O miscare gresita te poate costa job-ul mult visat! Ai muncit atat de mult sa ajungi la etapa interviului, ai trecut prin analizarea amanuntita a cv-ului, posibil si scurte interviuri telefonice. Acum a venit timpul sa stai fata in fata cu persoana care te poate angaja.
Sunt multe lucruri care pot merge gresit dar tine minte ca trebuie sa pastrezi lucrurile sub control si sa ai incredere in tine. Du-te la interviu convinsa ca vei impresiona si vei primi cu siguranta acel job.
Interviul este cea mai stresanta parte a cautarii unui nou loc de munca dar urmarind acesti 13 pasi de mai jos vei reusi sa depasesti acest moment. O mare parte din reusita unui interviu de angajare consta in evitarea unor greseli simple.
Acestea sunt cele mai des intalnite greseli care trebuie evitate in timpul interviului de angajare si antidotul lor.
Intarzierea la interviu
Cere informatii de la angajator cu privire la adresa unde va avea loc interviul si verifica si tu pe internet adresa exacta. Daca apar lucruri neprevazute si nu ai cum sa ajungi la timp suna angajatorul si anunta-l si, cel mai bine, cere o reprogramare a interviului.
Imbracamintea neadecvata
Prima impresie pe care angajatorul si-o face despre tine are loc in primele 17 secunde ale intalnirii. Este o impresie pe care ti-o doresti foarte mult sa fie una pozitiva. Imbraca-te conservator, nu apela la culori puternice, putine bijuterii, pantofi cu toc mic si ai grija ca totul sa fie curat si ingrijit. Igiena include o coafura bine aranjata, igiena orala perfecta si un parfum cu o aroma nu foarte puternica. Verifica cu o noapte inainte intreaga tinuta, inainte de a pleca din casa spre interviu si inca o data inainte de a intra in contact cu angajatorul.
Atitudine ciudata
Este de inteles faptul ca esti nervoasa si ai emotii. Totusi poti zambi, nu-i asa? Si poti mentine un contact vizual cu angajatorul? Stai dreapta, canalizeaza-ti toata atentia asupra interviului si raspunde la intrebari. Tot ceea ce vrea sa vada angajatorul este entuziasm.
Fara fumat, fara guma de mestecat
Pentru tine acestea inseamna lucruri care te linistesc dar nu au ce cauta in cadrul unui interviu de angajare. Exista o tendinta actuala in care angajatorii prefera persoane nefumatoare. Daca este vorba de un interviu ce are loc intr-un restaurant poti comanda ceva de baut dar fara alcool.
Nu te-ai documentat
Interviul nu este momentul pentru a te documenta cu privire la produsele companiei, serviciile, vanzarile anuale, structura si orice alte informatii pe care le puteai obtine foarte usor si de pe internet. Arata ca esti interesata sa lucrezi in cadrul respectivei companii demonstrand ca te-ai documentat cu privire la ceea ce implica angajarea ta in cadrul companiei.
Nu poti vorbi despre punctele tale slabe si puternice
Numai tu poti spune care sunt abilitatile si defectele tale. Trebuie sa poti expune angajatorului punctele tale puternice. Daca vine vorbe de defecte trebuie sa te asiguri ca le poti prezenta intr-o lumina buna, transformandu-le in puncte puternice.
Te balbai la interviu
Exerseaza! Roaga un prieten sa te ajute, ia o lista de intrebari care se pun in cadrul unui interviu (se gasesc oriunde pe internet) si comporta-te ca si cum ai fi la interviul de angajare. Incepe cu partea in care te prezinti si parcurge intregul interviu pana la momentul in care iti iei la revedere. Scrie intrebarile la care iti este greu sa raspunzi si exerseaza pana cand nu mai ai probleme cu formularea unui raspuns corespunzator.
Vorbe, vorbe, vorbe
Daca vorbesti fara rost, intrerupi angajatorul sau raspunzi timp de 15 minute la o intrebare simpla, toate acestea iti vor aduce puncte in minus. Ii poti evita exersand acasa. Raspunsurile scurte constituie de obicei varianta pe care o prefera angajatorul.
Nu poti arata de ce esti persoana potrivita pentru acel job
Fiecare job description arata exact ceea ce doreste angajatorul de la viitorul angajat. Trebuie neaparat ca experienta de munca anterioara, abilitatile si cunostintele tale sa se potriveasca descrierii. Trebuie sa poti raspunde la urmatoarea intrebare: „Cum experienta mea, abilitatile mele se potrivesc acestui job si de ce eu sunt persoana ca mai potrivita pentru a fi angajata?”.
Nu pui intrebari sau, din contra, pui prea multe
Foloseste-te de articolele pe care le gasesti pe internet pentru a realiza un set de intrebari care iti va spune daca acesta este job-ul potrivit tie. Acest pas te va ajuta sa te limitezi doar la acele intrebari cu adevarat importante. Dar nu trebuie nici sa asaltezi angajatorul cu intrebari despre detalii care nu conteaza.
O mica barfa
Nu spune lucruri rele despre nimeni. Nici despre fostul angajator, nici despre companiile concurente sau persoane cu care ai intrat in contact de-a lungul timpului. Nu vrei sa pari o simpla persoana care adora sa fie in centrul atentiei si sa se planga de fiecare lucru minor.
Intrebi prea devreme despre salariu si eventuale bonusuri
Asteapta ca angajatorul sa aduca in discutie aceste aspecte.
Nu te interesezi despre ce inseamna cu adevarat acel job
Atunci cand angajatorul da indicii ca interviul se apropie de final arata ca esti interesata de acel job si intreaba care va fi urmatorul pas spre angajare.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock