Google glass: ochiul magic prin care vom vedea lumea

Desprinsi parca din filmele SF, ochelarii Google Glass au ajuns in Romania. Alina Baisan i-a testat si va spune cum arata viitorul prin prisma lor.

Daca exista un om speriat de viitorul puternic digitalizat care bate la usa… rectific, de prezentul puternic digitalizat care ne asalteaza in fiecare zi, acel om sunt eu. E suficient sa va spun ca am un smartphone de doar doua saptamani si nu citesc literatura science-fiction de frica sa nu se indeplineasca! Nu stiu de ce, din toata redactia ELLE, eu am fost prima care a testat cea mai ciudata jucarie a viitorului, Google Glass.


Ca sa intelegeti cat de special e acest privilegiu, aflati ca exista doar 1.500 de ochelari-prototip in acest moment pe intreaga planeta, care costa 1.500 de dolari perechea. Acestia au fost distribuiti de Google oamenilor-cheie din industrie, ce si-au asteptat frumos randul inscriindu-se pe o lunga lista de aplicatii. Din programul „glassexplorers nu puteau insa lipsi vedetele. Oprah, Beyoncé, Miley Cyrus, Sarah Jessica Parker, Bill Murray au fost (mai mult sau mai putin) surprinse de paparazzi testand Google Glass, iar Bono poarta chiar o versiune pe comanda, special adaptata pentru ochelarii sai iconici. Desi s-a facut mult tam-tam in legatura cu designul destul de caraghios al acestora, Google Glass au ajuns inclusiv pe catwalk, si nu oriunde, ci in defilarea lui Diane von Furstenberg de la Mercedes-Benz Fashion Week, New York.


Prima pereche de ochelari a poposit in Romania prin intermediul celor de la AMA Solutions, o companie de proiectare de jocuri din familia Ubisoft, care a si dezvoltat deja cateva aplicatii pentru Google Glass. Cea de-a doua pereche a putut fi testata la targul Internet & Mobile Solutions de la Romexpo, acolo unde am ajuns si eu dupa o serie lunga de imprejurari fericite.

OK, Glass!

„Future corner a fost fara doar si poate punctul fierbinte al targului, unde de dimineata pana seara s-au perindat sute de curiosi sa vada minunea. Unei pustoaice care isi lua notite intr-un caiet studentesc ii tremurau mainile cand i-a venit randul sa puna ochelarii pe ochi. Noroc cu baietii simpatici de la Future Candy, care au raspuns cu rabdare la toate intrebarile si au asteptat pe fiecare sa isi faca poza cu ursul, pardon, cu ochelarii. Cand mi-a venit si mie randul sa-i testez, deja vazusem la ceilalti ce pot face, intrucat toate actiunile acestora erau proiectate in timp real pe un ecran.

Ochelarii mi s-au parut incredibil de usori si sunt convinsa ca dupa cateva minute de purtare nici nu ii mai simti. Campul vizual nu iti este deloc obturat. Nici nu se compara cu alte experiente de viata, ca atunci cand mi-am pus gene false si nu mai vedeam nimic in fata ochilor! Practic, undeva in dreapta sus, ai un mic ecran, care din exterior se vede ca o prisma transparenta de sticla, pe care iti sunt proiectate diverse imagini si meniuri. Dupa cum spunea un coleg de breasla care l-a testat, e ca acea eticheta mica de pe ochelarii de soare pe care nu ai apucat sa o dai jos. In fine, experienta digitala si cea reala se imbina foarte interesant, marturie fiind si declaratia unei gadget freak de la targ care, dupa ce i-a testat, mi-a zis ca „vezi absolut normal, numai ca ai si acest mic ecran undeva in creier.


Care era expresia magica pe care ati invatat-o cand erati mici? „Te rog frumos, corect?! Ei bine, de azi inainte o puteti scoate din vocabular, pentru ca expresia care ar putea ajunge pe buzele tuturor in viitor este „ok glass. Practic, aceasta comanda vocala e butonul de start al ochelarilor, care duce la afisarea unui meniu pe micul ecran cu obtiunile: „take a picture, record a video, show me directions…. Jucaria e foarte ascultatoare, in sensul ca recunoaste destul de usor vocea si raspunde la comenzile in engleza.


Versiunea-prototip poate face fotografii sau filma la comanda vocala, iar cu ajutorul wireless-ului sau al unui telefon android, pe care e instalata o aplicatie speciala, poti incarca inregistrarea respectiva pe orice ecran sau retea de socializare in timp real. Poti de asemenea sa ii adresezi intrebari de tipul ce populatie are Bangladesh-ul sau ce cantitate de ploi cade intr-un an in desertul Gobi. Cu ajutorul ochelarilor te poti orienta intr-un oras necunoscut, poti afla directii si te poate ajuta chiar la traduceri. Din pacate, la targ n-am putut testa toate aceste functii intrucat reteaua Wi-Fi nu functiona corespunzator.


Dar, cum spuneam, ochelarii sunt foarte prietenosi, te obisnuiesti imediat cu ei si inveti sa ii folosesti cat ai clipi. Pe langa comanda vocala, pe partea dreapta acestia suporta si comanda tactila, fie printr-o apasare usoara, fie printr-o miscare fina de scroll. Cineva a folosit si cuvantul „mangaiere, dar zic sa nu ne hazardam! Gaselnita cea mai desteapta a acestui computer portabil este aceea ca nu trebuie sa iti folosesti aproape deloc mainile. Sigur ca device-ul are inca functii limitate, insa potentialul sau de dezvoltare este infinit. Functioneaza pe baza unui sistem android 4.0.4, cu ajutorul unui processor dual-core. Are o memorie de 1 GB de Ram, 16 GB spatiu de stocare, o camera de 5 MP, giroscop, microfon, speaker, accelerometru, touchpad, o baterie cu autonomie de 40 de minute si cine stie citi alti senzori de miscare, sunet si luminozitate, toate intr-o rama ceva mai groasa de ochelari. Lansarea oficiala a produsului a fost anuntata pentru primavara anului 2014, iar pretul vehiculat pana acum pentru o pereche se invarte intre 200 si 400 de dolari.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle