"Balkan Ballerinas" va include un spectacol în turneu regional, un film documentar și un studiu antropologic.
Începând cu luna august, coregrafii & performerii Anca Stoica, Sergiu Diță, Sofia Sitaru-Onofrei și Andreea Vălean încep lucrul la Balkan Ballerinas, un proiect multidisciplinar care investighează identitatea balcanică & situația dansatorului balcanic și care intenționează să înlăture stereotipurile asociate ideii de balcanism.
Inițiatorii demersului sunt Platforma 13, colectiv artistic fondat de Anca Stoica și Sergiu Diță, iar proiectul cuprinde un spectacol de dans, un film documentar și un studiu antropologic.
Spectacolul omonim va avea în centru un corp reactiv la granițe, prejudecăți și modele normative, va cerceta diversele subculturi balcanice din postcomunism și se va bucura de un turneu regional, după cum urmează:
2 septembrie / București: Centrul Național al Dansului București
4 septembrie / Sofia: Toplocentrala
7 septembrie / Belgrad: Magacin
13 septembrie / Timișoara: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”
6 octombrie / Sfântu Gheorghe: Teatrul „Andrei Mureșanu”
Pentru început însă, echipa de artiști lansează un call deschis studenților și profesioniștilor din dans contemporan și arte performative. Cei din urmă sunt invitați în datele de 5, 6 și 7 august la Centrul Național al Dansului București în cadrul unor întâlniri informale, concepute sub forma unor ateliere de mișcare.
Schimbul performativ de idei din 5, 6 și 7 va deschide pistele de mișcare ce vor sta la baza spectacolului. Detalii pot fi consultate aici.
Ulterior turneului, proiectul multidisciplinar se va finaliza în luna octombrie prin celelalte două evenimente conexe: filmul documentar Balkan Ballerinas și studiul antropologic.
Regizat de Mihnea Toma și având-o directoare de imagine pe Beatrice Păun, documentarul va prezenta întreg parcursul echipei artistice în proiect, de la cercetare și repetiții, până la turneu și sesiunile de Q&A cu publicul fiecărei reprezentații.
Studiul antropologic va fi realizat de antropoloaga Laura-Maria Ilie, care va acompania dansatorii în cercetarea lor performativă și va publica în ISCOADA materialul astfel obținut.
Singular în câmpul artelor performative, proiectul consolidează rezidența pe aceeași temă desfășurată de Anca Stoica și Sergiu Diță la AREAL în 2023 și își propune să fie un cadru pentru o conversație mai amplă:
„Corpul e strâns legat de societate. Strângem în noi și reacționăm la toate cutumele sociale cu care suntem crescuți. Deci societatea în care trăim ne condiționează și modul în care ne mișcăm. Asta pe de-o parte; pe de altă parte, proiectul dă și o radiografie, prin dans, a punctului cultural în care ne aflăm, a intereselor care există în lumea artistică. Dar, poate mai mult decât orice, Balkan Ballerinas pune o întrebare despre identitatea noastră culturală: cum arată felul în care ne mișcăm cine suntem?” – Anca Stoica
Mai multe informații despre Balkan Ballerinas se pot găsi urmărind Platforma 13.