Greșeli pe care le faci când te afli într-o relație toxică

Ești într-o relație toxică din care nu ești foarte hotărâtă să ieși. Dacă ai exclus despărțirea este timpul pentru noi limite în cuplu.

Ce înseamnă o relație toxică? Ea implică nu doar abuz fizic, ci și manipulare, gaslighting, critică și invalidare constantă, jigniri, umilințe. De multe ori realizezi când este prea târziu sau pentru tine reprezintă o normalitate, întrucât așa au fost toate fostele tale relații, ba chiar același tratament l-ai primit de la părinți când erai mică. Din fericire niciodată nu este prea târziu să îți schimbi tu atitudinea și poate în funcție de asta se va adapta și partenerul tău. Sau vei fi împăcată că ai făcut tot ceea ce era omenește posibil și îți găsești forța de a merge mai departe, de a te rupe dintr-o poveste care nu îți face bine.


Te schimbi de dragul lui

Atenție, da, există nevoia de acceptare necondiționată și până la urmă în relații ajungem să ne schimbăm în funcție și de celălalt, dar asta nu implică anularea a cine ești tu de fapt. Când îți schimbi absolut toate obiceiurile, renunți la prietenii tăi, hobby-urile tale, la identitatea ta, renunți în final la tine. Ceea ce favorizează un comportament abuziv.

Îl lași pe el să controleze totul

O relație înseamnă doi, însă în a voastră tu nu ai nicio influență, nicio putere de decizie. Nu contează ce vrei tu, ce dorești, ce îți place sau nu e ok pentru tine. Totul se întâmplă controlat de el, în acord cu propriile lui principii sau idei.


Nu îl confrunți

Subjugarea este atât de puternică încât nici nu îndrăznești sau nu îți trece prin minte că îți poți exprima furia, dezamăgirea, tristețea. Că și tu ai niște nevoi emoționale sau dorințe. Că îi poți indica acele comportamente nepotrivite pe care nu dorești să le mai accepți și nici nu o vei mai face.

Nu mai ai încredere în percepția ta

Acesta este efectul gaslighting-ului, când el îți spune că ți se pare, exagerezi, ești nebună. Așa că nu mai crezi în propriile tale gânduri, percepții, idei, în realitate. O lași să fie distorsionată după bunul lui plac, așa cum este convenabil pentru el.

Doar tu oferi

Până la urmă relația este un contract. Fiecare primește, fiecare oferă. Nu este un act unilateral. Doar unul oferă, iar celălalt rămâne impasibil la primire, fără să depună vreun efort pentru partenerul său ori pentru relația de cuplu.

Îți asumi toată vina

Te-a jignit pentru că tu ai insistat cu o discuție. Te ignoră pentru că tu nu ai fost suficient de drăguță. Pe scurt îi cauți eterne și numeroase scuze pentru orice fel de comportament nepotrivit are față de tine. 


Ești dependentă de el

La nivel financiar, ceea ce îi oferă o putere pe care o exercită fățiș. Poate chiar îți spune direct că și tu trebuie să accepți anumite lucruri din moment ce el susține tot ceea ce implică bani. Sau nu poți lua o minimă decizie fără să îl consulți, ai senzația că fără el nu te descurci și ești confuză, pierdută. Puterea asupra vieții tale este tot la el, iar tu de afli într-o constantă căutare de aprobare din partea lui.

Citește și:
Te cerți de fiecare dată? De ce greșelile pot fi o resursă incredibilă de care trebuie să profiți

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle