Hollywood-ul si religia sa preferata: scientologia

Scientologia este aseme­nea cocainei: e costisi­toare, e preferata celebritatilor si te face sa te simti mai bine. Dar, pina la urma, ce este scientologia si cui foloseste ea?

Sa incepem cu ce s-a intimplat acum 75 de mi­lioane de ani in Confederatia Galactica condusa de rauvoitorul Xenu. Planetele care faceau parte din aceasta Confederatie erau suprapopulate, asa ca Xenu a incarcat miliarde de extra­terestri pe o naveta spatiala si i-a adus pe Pamint. Nu s-a multumit sa-i exileze pe planeta noastra si apoi sa-i lase in pace, ci i-a plasat pe bietii extraterestri in citiva vulcani, unde a provocat pu­ternice explozii cu bombe cu hidrogen. Extraterestrii s-au risipit in miliarde si miliarde de particule invizibile numite „tetani', care continua sa traiasca in trupurile noastre si astazi si de care nu putem fi constienti decit daca atingem un nivel avansat in scientologie. La care, dupa cum banuiti, nu avem acces decit daca platim. Mult. (Am facut un calcul conform caruia drumul pina la un nivel mediu-ridicat in scientologie te costa cam cit o garsoniera intr-o zona semicentrala din Bucuresti.) Dar de ce este important sa fim constienti de tetanii din noi? Ei bine, acestia sint nemuritori. Adica noi insine sintem nemuritori! In caz ca nu stiati, memoria noastra este afectata de engrame, adica de toate experientele negative prin care am trecut de-a lungul vietilor succesive si care ne-au transformat in niste bieti oameni care nu se pot lupta cu propria conditie. Cit timp nu sintem constienti ca sintem tetani, raminem limitati de TESM (timp, energie, spatiu si materie).


Sa stiti ca nu am baut nimic, nici macar o cafea cu whisky, inainte de a va spune aceasta poveste. Si sa stiti ca nici nu vreau sa jignesc pe nimeni, la urma urmei „tetan' nu este un cuvint chiar atit de urit! Aceasta e teoria pe care este fondata Biserica Scientologica si care apartine scriitorului de literatura stiintifico-fantastica L. Ron Hubbard. Acesta a lansat in anii ‘40 dianetica, o pseudostiinta care ne invata cum sa ne vindecam prin stergerea memoriei reactive unde se stocheaza toate amintirile negative pe care le-am dobindit de-a lungul vietilor noastre pamintene si extraterestre.


Citiva ani mai tirziu, acelasi L. Ron Hubbard s-a folosit de ideile de baza ale dianeticii pentru a lansa scientologia, pe care o definea drept un tip de filozofie religioasa aplicata. Conform unui citat care i se atribuie, ar fi afirmat la un moment dat ca, daca vrei sa faci un milion de dolari si nu stii cum, trebuie sa fondezi o religie… Nimic mai simplu, se pare! Amesteci citeva elemente din religiile orientale, citeva notiuni freudiene, citeva legende despre facerea lumii, putin talent de scriitor SF si o picatura de geniu in marketing si obtii o noua religie care in prezent are milioane de adepti. Important este si sa inventezi niste termeni specifici cu rezonanta latineasca, niste teorii secrete la care nu ai acces decit dupa ce intri in hora scientologica si, daca ai noroc sa cistigi de partea ta un grup de vedete format din Tom Cruise, familia Travolta, Juliette Lewis, Kirstie Alley, Lisa Marie Presley, Katie Holmes si alti citiva la fel de cunoscuti, succesul este asigurat.

Teoretic, L. Ron Hubbard a murit in anii ‘80, dar fiind, in fond, un tetan nemuritor, se poate bucura din plin in conti­nuare de succesul obtinut. Sint sigura ca sufletul sau are o colectie cu articole decupate din ziar despre toate aparitiile publice ale lui Tom Cruise!


Secta, religie sau afacere?

Scientologia propune un fel de terapie numita „auditare', extrem de costisitoare, care se des­fa­soara in urmatorul fel: „auditatul' trebuie sa ras­punda la o serie lunga de intrebari in fata celui care il „auditeaza', intrebari referitoare la trecutul sau. Scopul este acela de a-si sterge engramele din memoria reactiva, vinovate de starile negative, de afectiunile psihosomatice si de blocajele de orice fel. La finalul terapiei, cu zero engrame pe constiinta, tetanul devine, in sfirsit, constient de conditia sa, fiind iluminat si putind la final sa-si exercite controlul asupra lumii inconjuratoare prin intermediul mintii. Nu stiu daca Tom Cruise isi poate lua un pahar de apa fara sa se ridice din pat si fara sa dea drumul la robinet, dar, conform acestor teorii, asta ar trebui sa se intimple. Gurile rele spun ca auditarea este extrem de importanta pentru a obtine informatii care mai tirziu pot folosi unui santaj, dar nu am trecut niciodata prin asta, asa ca nu stiu ce sa va spun.


Ea este facilitata si de un gadget inventat de Hubbard, e-meter-ul, un fel de detector de minciuni care inregistreaza schim­ba­rile de electricitate de la suprafata pielii si care se foloseste pentru a localiza engramele. Scientologia este recunoscuta drept religie oficiala in SUA, Suedia, Spania, Portugalia, Slo­venia, Croatia, Ungaria, Noua Zeelanda si Taiwan. Criticii scientologiei spun ca aceasta nu este nimic altceva decit o secta periculoasa pentru ca atenteaza la sanatatea psihica si fizica a subiectului, condi­tioneaza „vindecarea' credinciosilor de sume mari de bani, ii agre­seaza si ii hartuieste pe criticii ei si le pune bete in roate celor care vor sa o paraseasca. Promite sa rezolve orice pro­blema: stresul, depresia, lipsa de incredere in sine, esecul profesional, bolile psihice. De asemenea, Bise­rica Scientologica isi propune sa rezolve si probleme sociale: alcoo­lism, dependenta de droguri, criminalitate etc. Nu trebuie decit sa pla­testi contravaloarea garso­nierei de care va spuneam mai sus pentru a parcurge un curs com­plet, si gata! Esti vindecat! Si sa stiti ca, in cazul in care des­chi­derea unei misiuni scien­tolo­gice vi se pare o bu­na idee de afaceri, va trebui sa platiti o ta­xa de franciza consistenta. De asemenea, va trebui sa platiti drepturi de autor pentru toate simbolurile scientologice pe care veti fi nevoiti sa le folositi. Nu-i asa ca vi se pare o idee mai buna sa va des­chideti o gogoserie?

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle