. Cred ca e cel mai important lucru. Si am un exemplu: a fost o perioada in care toate institutiile din sistemul judiciar se certau intre ele. Acum pot sa spun ca este o comunicare buna in sistem si institutiile se ajuta intre ele si incep sa construiasca. Iar lucrul asta se vede. Cred ca modelul asta mic, care poate exista si in alte domenii, poate fi extins la nivel national. Trebuie sa existe mai multa comunicare constructiva. Toata lumea critica, toata lumea-i suparata pentru ceva, toata lumea spune ce nu-i bine. As vrea sa vad pe unii care spun ce e bine, as vrea sa vad mai multe stiri pozitive. Eu intotdeauna cand deschid televizorul vad stiri negative. In discutiile pe care le am cu jurnalistii intreb de ce trebuie sa fie tot timpul asa, stiri negative, critici, si-mi spun ca asta face rating. Eu nu cred. Poate ma insel, nu sunt om de televiziune, nu sunt jurnalist, dar eu as vrea sa vad mai multe stiri pozitive, mai multe emisiuni pozitive, mai multe lucruri bune si frumoase mediatizate.

ELLE: Si o ultima intrebare. Va pare rau vreodata pentru oamenii pe care ii condamnati?
Laura Codruta Kovesi: Stiu ca sunt corecta in activitatea mea si nu are de ce sa-mi para rau.

ELLE: Atat de simplu?
Laura Codruta Kovesi: Da, atat de simplu. Totdeauna sunt corecta in ceea ce fac si din acest motiv nu am niciodata nici un fel de emotie. Noi nu judecam cu emotie aici.

Citeste si:
Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal

Text si Foto: Peter Frank

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle