Este dovedit statistic faptul ca exista 3 perioade clare, in fiecare an, cind avem o tendinta irezistibila de a ne gasi pe cite cineva cu care sa… zburdam: inceputul vacantelor de vara, sarbatorile de iarna si primavara. Daca primele doua situatii apar mai degraba ca un rezultat al diverselor reglementari si determinari economico-sociale (suna asa de plictisitor ca-ti piere tot cheful), pentru a treia varianta e de vina doar natura.
Problema este ca, daca natura e cea care preia controlul, riscam ca noi sa nu mai controlam nimic. Iar asta e teribil de placut si… periculos in acelasi timp. Gradul de pericol depinde de ceea ce iti doresti tu. Daca tot ce vrei este o perioada de relaxare sentimentala, de confort si bunastare tipice fluturasilor, atunci nici o problema. Daca, insa, ceea ce-ti doresti este o legatura stabila – care sa dureze si-n vacanta de vara – atunci trebuie sa deschizi bine ochii. Mai ales acum, cind esti cel mai putin dispusa spre analize logice.
Vestea buna in toata povestea asta este ca, exact la inceputul unei relatii, oamenii transmit cele mai multe semnale care pot sa dea o idee despre cum se va desfasura ulterior acea poveste de dragoste. Este o perioada de tatonari, in care fiecare incearca sa afle ce vrea celalalt de la el, in care fiecare incearca sa-si cunoasca partenerul si in care fiecare face mici greseli si stingacii care pot spune foarte multe despre el insusi.
Atentie la excese
Oricit ar parea de anost, cuvintul de ordine este „moderatie in toate. Mai ales vajnicii masculi sint predispusi, la inceputul unei relatii, la tot felul de excese: zgircitul va cheltui cu nemiluita, habotnicul se va dovedi un libertin absolut, neglijentul va fi de o meticulozitate fara egal s.a.m.d. Odata ce personajul cu pricina se va simti pe teren sigur, toate aceste manifestari extreme vor disparea pe rind si el va deveni cel adevarat. Iar tu, Ileana Cosinzeana indragostita, iti vei aminti mereu de clipele frumoase de la inceput si vei spera mereu ca e doar un moment dificil, iar miine broscoiul cel urit din fata ta se va transforma la loc in Fat-Frumos.
Citeste foarte atenta afirmatia urmatoare: NU se va mai transforma! Lucrurile sint foarte simple, pentru ca tot ce pare prea frumos ca sa fie adevarat, asa si este: prea frumos ca sa fie adevarat. Ori de cite ori simti ca ceva e prea mult – el e prea amabil, prea darnic, prea… – ar trebui de fapt sa te gindesti ca lucrurile stau exact pe dos. De obicei oamenii isi cunosc defectele, sau macar stiu ce li se reproseaza de catre ceilalti, iar exagerarile nu sint nimic altceva decit incercari de a masca aceste lucruri. Din fericire, nu e deloc complicat sa vezi adevarata fata a lucrurilor. In principiu trebuie sa fii atenta la trei lucruri: banii, sentimentele si identitatea.
Banii
Traim intr-o tara cu obiceiuri arhaice si aici inca exista simpatica traditie ca el sa plateasca. Oricit ne-ar fi intrat in singe economia de piata, oricit ar fi viata de grea, aceste lucruri functioneaza in continuare, iar regula se aplica si in cazuri in care el si ea sint simpli colegi sau prieteni sau parteneri de afaceri, deci cu atit mai mult atunci cind e vorba de o relatie sentimentala. Platitul nemteste e valabil in Germania – daca e valabil si acolo – iar o romanca n-o sa se simta victima unei atitudini sexiste daca iubitul ei ii va plati o prajitura la cofetarie sau o croaziera de lux pe Mediterana. Daca el invoca motive precum „e bine sa fie lucrurile clare sau „si cele mai frumoase prietenii sint stricate de bani, are dreptate, dar e zgircit.
Acelasi defect insa, dupa cum spuneam mai inainte, poate avea si o alta infatisare. Chiar daca el cheltuie ca si cum ar fi var bun cu Bill Gates, Aristotel Onassis si Seicul din Dubai in acelasi timp, e foarte usor sa-l vezi pe micutul Harpagon ghemuit intr-un colt, daca el exista. Fii atenta la bacsisuri! Pentru un serviciu normal un supliment de 10% este ceva cuvenit. Poate ca, in euforia iubirii, el poate sa creasca pentru motive de genul „viata e frumoasa si merita si chelnerul (taximetristul, receptionera, frizerul etc.) sa se bucure de ea. Daca, insa, bacsisul incepe sa atinga zone astronomice – mai ales in conditiile in care fata de masa era un pic murdara, mincarea un pic cam rece si ginul un pic cam apos – e mult mai probabil ca a simtit ca-l observi decit ca intr-adevar n-are ce face cu banii. Despre cealalta extrema, in care el rotunjeste la 5 lei o consumatie de 400 lei, nici nu mai are rost sa vorbim: l-ai prins.
Page: 1 2