Hippie-hippie, dar cu stil… (de Mihaela Radulescu)

Daca nu ti-ai facut inca planuri de vacanta, ce-ai zice de o experienta diferita? In care inlocuiesti confortul hotelurilor cu poezia serilor petrecute pe veranda rulotei si trusa de farduri cu cea de prim-ajutor. In plus, vei avea nevoie de un pic de curaj si de un grup de prieteni dornici de aventura, care gusta deliciile vietii nomade.

Hippie-hippie, dar cu stil... (de Mihaela Radulescu)

Vacantele la rulota sunt un stil de viata, pentru multi, cel putin vara. Doar ca, exact ca si la hoteluri, exista feluri si feluri de rulote (sau home-¬mobile sau camping-car) si evident, nenumarate optiuni de a organiza si trai o astfel de vacanta. Am avut curajul sa pornesc intr-o astfel de aventura, intr-un grup mai mare, cu tot cu copii si placerea a fost, si ea, de diverse intensitati.

Mai intai, am inchiriat un home-mobile dotat cu… de toate, dar si cu cateva facilitati oarecum exagerate – trei televizoare cu satelit, pe care nu le-am deschis niciodata, de exemplu. Cine are timp si chef de televizor in vacanta inseamna ca nu si-a gandit bine traseul sau nu s-a pregatit psihic pentru decuplarea de viata de zi cu zi, asa cred.

Ce trebuie sa stiti, presupunand ca n-ati facut asta niciodata, e ca si itinerariul trebuie adaptat la acest tip de vacanta. Bunaoara, oricat ai crede ca intr-o astfel de casa mobila poti sta oriunde, inclusiv pe marginea drumului sau intr-o poiana, vei descoperi ca, in cele mai multe tari din Europa, parcarea unei astfel de masini e permisa doar in anumite parcari si campinguri si ca trebuie sa gasesti exact acele locuri unde te poti bransa la facilitatile de care ai nevoie (apa, curent, curatat toaleta etc). Cand „masinuta ta de vacanta are 3,30 metri inaltime si 8 metri lungime, e bine sa stii ca nu poti intra pe orice straduta dintr-un oras medieval si nici nu poti s-o parchezi „sportiv, ca pe masina cu care esti obisnuit sa-ti desfasori viata din afara vacantei. Odata intelese aceste noi repere, sa trecem la viata din interior.

Sigur ca vacanta ideala e aceea in care nu trebuie sa gatesti sau sa speli vase, dar farmecul de a gati si manca in aer liber, pe scaune pliante, e o treaba care trebuie experimentata si pe care am vrut sa o traiasca si copiii nostri. Evident ca sarcinile sunt bine impartite si ca fiecare participant, orice varsta ar avea, trebuie sa se implice in vreun fel.

Intr-o astfel de intreprindere, organizarea interioara e vitala. Trebuie sa ai tot ce-ti trebuie, dar sa si stii exact unde le-ai pus, ca sa-ti fie la indemana. Am instaurat reguli si locuri pentru fiecare, tocmai pentru ca sa ne putem bucura de orice noua campare, de fiecare noapte petrecuta in home-mobile si de tot ce contine aceasta vacanta inedita. N-am exagerat cu bagajele, ne-am luat chiar strictul necesar si am descoperit rapid bucuria acelui travel light pe care-l visam toti, dar rareori suntem capabili sa-l si aplicam (mai ales noi, femeile, care intotdeauna caram niste haine cu care nu ne imbracam, prea multe creme sau prea multe incaltari nepotrivite).

Am strabatut trei tari, am vizitat toate obiectivele turistice importante, am oprit in orasele adorabile, am mancat si la restaurante, ba chiar am dormit si vreo doua nopti la hotel, acolo unde ne-a fost imposibil sa gasim un camping onorabil pentru nevoile… masinii (facilitatile despre care pomeneam mai sus). Una peste alta, am descoperit ca, pentru copii, povestea asta e una memorabila si sunt convinsa ca abia asteapta sa o luam de la capat, in alta vacanta. Adultii din grup au trait diferit experienta – sunt oameni carora le place aventura, care nu se sinchisesc de lipsa internetului sau a civilizatiei cu care sunt obisnuiti, dar sunt si… femei carora le e greu, care nu se pot adapta la conditiile ceva mai spartane (desi, credeti-ma, intr-un camping car ca acelea cu care am plecat noi, ar putea trai orice om rezonabil, chiar pe termen lung).

Din fericire, eu si grupul meu de prieteni apropiati facem parte din prima categorie si n-am simtit nici un soi de disconfort, ba chiar ne-am energizat si bucurat copios, pe toata durata vacantei. Copiii au scris in fiecare seara in jurnal si a fost atat de emotionant sa vad ce anume i-a impresionat pe ei, dupa fiecare zi!

Din meniul zilnic nu a lipsit mancarea sanatoasa, atat pentru adulti, cat si pentru copii, pentru ca, de oriunde de pe traseu, te poti aproviziona cu legume, fructe si orice ai nevoie ca sa nu mananci… din ambalaje. La aragazul din rulota am gatit supe, paste, oua, dar am preparat si salate, sucuri de fructe si chiar cate un desert usor. Pentru ca frigiderul era incapator, am avut mereu apa si bauturi reci, iaurturi, lapte, branzeturi si am folosit doar tacamuri si farfurii de unica folosinta (am pacalit faza cu spalatul vaselor, oarecum, ne-au ramas doar doua oale si-o tigaie de abordat cu buretele). Ne-am redimensionat timpul petrecut in baie acasa si am descoperit rapid ca trei minute sunt suficiente pentru un dus bun si ca si un par mai lung poate fi spalat in tot atatea minute, daca intelegi ca apa din rulota nu e… nesfarsita si ca toti locatarii trebuie sa beneficieze de ea.

Poate ca v-am dat o idee interesanta pentru viitoarea voastra vacanta cu copiii, mai ales daca au peste noua ani si pot fi implicati in „munca zilnica (va asigur ca le va placea la maximum!) si poate ca veti indrazni sa renuntati, macar pentru zece zile, la „alinturile fara de care credeti ca nu puteti trai. Ce va descriu eu aici e o vacanta activa, cu o energie minunata, daca nimeriti o gasca fara cusur, care sa adore viata nomada si accentele hippie (am avut si chitara la noi, iar copiii au cantat in fiecare seara).

Cat despre vestimentatie, incercati sa abordati orice nu se sifoneaza si se spala usor, incaltamintea comoda, dar nu neaparat sport, in loc de trening alegeti pantalonii scurti sau rochite flower-power, inlocuiti sapca cu o palarie gen cowboy, luati-va o poseta mare cu franjuri, din piele intoarsa sau din canvas, pentru iesirile in oras, si genti moi pentru bagaje, nu renuntati la crema de corp si la tot ce va hidrateaza indeajuns si lasati acasa parfurmurile, cu care ati „anihila miresmele naturii si narile celor din interiorul rulotei. Ganditi-va mai serios la trusa de prim-ajutor decat la cea de machiaj si asigurati-va ca aveti oriunde si oricand o muzica buna, in surdina, care sa se asorteze la apusuri fabuloase si seri calde, chiar cu ploaie de vara (rulota are veranda!).

Viata are atatea gusturi minunate si vacantele pot avea atatea mirodenii ademenitoare! Curaj si distractie va doresc !

Mihaela Schwartzenberg – www.mihaelaradulescu.ro
Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle