Greșeli în cuplu care vă blochează și vă împiedică să vă îmbunătățiți relația

Aceste greșeli în cuplu vă fac să vă învârtiți în cerc și să fiți foarte departe de o relație satisfăcătoare.

Greșeli în cuplu care vă blochează și vă împiedică să vă îmbunătățiți relația

E inevitabil. Cu toții facem greșeli în cuplu. Problema este că unele greșeli repetate continuu creează mari șanse pentru despărțire. Deoarece apar detașarea emoțională, înstrăinarea, izolarea, lipsa efortului în găsirea soluției și uneori negarea situației de fond, că există în mod real o problemă în cuplu. Iar acele greșeli sufocă posibilitatea creșterii personale și relaționale.

Lipsa contactului cu sine

E util ca fiecare dintre voi să se întrebe: ce contexte îmi declanșează furia, frustrarea, nemulțumirea, tristețea? Ce am nevoie să primesc atunci? Ce pot schimba astfel încât să gestionez mai bine acele situații? Care îmi sunt punctele forte? Care îmi sunt defectele? Ce sunt dispus să îmbunătățesc la mine pentru că vreau eu, îmi doresc eu? Dar pentru că și-ar dori celălalt, e important pentru el? Eu îi ofer partenerului meu ceea ce eu îi cer? Ce simt și ce fac atunci când partenerului meu îmi comunică ce are nevoie de la mine?

Extremele…

… sunt foarte rar utile. O relație guvernată de monotonie, rutină, devine copleșită de plictiseală, unde nevoia de a te juca, de a fi creativ este prea puțin spre deloc împlinită. Un fel de ziua cârtiței și stări depresive în formare căci nu prea mai există motive de plăcere sau bucurie. Prea multă spontaneitate, aventură, surprize pe bandă rulantă nu se mai potrivesc cu nevoia de predictibilitate și ai o senzație de dezrădăcinare, de nisipuri mișcătoare. Parcă nu ai un cuib, un plan sau o perspectivă predictibilă la care să te raportezi în siguranță.

Lipsa scopului

Parcă stați pe loc, sunteți blocați, nu înaintați, nici măcar în lateral nu vă mișcați. Nu aveți niciun scop în doi care să vă unească. Nu există nici scopuri individuale în relație cu care să vă oferiți reciproc suport, implicare, feedback. Pe principiul unul este concurentul și celălalt un soi de majoretă sau antrenor. Nu este noțiunea de noi, de comun. Poate există doar scopuri personale, care vă separă atât de mult încât sunteți cumva ca doi străini.

Nu vă aliniați

Oamenii se schimbă? Cel mai probabil evoluează sau rămân pe loc ori se duc spre comportamente distructive. Când este o discrepanță foarte mare între parteneri și conexiunea va fi greu de realizat. Sigur că există ritmuri diferite de creștere, de dezvoltare, dar să se întâmple acest proces. Altfel discrepanța își va spune cuvântul.

Răzbunarea

Să nu fii considerat slab, fraier. Să nu vrei să fii mai prejos inclusiv în ceea ce privește comportamentele disfuncționale. Răzbunarea sau a plăti cu aceeași monedă crezi că îți salvează orgoliul sau imaginea, îi arată celuilalt că nu e de joacă cu tine. Dar e o diferență între limite clare, discutarea consecințelor încălcării lor, și răzbunarea în care vrei ca partenerul să sufere și el deoarece te-a rănit.

Superficialul

Vacanțe frumoase, petreceri pe final de săptămână, seri în care mereu aveți ceva de făcut cu o mulțime de prieteni în jur. Sună grozav și la nivel de activități stați foarte bine. Dar la nivel de comunicare profundă, de dezvăluirea și asumarea vulnerabilității? Să vă simțiți legați sufletește?

Capra vecinului

Vigilența în ceea ce privește prieteni, vecini, rude vă împiedică să luați atitudine legat de viața voastră. Implicit apar și comparații. Pe scurt vă concentrați pe alții și nu pe voi.

Citește și:
Dovezi că partenerul chiar se joacă cu mintea ta și e o formă de abuz emoțional

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle