HBO celebrează luna Pride cu un raft de filme și seriale cu tematică LGBTQ+. Ce să nu ratezi

Un întreg raft cu filme și seriale cu tematică LGBTQ+ te așteaptă acum și pe HBO România (și HBO Go), care s-a alăturat inițiativei globale care sărbătorește luna Pride.

HBO celebrează luna Pride cu un raft de filme și seriale cu tematică LGBTQ+. Ce să nu ratezi

HBO România celebrează luna Pride cu un întreg raft de filme și seriale cu tematică LGBTQ+. Campania face parte dintr-una internațională, și beneficiază și de un clip de promovare sub sloganul „Poveștile schimbă totul”. Am trecut prin selecția de pe raftul de pe platforma de streaming, și îți spunem care sunt acele filme și seriale pe care nu trebuie cu nici un chip să le ratezi.

Îngeri în America


Primul pe care ar trebui să îl vezi, dacă nu l-ai văzut încă, și să îl revezi oricum, este Angels in America, superba miniserie realizată de Mike Nichols în 2003 după piesa legendară de teatru a lui Tony Kushner. Șase oameni din New York își intersectează viețile în 1985, într-o lume în care HIV/SIDA făcea ravagii în interiorul comunității gay și în care politica de stat era ignorarea epidemiei și stigmatizarea celor bolnavi. Serialul a fost un fenomen la lansarea sa, în 2003, și rămâne și astăzi singurul proiect din istoria premiilor Emmy care a câștigat în fiecare categorie majoră. Dar este și un film cu mult suflet, care te va ajuta să înțelegi mai bine istoria comunității LGBTQ+.

Mapplethorpe

Unul dintre cei mai relevanți artiști ai secolului trecut, Robert Mapplethorpe s-a format în New York-ul anilor 70 și 80, unde a devenit o forță creativă. Filmul îi arată ascensiunea, de dinainte ca el și Patti Smith să se mute în faimosul hotel Chelsea, casa boemilor vremii, și totodată locul în care Mapplethorpe a început să fotografieze artiști, muzicieni, vedete de film și membrii ai comunității S&M. Imaginile sale erotice au cauzat scandal, dar au obținut aprecierea criticilor pentru felul original și îndrăzneț în care a portretizat sexualitatea.

Balerina

Lara, o fată în vârstă de 15 ani, este hotărâtă să devină o balerină profesionistă și este eroina acestui film belgian foarte sensibil. Sprijinită de tatăl ei, este acceptată la o școală nouă și începe să lucreze din greu. Frustrările și nerăbdarea adolescentei sunt amplificate când își dă seama că trupul ei nu se supune ușor disciplinei stricte, deoarece s-a născut băiat. Un film pe care trebuie să îl vezi dacă vrei să știi mai multe despre comunitatea transgender.

Orele

Orele a fost mai întâi o excelentă carte scrisă de Michael Cunningham, ca apoi să devină un film excelent. Regizat de Stephen Daldry, filmul prezintă o zi din viața a trei femei: scriitoarea Virginia Woolf (Nicole Kidman într-un rol care i-a adus un Oscar), încercând să-și scrie primul roman, Doamna Dalloway, în Londra anilor 20; Laura Brown (Julianne Moore), o tânără și deprimată soție și mamă din Los Angeles; și Clarissa Vaughan (Meryl Streep), o doamnă Dalloway modernă din New York-ul zilelor noastre. Probabil una dintre cele mai bune distribuții din toate timpurile duce la capăt un film de o sensibilitate care nu are cum să nu te atingă.

O inimă normală

Produs chiar de HBO, filmul acesta reia povestea dramatică a crizei HIV/SIDA din New York-ul anilor 80, replicând acțiunea piesei celebre scrise de Larry Kramer, iconicul activist gay, fondator al organizațiilor GMHC și ActUP. Cu Mark Ruffalo, Matt Bomer, Jim Parsons și Julia Roberts în rolurile principale, filmul aduce la lumină o istorie dramatică, în care o întreagă comunitate a fost lăsată să sufere urmările uneia dintre cele mai grave epidemii pe care le-a văzut lumea, doar pentru că poporul și politicienii nu puteau fi de acord cu sexualitatea bărbaților gay. Fără îndoială un film cu tematică LGBTQ+ pe care nu trebuie să îl ratezi!

Profilul lui Susan Sontag

Un documentar despre una dintre cele mai interesante intelectuale ale secolului al XX-lea, care investighează nuanțat viața și opera unui personaj legendar. Susan Sontag a fost o scriitoare, gânditoare și feministă celebră a timpului ei, iar sexualitatea ei a reprezentat doar o latură a unei personalități extrem de complexe. Viața ei este redată în film prin intermediul imaginilor experimentale evocatoare, materialelor de arhivă, relatărilor prietenilor, colegilor și iubiților, cât și propriilor cuvinte.

Povestea unui artist: Robert De Niro Sr.

Un artist pe care poate că nu îl cunoșteai (din simplul motiv că artiștii gay nu sunt deseori puși în valoare în lumea crudă a pieței de artă) este adus la lumină chiar de fiul său, unul dintre cei mai celebrați actori ai Americii, Robert De Niro. Filmul face, prin intermediul unor interviuri cu Robert de Niro însuși, un portret al unui pictor talentat, care a fost ignorat, în mare parte, de comunitatea artistică a timpului său.

Viața lui Larry Kramer

Larry Kramer, activistul legendar care a murit anul acesta, este eroul tuturor persoanelor seropozitive care au reușit să supraviețuiască datorită eforturilor lui Kramer de a obține acces la tratament pentru bolnavii de HIV/SIDA; dar este și personajul principal al unui documentar HBO care îi prezintă în detaliu viața și activismul care a animat-o dintotdeauna.

Bernard și Doris

Doris Duke, cea mai bogată femeie din lume (întruchipată de excelenta Susan Sarandon), îl întâlnește pe noul ei majordom, Bernard (Ralph Fiennes), și împreună dezvoltă o relație cu totul și cu totul specială. Un film despre încredere, prietenie, ajutor, fantezie și o vârstă la care viața mai poate fi încă frumoasă, dacă ai puterea să trăiești drept persoana care ești cu adevărat.

Băieți frumoși

Acest serial de comedie realizat de HBO prezintă viața unui grup de prieteni, de treizeci și ceva de ani, care locuiesc în San Francisco, unde explorează incitantele, uneori copleșitoarele, opțiuni ale noii generații de bărbați homosexuali.

Citește și:
Klaus Iohannis a contestat la CCR legea care prevede acordul părinților pentru orele de educație sexuală

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle