Mihaela Radulescu Schwartzenberg pledeaza pentru o existenta piperata de arome si ganduri fierbinti.
Cam asa spun vorbitorii de limba engleza despre tot ce e iute in mancare, dar si despre ce e extrem de atractiv la sexul opus. Asa incat o legatura intre mirodeniile pentru mancare si cele pentru viata, exista si poate fi abordata in paralel. Si consumata in dozele satisfacatoare pentru fiecare, de ce nu?
Cam toate studiile arata ca mirodeniile au puternice influente asupra creierului uman, imbunatatind capacitatile cognitive, dar si prevenind declinul activitatii lui. Nu ar trebui sa le ocolim, ba chiar ar trebui sa le cautam mult mai departe de zona in care suntem nascuti, crescuti si obisnuiti cu doar anumite arome si gusturi.
Inca din adolescenta, ne indragostim mai mult de ceea ce vedem – de niste ochi albastri sau negri, de un anume contur al fetei, de o atractiva alcatuire a trupului pe care-l cercetam si-l dorim. Cam tot de pe-atunci incepem sa simtim nevoia de a adauga elemente vestimentare care sa ne faca remarcati, care sa ne puna in valoare doar trupul, ori, cu mai multa intelepciune, personalitatea.
Adaugam mirodenii si le cautam in altii, tocmai pentru ca avem nevoie de senzatii puternice, iesite din tiparul cu care am fost daruiti. Uneori, adaugam straturi trainice de cultura, de cunostinte temeinice intr-un domeniu ce va parea exotic altora, alteori adunam obiecte care completeaza povestea despre noi. Asa cum o femeie stie ca e HOT daca se imbraca, se parfumeaza, se fardeaza si se poarta intr-un anume fel, care-i da si totala incredere in ea, asa si barbatii stiu exact cati nasturi sa-si deschida la camasa, cat de stramti sa le fie pantalonii, ce culoare le vine impecabil si cat sa-si modeleze trupul spre a deveni HOT. La ambele sexe intalnim oameni cu o debordanta si nonsalanta incredere in ei, care-i face sa fie HOT pur si simplu, fara nici un efort considerabil, fara nici o exagerare si fara nici un artificiu de imagine. Chiar si in aceste cazuri, adaugarea unei mirodenii poate veni ca o supriza, in cele mai neasteptate momente si ipostaze, mai ales in doi.
Pasta de ardei iute, care contine capsaicina si care arde buzele si gura oricui, creeaza nu numai o senzatie puternica, care o depaseste pe oricare alta de moment, dar taie si mult din pofta de mancare ulterioara si arde cu o viteza si o eficienta considerabile grasimea. Ar fi ideala nu numai in curele de slabire, ci si ca dieta de intretinere, pe tot parcursul vietii.
A sti sa creezi un moment de intimitate care sa echivaleze cu forta senzatiei de dupa o gura de pasta de ardei iute tine de o activa preocupare pentru tine, pentru felul in care arati si gandesti, dar si de indrazneala de a face ceva surprinzator, de a merge pana la capatul senzatiei, pana la limita in care si tu si cel de langa tine simtiti o placere extrema, cu tot alaiul ei de trairi complexe.
Condimentele au fost mereu o atractie si pentru oamenii de stiinta, nu numai pentru cei pasionati de mancare. Exista o lista imensa de muguri, scoarte de copac, bulbi, radacini, seminte care acopera o larga arie de tratament impotriva cancerului, pentru protejarea sistemului nervos, mentinerea integritatii metabolismului, scaderea nivelului de insulina si atatea altele.
Salvia imbunatateste considerabil memoria si atentia, mai ales atunci cand acestea sunt in declin. Rozmarinul pare si mai direct, dand rezultate spectaculoase atat in performantele memoriei, dar si ca aliat de nadejde impotriva imbatranirii. Curcuminul, un ingredient activ al turmericului, are deja faima lui pentru ridicarea moralului, fiind considerat varianta mult mai sanatoasa si agreabila, pe termen lung, a Prozacului.
Iesind din bucatarie si mergand spre living, cred ca stim deja care sunt mirodeniile care completeaza o atmosfera banala si o fac… speciala, plina de arome si pofte: curatenia, aerul proaspat, un buchet de flori frumos taiate si aranjate, o muzica prietenoasa, niste culori calde, cateva locuri confortabile, poate cateva lumanari parfumate…. Asa cum intr-o mancare reusita nu-si au locul chiar toate ingredientele, tot asa in casa ar trebui sa eliminam obiectele inutile si incomode, elementele care ne irita, tablourile care nu ne transmit nimic, covoarele care ne incurca. Nu cred ca exagerez cand spun ca ceea ce tinem in casa ne defineste cam in aceeasi masura ca ceea ce tinem in frigider sau in camara. Orice ne creeaza disconfort, o lamentabila digestie vizuala sau mentala, trebuie eliminat, fara ezitare.
Am descoperit la un prieten un amestec uluitor de mirodenii indiene, care continea turmeric, rozmarin, oregano, cimbru, cuisoare – le consuma pentru ca avea probleme cardiace si de ani de zile nu mai lua pastile –; citise si ca, in aceasta combinatie, sunt minunate pentru circulatia sangelui, pentru creier si ca, adaugate la orice gratar, reduc considerabil productia de substante cancerigene. Turmericul, aceasta planta care nu inceteaza sa uimeasca oamenii de stiinta, a dat deja rezultate fara dubii la bolnavii de Parkinson si in anumite forme de cancer.
Orice zi din viata noastra are nevoie de mirodenii, fie ca ni le livram sub forma unor noi activitati, fie ca sunt simple bucurii sau emotii. Nu putem trai fara sa simtim gustul iubirii si-al trainicilor prieteni, nu avem voie sa ramanem doar la baza trairilor, fara sa adaugam elemente incitante, de orice natura. Ati auzit deseori expresia fara sare si piper, folosita pentru descrierea unei fiinte sau actiuni care ne lasa indiferenti. Poate intelepciunea acestei stravechi zicale ne va face sa credem si mai mult in puterea elementelor incitante cu care putem schimba orice nimic… in ceva semnificativ.
Simpla actiune de a mirosi scortisoara reduce oboseala si mareste atentia (treaba pe care o fac si frunzele de menta) si am citit studii care recomanda prezenta acestui ingredient pe mesele de studiu ale elevilor si studentilor, mai ales inainte de examene. Cat despre consumul de scortisoara, nu am citit decat concluzii uimitoare, atat in beneficiul creierului, dar si al starii de spirit si activitatii din dormitor.
Cat despre dormitor, exista, in mintea fiecaruia, atatea retete, atatea combinatii surprinzatoare, incat fiecare ar putea face lista mirodeniilor care-l satisfac, care-l aduc mereu in zona placerii absolute. Cele cinci simturi sunt in alerta maxima in toiul activitatii sexuale si orice mirodenie, acceptata de comun acord, nu poate fi decat in beneficiul comun. Daca la capitolul echipamente si accesorii avem toti cateva idei, cand vine vorba despre ce am putea consuma inainte de… am mai putea completa cunostintele cu rezultatele catorva studii.
Ginsengul, sofranul, ciocolata neagra, trufele, stridiile, capsunile, rosiile, sparanghelul, bananele, macca, Yohimbina, ginko biloba, borojo, carnea de miel, banala salata verde, piperul rosu, ardeiul iute si cate altele aflate pe listele specialistilor par a da un start mult mai dinamic si alte cateva beneficii pe care le puteti afla si singuri, daca luati o masa inteleapta si exotica… inainte.
Ierburile si condimentele nu au contraindicatii, nu au calorii, nu au grasimi, dar au atatea calitati cu care ne putem imbunatati viata. O incursiune in lumea lor e aproape o calatorie in lumea larga, caci ele provin din atatea tari, au atatea povesti despre civilizatii intregi care au inflorit sau decazut din comertul cu mirodenii. Sa nu le ocoliti si sa nu incetati sa le descoperiti si sa le aduceti in casa voastra. Poate ca nu ni le imaginam decat in dulapurile din bucatarie, dar ele au deja locuri de VIP in laboratoarele industriei farmaceutice si cosmetice.
Iar cand veti intelege cat de importante sunt mirodeniile vietii, veti simti mult mai puternic gustul iubirii, al armoniei si al generozitatii. Inca o lectie strasnica pe care am putea sa o invatam de la natura, daca am respecta-o pentru cat ne daruieste. Sa fii HOT pentru cel pe care-l iubesti nu mai e doar despre exterior, ci si despre ceea ce consumam, respiram, ascultam, invatam, pipaim, spunem, gandim…
Foto: Collage of many Spices from Shutterstock