In pas cu tendintele eco

Vrei sa faci schimbari „verzi” in viata ta, dar ti se pare ca sint prea greu de adaptat la ritmul si tendintele societatii de azi? Ei bine, afla ca cele mai eco schimbari sint, de fapt, cele mai vechi si, in acelasi timp, cele mai simplu si natural de aplicat. N-ar trebuie sa se uite, desi se practica din ce in ce mai rar. Da, exact! Sint ca mersul pe bicicleta.
 

In pas cu tendintele eco

Ca sa ajutam procesului de (re)adaptare, o sa-ti dam citeva sfaturi pe care le poti agata cu usurinta de rutina zilnica, intr-un iures plin de chef si fapte bune. Si, cine stie, poate o pui chiar de un nou trend, pe principiul „reloaded.

Ca sa fie clar, un trend nu e un simplu anglicism care siciie filologii, e „o tendinta evolutiva (!) observabila mai ales statistic (conform DEX-ului). Doar ca pentru partea cu statistica e nevoie de lume. Multa lume. Si aici intrati voi in grafic, ca sa-l dezmortiti putin din pozitia intepenita pe un consu­merism neingrijit.

Nu garantam ca ti se va mentiona numele in manualele de istorie, dar ai toate sansele sa povestesti nepotilor cum ai salvat tu, impreuna cu vecinii, departamentul dovlecei si gogonele din Piata Norilor sau cum garderoba ta ce contine 100% textile 100% organice a impulsionat cresterea cu 100% a cumparaturilor eco in grupul tau de prietene.

Vintage organic eco echitabil T-shirt

Le schimbi cu sezonul. Sau nu. Pe unele le porti rar, nu-ti mai amintesti de ce le-ai cumparat si le uiti in dulap cu anii. Sint hainele noastre cele de toate zilele. Si noptile. Uitam insa ca pentru un banal tricou din bumbac este nevoie de 2.500 de litri de apa, multe insecticide, pesticide, transport, ambalaje etc. Asa incit, atunci cind sintem la un pas de un gest eco-fashion, culoarea e mai putin importanta, vedete fiind materialul, textura si povestea din spatele etichetei.

Pentru un gest eco hotarit, cautati etichetele cu Bio, Eco, Organic, Fair Trade. Sint la fel ca acelea de pe produsele alimentare, care au inceput deja sa-si faca loc timid si pe rafturile de la noi.

„Organic' e cea mai populara. Inseamna ca materialul a fost prelucrat fara a afecta mediul inconjurator si fara chimicale. Adica exact ca acu sute de ani. Diferenta e ca astazi producerea lor nu mai necesita lucru manual in albia riurilor, plus ca s-a si diversificat oferta: de la bumbac organic, fibre de cinepa si abaca pina la alternative la poliester, materiale fabricate din porumb si celuloza de… mere.

In multe tari vinzarile la textile eco au crescut semnificativ. Deci avem de-a face cu un fenomen in crestere libera si sigura, multe firme straine (vezi Zara, H&M s.a.) comercializind deja astfel de produse si la noi in tara. Trebuie doar sa cautati „label-ul' magic.

Avantaje: Chiar sint mai fine si mai curate decit multe alte materiale, cu riscuri minime sa provoace alergii sau alte forme de disconfort. Daca reusesti sa combini organic + comert echitabil, gindeste-te ca ai facut doua fapte bune cu ocazia banalei achizitionari a unui tricou. Sint sanse mari sa ajungi trend-setter(ita). Cel putin la tine in casa/cartier…

Alternative: Reinvie trend-ul magazinelor de antichitati si al debara­lelor-surpriza! Daca „etichetele' sint mai greu de gasit, atunci poti oricind sa dai o fuga prin sifonierul seniorilor familiei. E ca un second hand cu aroma de naftalina, de unde poti sa iei, sa modifici si sa asortezi surprinzator. Gratis! Daca vrei si ceva de pus in picioare, incearca incaltaminte vegana (vezi www.veganline.com ).

Pentru accesorii si imbracaminte hand-made (unicat!) nu ratati tirgurile de profil care se mai intimpla pe linga cafenele, muzee, baruri.
 

Ia-o pe jos, ca-i mai frumos

Mda, ma tem ca nu putem vorbi de trebi verzi, oricit de trendy ar fi ele, fara sa ne legam putin de cele patru roti. Care pot fi curate (daca au atasat un motor hibrid, electric sau cu hidrogen), se pot transforma (in cele doua roti de la bicicleta sau cele, hmmm, multe de la autobuz) sau pot lipsi cu desavirsire (adica va folositi locomotoarele proprii).
O sa va spun chiar si clasica vorba „mersul pe jos face piciorul frumos', da in primul rind gindeste-te la o plimbare pe jos ca la victorie, nu ca la o infringere. Daca o masina fitoasa este o realizare pentru tine, inseamna ca te uiti prea mult la TV si asculti prea mult sfaturile (unor) vedete. In plus, dintr-o data, a devenit o chestiune de gust, pentru ca nici macar nu mai poti vorbi de practicabilitatea masinii cind esti in oras. Mai ales in Bucuresti.

