E aproape imposibil să nu faci diferite greșeli după divorț. Dar unele au impact semnificativ asupra copilului tău, și e bine să le eviți.
E un proces emoțional dureros, indiferent că partea legală se întâmplă la notar sau la tribunal, cu sau fără certuri aprinse. Și fiind o situație nouă ești predispusă la câteva greșeli după divorț. Unele au legătură strict cu tine, și nu îți dau voie să depășești momentul, altele se referă la copilul tău.
În calitate de mămică singură, responsabilitățile te doboară. Așa că fără să vrei începi și discuți cu copilul tău despre problemele care te apasă. Faceți împreună calcule financiare, îl trimiți să rezolve situații pe care înainte le gestiona fostul soț etc Micuțul devine o cârjă emoțională, un mix între prietena cea mai bună și partener de viață. Acest fenomen este des întâlnit, una dintre cele mai frecvente greșeli după divorț.
Poate că te-a înșelat, era abuziv emoțional sau chiar a dat în tine. Ori v-ați înstrăinat, relația oricum era încheiată, dar el a avut curajul să-i pună punct oficial. Indiferent de scenariu, atunci când îi spui copilului cât de rău a fost și este tatăl său, te aude discutând despre asta cu cineva, nu faci altceva decât să creezi în copil un conflict interior. Copiii își iubesc ambii părinți și îi doare să vadă că aceștia sunt în război. În plus, copilul este jumătate mama și jumătate tata, iar când îl citici pe tata implicit critici și copilul. Când îl negi pe tată, negi și o parte semnificativă din copil.
Una dintre greșelile după divorț pe care trebuie să le eviți e românescul tras de limbă. Copilul își vizitează tatăl, iar tu ceri informații. Cum arată casa, cu cine s-au mai întâlnit, dacă și-a făcut iubită, ce a zis despre tine etc Și mai rău este atunci când îl manipulezi emoțional: dacă nu îmi spui, mă supăr pe tine. Copilul se simte vinovat și scindat între cei doi părinți.
Pentru că divorțul a căpătat note de scandal, voi nu vorbiți. Nici la telefon, nici mesaje, poate extrem de rar și doar în caz de urgență pe e-mail. Așa că fiul sau fiica voastră este un fel de porumbel călător transmițător de mesaje, de cele mai multe ori pline de venin. Parenting-ul se face împreună și post-divorț. Nu mai sunteți un cuplu, dar părinții lui veți fi întotdeauna. Dacă nu se poate o relație amicală, ar fi benefic pentru copil să comunicați voi direct, fără să-l implicați.
Când partenerul tău a fost nedrept, iar tu extrem de rănită, vrei să te răzbuni pe el prin toate modalitățile posibile. Iar cea mai la îndemână este copilul, care devine arma principală în acest război dintre voi doi. Divorțul în sine este dificil pentru copil, iar pentru o dezvoltare emoțională armonioasă este necesar ca micuțul să rămână în contact cât mai strâns cu tatăl său. Din păcate există tați care divorțează nu doar de soții, ci și de copii. Dacă fostul tău partener se interesează de copil și vrea să îl vadă, nu împiedica acest lucru. Când vrei să te răzbuni, suferința cea mai mare nu o simte fostul soț, ci copilul!
Te gândești cât a suferit copilul, cât de fragil poate fi, așa că virezi în zona de supraprotecție. Un copil supraprotejat va dezvolta tendințe dependente și o stimă de sine joasă. O altă greșeală după divorț este răsfățul în exces, când renunți să îi mai pui limite, să îi prezinți reguli pe care trebuie să le respecte.
Foto: PR