Forumul Economic anual de la Davos e o bună ocazie de întâlniri și negocieri pentru liderii planetei, dar, dat fiind că anul acesta forumul s-a concentrat pe sustenabilitate, discursul susținut de Greta Thunberg nu avea cum să lipsească. Adolescenta activistă a vorbit atât într-un panel organizat de o publicație, dar a și susținut un discurs de sine stătător, la doar o oră de la momentul la care Donald Trump, președintele Statelor Unite, atacase activiștii de mediu.
Trump aproape că a ignorat problema crizei climatice, dar a avut grijă să o hărțuiască (fără să o numească, însă) pe Greta. Acesta a descris activiștii de mediu drept „moștenitori ai prezicătorilor nebuni din trecut'. Ca dovadă că o adolescentă de 17 ani își poate controla mai bine emoțiile decât cel mai puternic om al lumii, Greta Thunberg nu a răspuns acestei provocări, dar a ținut să amintească publicului faptul că SUA s-au retras din Acordul de la Paris, care reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020.
Ce a spus Greta la Davos și de ce e cazul să o asculți?
Poate să îți placă sau nu tipul de activism pe care îl practică Greta dar, dacă crezi în știință și în ceea ce simți pe propria piele, și nu în gogoșile pe care sunt dispuși să le servească oricând cei mai bogați oameni ai planetei, care nu cred în criza climatică pentru că măsurile de contracarare a ei le-ar afecta serios afacerile, atunci ai face bine să asculți ce spune activista de 17 ani.
Pe scurt, aceasta avertizează că, după ultimele rapoarte internaționale, știindu-se că emitem anual 42 gigatone de dioxid de carbon, începând din ianuarie 2018 mai aveam 420 gigatone de emis până ce temperatura medie globală ar crește cu 1,5 grade Celsius. Ceea ce ar însemna că, la consumul de astăzi și dacă nu sunt luate măsuri radicale, în opt ani această limită de consum ar fi atinsă.
Greta a mai spus la Davos că aceste procente și cifre nici măcar nu ating problema echității, căci, susține ea, pentru ca Acordul de la Paris să funcționeze, ar fi nevoie ca țările mai bogate să își reducă până la zero emisiile de carbon, iar apoi să ajute țările mai sărace să facă același lucru.
Activista a continuat prin a spune că cele mai multe modele de dezvoltare sustenabilă propuse în cadrul acestui tip de conferințe se bazează pe faptul că generațiile viitoare vor reuși cumva să extragă din atmosferă sute de miliarde de tone de dioxid de carbon, deși tehnologii capabile să facă asta nu există în acest moment.
„De ce e important să rămânem sub 1,5 grade Celsius? Pentru că, chiar și la o creștere de un grad, oamenii vor muri din cauza schimbărilor climatice, pentru că asta ne spune și știința că trebuie să facem ca să evităm o destabilizare a climei, astfel încât să avem cea mai bună șansă să evităm un lanț ireversibil de reacții la o astfel de creștere. Fiecare fracțiune de grad contează.'
Tot la Davos, Greta s-a adresat în stilul caracteristic, fără prea multă diplomație, decidenților reuniți la forum. „Mă întreb, ce le veți spune copiilor voștri despre motivul pentru care ați eșuat, despre faptul că i-ați lăsat să facă față unui haos climatic pe care chiar voi, cu bună știință, l-ați creat?'
„Casa noastră este încă în flăcări', a subliniat Thunberg, referindu-se la discursul ei de anul trecut, susținut în cadrul aceluiași forum. „Lipsa voastră de acțiune hrănește flăcările în fiecare clipă.' De altfel, Greta a vorbit la Davos și despre cum măsurile la care s-au angajat statele – reducerea gazelor până în 2050, plantarea unui trilion de copaci, tranziția către o economie cu o amprentă de carbon redusă – sunt insuficiente pentru punctul în care a ajuns clima astăzi. „Să ne fie clar. Nu avem nevoie de o economie care să emită mai puțin carbon. Nu trebuie să scădem emisiile. Emisiile trebuie să se oprească.' Numai astfel ar fi posibilă menținerea temperaturii medii la nivel global sub cele 1,5 grade despre care vorbeam mai sus.
Totodată, Greta și alți activiști prezenți la Davos au cerut insistent investitorilor și guvernelor să oprească exploatarea combustibililor fosili, să nu mai finanțeze producerea acestora, să pună capăt scurgerii de bani, prin taxe, dinspre cetățeni spre aceste industrii și să investească în alte zone.
Și, deși măsurile pe care le cer activiștii sunt necesare dacă vrem să mai recunoaștem măcar lumea în câteva zeci de ani, șansele ca ele să fie implementate sunt foarte mici. În parte și pentru că nu există voință politică pentru așa ceva. Însă Greta se distanțează de orice fel de politică. „Asta nu are de-a face cu stânga sau cu dreapta. Nu ar putea să ne pese mai puțin despre partidele voastre. Din punctul de vedere al sustenabilității, dreapta, stânga, dar și centrul au eșuat. Nici o ideologie politică sau structură economică nu a fost capabilă să adreseze problema climei și urgența ei.'
Citește și:
Cum trăiesc refugiații din România: „Am găsit aici o viață normală, fără război, și asta era tot ce voiam’
Foto: arhiva revistei ELLE