Avantaje: Poti sa treci zimbind, cu castile in urechi, prin­tre siruri de masini blocate in intersectii, injuraturi si nervi. Stim ca masinile raspindesc un miros urit, da daca o iei pe strazi mai ocolite poti sa rezolvi parte din problema.
A relua relatia cu picioarele tale este intotdeauna inceputul unui frumoase prietenii si un trend cu vechime. Si sanatate.
Mersul pe jos iti mai taie din timpul (junk) de inactivitate, de sala, de TV, de stat intre patru pereti. Incearca sa o faci macar o data pe saptamina. Daca nu-ti place, suna-ma! Mai am ceva „moti­vatie' de rezerva.
Alternative: Cumpara sau repara-ti vechea bicicleta abandonata pe balcon. Incearca magazinele si atelierele din oras. In Bucuresti, chiar se inmultesc. Le gasesti cu adresa si detalii pe www.batesaua.ro. Daca nu vrei inca sa investesti intr-o bicicleta poti sa inchiriezi (vezi Centrele Cicloteque www.cicloteque.ro). Cu cit sin­tem mai multi, cu atit sint mai multe sanse sa se investeasca in infrastructura si sa se invete soferii cu partenerii (fara cai-pu­tere) de trafic.
Daca nu ai un simt al proprietatii prea dezvoltat, atunci poate ar trebui sa le propui amicilor sau familiei sa folositi o masina la comun. Te bucuri de ea cind vrei sa evadezi din oras, in vacanta, week-end. Trend in crestere si foarte popular in tarile Europei de Vest. Avantajele sint evidente, nu?

Second hand-uiti!

A mers in facultate cu cursurile, in generala cu vinilurile, in copilarie cu jucariile, de ce n-ar merge si acum? Cu cartile. Stiu ca in provincie bibliotecile cad pe capete fiind inlocuite cu te miri ce, dar acolo unde sint, luati-le la frunzarit. Cu ocazia asta salvati un alt trend care a facut mare vilva sute de ani, chiar inainte de Gutenberg si amazon.com.
Pentru bucuresteni sint (inca!) biblioteci nerabdatoare sa fie (re)descoperite. Pe http://www.punctulverde.ro/biblioteci.htm sint adresele care asteapta sa fie ras­foite… aa, vreau sa zic, gasite.
Avantaje: Obicei ideal pentru cititorii care se muta des si nu vor sa care dupa ei kilograme de carti. A merge la librarie nu-i mai trendy decit a merge la biblioteca. Conteaza sa ramina ceva in cap, nu pe raft. Parca. Nu? Si-apoi, cartile vechi vin cu multe alte povesti intiparite pe paginile lor tocite. Iar cititele si necititele pot deveni un mod eficient si intim de relationare cu cei din jur.
Alternative: In Brasov e un hostel in care, cu citiva ani in urma, am dat un dictionar englez-roman pe niste povestiri de Oscar Wilde, in original. A fost o afacere buna. Nici o bancnota nu a fost afectata in timpul schimbului de cuvinte. Nu trebuie insa sa mergi la un hostel din Brasov pentru a face asta, e o practica foarte populara in multe tari. Ia-o usor, cu cunoscutii si familia, sau intra direct pe www.bookcrossing.com, una dintre cele mai mari comunitati de cititori care fac schimb de carti.

Vesnicia s-a nascut la… piata de legume?!

Nu trebuie sa lucrezi la fondurile Sapard ca sa-i poti ajuta pe tarani sa-si lucreze pamintul si sa-si vinda produsele la piata. E de ajuns sa mergi la piata si sa te tocmesti pentru un kil de rosii. Asigura-te ca-s de gradina. Roma­neas­ca. N-are legatura cu nationalismul. Doar cu traditionalismul, justitia, nutritia si alte „tie-uri' si „ism-uri' fara colesterol.
Avantaje: Vei „servi mai putini aditivi la masa, vei face mai putine gunoaie cu ambalajele si ambalajele ambalajelor (pfiu!). Tu maninci mai sanatos, ei au bani sa tina si recolta de anul viitor. Egalitate, traditie, verdeee!
Alternative: Daca ai casa cu curte destul de mare, poti incerca gradinarit pe cont propriu. Nu te astepta la productii impresionante, dar e un bun mod de a invata despre plante, gustul autentic si satis­factia „proaspatului'. Ca sa nu va mai amintesc ca orice clipa petrecuta in natura este un bun de nepretuit.
Sint tendinte simple, dar consistente. Ce ziceti, le dam desteptarea?

Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle