Igiena somnului vă ajută din punctul de vedere al sănătății, dar creează și punți de conectare emoțională.
Există igiena relațională la modul general, respectiv cum vă arătați afecțiunea unul celuilalt, cum rezolvați conflictele și negociați soluții. Cum vă reapropiați după o ceartă care v-a făcut să vă distanțați emoțional, cum vă gestionați finanțele în cuplu, timpul personal. Cum stabiliți obiective comune, pașii pentru a le atinge, și cum vă susțineți în cele individuale. Cum vă puneți limite într-o manieră blândă și fermă, cum cereți. Și există și o igienă a somnului, desigur nișată, care susține nu doar partea de sănătate, corpul, ci susține și relația.
Dacă nu vă odihniți corect, nu vă faceți orele de somn de care aveți nevoie pentru a vă simți energici, asta se va reflecta la nivel de memorie, atenție, concentrare scăzute, dar și la nivel de iritabilitate crescută. Și, da, poate că aveți nevoi diferite de somn. Tu te simți cu adevărat bine cu 8-9 ore dormite, partenerul cu 7. Critica nu își are locul aici, invalidările de tipul ești leneșă, stai prea mult în pat, dormi prea mult și nu e bine. Fiecare își cunoaște corpul, ce semne îi transmite, fiecare își cunoaște și evaluează adecvat binele său personal. Deci un prim pas este înțelegerea și acceptarea ritmurilor și nevoilor diferite, inclusiv în ceea ce privește somnul. Niciunul dintre voi nu se va mai simți presat, criticat, neînțeles, că celălalt nu are grijă de el.
Fără expuneri la ecrane înainte de culcare, fără stimulenți ai sistemului nervos precum alcoolul. Citiți, stați în pat de vorbă fără a aborda subiecte delicate care să alunge somnul, meditați împreună. Apoi e necesar să cădeți de comun acord asupra temperaturii din cameră și să găsiți o variantă când unul vrea 18 grade și celălalt 22. Poate o pătură în plus pentru cel care vrea temperatura mai scăzută sau chiar vă puteți înveli fiecare individual cu alt tip de plapumă, în funcție de preferințe. Aici este despre negociere și despre a fii din nou deschiși fiecare la nevoile celuilalt, fără impuneri egoiste sau de-a dreptul despotice.
Dacă în principiu patul este doar pentru somn sau sex, atingerile de la momentul culcării nu țin de un potențial preludiu, ci de tandrețe, chiar și un minim de tandrețe care să vă facă să vă simțiți iubiți, apropiați, conectați. Să vă luați în brațe, să vă sărutați de noapte bună și de bună dimineața chiar dacă unul se ridică din pat mai devreme și celălalt încă pare că doarme. Dacă e prea cald sau incomod, cel puțin să existe palmele unite sau și un deget pus pe piele, astfel încât să vă simțiți.
… în care vă sincronizați pe cât posibil măcar la culcare e o altă modalitate de a vă aduce împreună. Chiar dacă unul adoarme imediat ce s-a așezat în pat, iar celălalt peste o oră, timp în care citește sau meditează în liniște fără a perturba somnul partenerului care alege să se culce mai devreme.
Foto: PR