Greșeli de comunicare în cuplu care treptat pot distruge relația

Există o serie de greșeli de comunicare în cuplu pe care e important să le eviți. Contrar așteptărilor, ele nu apar doar atunci când vă certați.

Greșeli de comunicare în cuplu care treptat pot distruge relația

Pe lângă valorile și principiile comune, respect, o viață sexuală bună, comunicarea reprezintă unul dintre elementele ce constituie fundația relației de iubire. Însă și în acest domeniu pot apărea erori sau inamici ce își fac simțită prezența în contextele tensionate sau din încercarea de a le evita. Când ignorăm elefantul din cameră rezultatul este că el se face și mai mare. Similar unui bulgăre de zăpadă care pe măsură ce se rostogolește își mărește volumul. Decât să repari este mai simplu să previi.

Nu păstra tăcerea

Vrei ca relația voastră să fie marcată de armonie. Așa că taci atunci când ceva te deranjează. Îți subjugi emoțiile de frustrare, tristețe, furie, îți subjugi nevoile emoționale. Însă acest comportament are impact puternic pe viitor, deoarece aduni pe interior un număr semnificativ de nemulțumiri care erup ulterior. Cum puteți rezolva o problemă dacă nu o expui? Cum ar putea partenerul tău să știe că ceva te deranjează, dacă nu îi comunici asta?

Ești concentrată pe greșeli

În timpul discuției atenția ta este focusată pe tot ce spune sau face greșit partenerul. Practic e ca o lupă cu care cauți defectele. Așadar e simplu să începi să îi pui etichete jignitoare, să critici, să ataci, să te răzbuni verbal conștient. Fără să îți dai seama te plasezi într-un rol superior, de judecător, iar celălalt devine un inculpat. Exersând empatia, înțelegerea poți vedea și perspectiva partenerului, iar discuția se desfășoară dintr-o altă zonă, mai sănătoasă. Ascultă ca să înțelegi, nu ca să știi ce poți îi arunca celuilalt în față, să te aperi.

Te distragi

Te uiți pe telefon, pe social media, e-mailuri, la televizor, arunci un ochi pe geam și studiezi ce se întâmplă pe stradă. Toate acestea în timp ce partenerul îți spune lucruri importante ori care nu îți convin. E o formă de fugă. Ești prezentă fizic, însă mental mai puțin. Inconștient și aceasta este o formă de apărare care sabotează comunicarea. 

Îi citești gândurile

Nu testezi realitatea ci îți imaginezi tu ce gândește, ce vrea să spună. Sigur, de cele mai multe ori aceste scenarii sunt mult departe de adevăr. Este mult mai sănătos să întrebi direct, imediat ce gândul începe să îți încolțească în minte. Te scutești de un consum energetic semnificativ și un conflict inutil. Pe baza acelor gânduri iraționale poți avea chiar comportamente care rănesc, declașează o reacție în lanț și din partea partenerului care devine defensiv și evită sau furios.

Discuți cu alte persoane, nu cu el

Ești supărată și simți nevoia să te ventilezi. Așa că îți suni o prietenă, mama, sora și începi să îi povestești tot ce te nemulțumește. Apoi cu partenerul nu abordezi tema care arde, deoarece… te-ai răcorit. Și faci asta în mod repetat, ca un tipar. Ceilalți poate chiar încep să simtă ranchiună față de partenerul tău de cuplu, care nici nu află ce a făcut sau a zis în neregulă. În concluzie discuți cu toată lumea, mai puțin cu cine trebuie și alături de care e necesar să găsești soluții. 

Citește și:
Partenerul tău de cuplu nu le suportă pe prietenele tale? Cum să rezolvi această situație delicată

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle