Infidelitatea digitala: cum se manifesta si cum o combati

Afla cum se manifesta infidelitatea digitala, cum poti sa o detectezi si sa o combati!

Infidelitatea digitala: cum se manifesta si cum o combati

In zilele noastre, infidelitatea poate lua multe forme. Desigur, o avem pe cea fizica, si probabil cunosti scena cliseistica in care ajungi mai repede decat anuntasesi acasa si iti surprinzi partenerul cu o alta femeie in pat (desi e un cliseu, nimeni n-ar trebui sa treaca prin asa ceva!), iar el reuseste sa ingaime: nu e ce pare a fi! (Pe bune?!). Apoi, exista infidelitatea emotionala, atunci cand in viata partenerului tau exista o persoana apropiata, cu care flirteaza, cu care vorbeste la orice ora din zi sau din noapte si care este la curent cu toate problemele din viata lui. Dar acum exista o noua forma de infidelitate, cea care a inflorit din cauza fenomenului social media, si pe care o numim infidelitatea digitala. Se aseamana mult cu infidelitatea emtionala, doar ca se dezvolta si se consuma pe social media.

Un studiu deloc optimist, realizat de Universitatea de Indiana, sustine ca majoritatea celor care au relatii stabile folosesc Facebook-ul pentru a avea mereu in anturajul lor virtual persoane care joaca rolul unor solutii de rezerva, in cazul in care relatia lor actuala nu mai merge. Iar aceste „solutii de rezerva' sunt fie fosti parteneri, prieteni platonici, oameni cu care flirtezi doar online, sau chiar tipul / tipa hot intalnit(a) in club cu cateva saptamani inainte. Iata ce forme poate lua infidelitatea digitala si cum iti poate afecta relatia:

Partenerul tau si-a diminuat apetitul pentru sex

Exista multe motive pentru diminuarea apetitului sexual. Unul dintre ele este, cu siguranta, pornografia. Dar cu pasi repezi se apropie si infidelitatea digitala. Pentru ca, atunci cand ne implicam in relatii virtuale si trimitem mesaje cu continut sexual, practic suntem infideli partenerului nostru. Si, orice circumstante atenuante ne-am gasi si oricat ne-am crampona de forma, pe fond este o aventura sexuala si emotionala, care ne afecteaza relatia.

Partenerul tau cauta sa petreaca mai mult timp de unul singur

Nu e nimic rau sa vrei sa petreci timp in solitudine, dar atunci cand te retragi permanent din mijlocul familiei sau de langa partener, vorbim de un serios semnal de alarma. Evident, pot fi multe alte motive pentru care partenerul tau face asta (depresie, anxietate, lipsa de comunicare, probleme la birou), dar e posibil sa fie vorba si de infidelitate digitala. Daca partenerul tau se retrage de fiecare data cand primeste un mesaj, o notificare sau un apel si este foarte atent cu pastrarea discretiei, atunci ar fi bine sa afli ce se intampla, fara a deveni prea intruziva.

Uneori, e bine sa aduci subiectul in discutie la modul cel mai transant, decat sa te intoxici cu suspiciuni. Se spune ca cel mai sigur mod de a afla daca te insala partenerul (atunci cand suspectezi ceva) este sa pretextezi ca nu mai ai baterie si sa-i ceri lui telefonul pentru a suna pe cineva apropiat (sora ta, copilul vostru, prietena ta cea mai buna). Daca ezita sa ti-l dea si gaseste fel si fel de pretexte, ar fi bine sa fii mai vigilenta si eventual sa-l provoci la o discutie.

Devine nervos atunci cand il intrebi unde a fost sau cu cine a vorbit

Intr-o relatie, acesta este un semnal de alarma, care nu trebuie neglijat. Pentru ca sunt intrebari legitime, care n-ar trebui sa aiba raspunsuri secrete. Deci, de ce ar deveni cineva iritat cand e intrebat unde a fost, daca nu are nimic de ascuns? De fapt, astfel de intrebari apar cand dispare increderea reciproca. Totusi, daca iubitul tau devine nervos cand ii pui astfel de intrebari, nu o lua razna. Cand esti mai calma, aseaza-te si initiaza o discutie calda, dar directa cu el. Dar trebuie sa fii pregatita sa primesti orice tip de raspuns!

Si, nu uita, un adevar dureros este intotdeuna mai bun si mai de dorit decat o minciuna, care iti poate macina relatia pe ascuns! Pentru ca, atunci cand identifici o problema, e mai usor sa o rezolvi. Daca partenerul tau practica infidelitatea digitala si vrea sa scape de acest pacat, atunci toate parolele ar trebui desecretizate cat mai curand si fara negociere. Este primul pas de detoxifiere si de reconstruire a increderii!

Citeste si
Cinci motive sa iei o pauza de la Facebook

Are 'o solutie de rezerva'

„O solutie de rezerva' este, practic, o relatie de prietenie virtuala, condimentata cu flirt, pigmentata cu aluzii sexuale si eventual cu poze, care se dezvolta pe retelele de socializare, in special pe Facebook, avand in minte ca respectivul prieten virtual ar fi o solutie alternativa in cazul in care relatia cu actualul partener nu merge bine. E greu de identificat o astfel de relatie, din cauza ca avem o multime de prieteni virtuali si schimburi diverse de mesaje, dar este in general acea relatie bazata pe un schimb constant de mesaje derulate pe un fundal de flirt.

De obicei, suntem tentati sa dezvoltam astfel de relatii cu fosti parteneri, cu colegi de birou (cu care impartasim glume din companie si schimbam priviri complice pe deasupra ecranelor computerelor). Ce ar trebui sa faca cineva tentat de o astfel de relatie? Sa renunte la relatiile de prietenie cu fostii si sa descurajeze orice conversatie cu continut de flirt. Pare foarte radical, dar e necesar pentru a-ti proteja relatia. Din astfel de interactiuni nu poate iesi nimic bun, singurul efect este ca-ti sabotezi singur(a) relatia.

Citeste si:
17 clisee toxice care iti sunt vehiculate de expertii in relatii

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle