Google glass: ochiul magic prin care vom vedea lumea

Desprinsi parca din filmele SF, ochelarii Google Glass au ajuns in Romania. Alina Baisan i-a testat si va spune cum arata viitorul prin prisma lor.

Google glass: ochiul magic prin care vom vedea lumea

Daca exista un om speriat de viitorul puternic digitalizat care bate la usa… rectific, de prezentul puternic digitalizat care ne asalteaza in fiecare zi, acel om sunt eu. E suficient sa va spun ca am un smartphone de doar doua saptamani si nu citesc literatura science-fiction de frica sa nu se indeplineasca! Nu stiu de ce, din toata redactia ELLE, eu am fost prima care a testat cea mai ciudata jucarie a viitorului, Google Glass.

Ca sa intelegeti cat de special e acest privilegiu, aflati ca exista doar 1.500 de ochelari-prototip in acest moment pe intreaga planeta, care costa 1.500 de dolari perechea. Acestia au fost distribuiti de Google oamenilor-cheie din industrie, ce si-au asteptat frumos randul inscriindu-se pe o lunga lista de aplicatii. Din programul „glassexplorers nu puteau insa lipsi vedetele. Oprah, Beyoncé, Miley Cyrus, Sarah Jessica Parker, Bill Murray au fost (mai mult sau mai putin) surprinse de paparazzi testand Google Glass, iar Bono poarta chiar o versiune pe comanda, special adaptata pentru ochelarii sai iconici. Desi s-a facut mult tam-tam in legatura cu designul destul de caraghios al acestora, Google Glass au ajuns inclusiv pe catwalk, si nu oriunde, ci in defilarea lui Diane von Furstenberg de la Mercedes-Benz Fashion Week, New York.

Prima pereche de ochelari a poposit in Romania prin intermediul celor de la AMA Solutions, o companie de proiectare de jocuri din familia Ubisoft, care a si dezvoltat deja cateva aplicatii pentru Google Glass. Cea de-a doua pereche a putut fi testata la targul Internet & Mobile Solutions de la Romexpo, acolo unde am ajuns si eu dupa o serie lunga de imprejurari fericite.

OK, Glass!

„Future corner a fost fara doar si poate punctul fierbinte al targului, unde de dimineata pana seara s-au perindat sute de curiosi sa vada minunea. Unei pustoaice care isi lua notite intr-un caiet studentesc ii tremurau mainile cand i-a venit randul sa puna ochelarii pe ochi. Noroc cu baietii simpatici de la Future Candy, care au raspuns cu rabdare la toate intrebarile si au asteptat pe fiecare sa isi faca poza cu ursul, pardon, cu ochelarii. Cand mi-a venit si mie randul sa-i testez, deja vazusem la ceilalti ce pot face, intrucat toate actiunile acestora erau proiectate in timp real pe un ecran.

Ochelarii mi s-au parut incredibil de usori si sunt convinsa ca dupa cateva minute de purtare nici nu ii mai simti. Campul vizual nu iti este deloc obturat. Nici nu se compara cu alte experiente de viata, ca atunci cand mi-am pus gene false si nu mai vedeam nimic in fata ochilor! Practic, undeva in dreapta sus, ai un mic ecran, care din exterior se vede ca o prisma transparenta de sticla, pe care iti sunt proiectate diverse imagini si meniuri. Dupa cum spunea un coleg de breasla care l-a testat, e ca acea eticheta mica de pe ochelarii de soare pe care nu ai apucat sa o dai jos. In fine, experienta digitala si cea reala se imbina foarte interesant, marturie fiind si declaratia unei gadget freak de la targ care, dupa ce i-a testat, mi-a zis ca „vezi absolut normal, numai ca ai si acest mic ecran undeva in creier.google-glass

Care era expresia magica pe care ati invatat-o cand erati mici? „Te rog frumos, corect?! Ei bine, de azi inainte o puteti scoate din vocabular, pentru ca expresia care ar putea ajunge pe buzele tuturor in viitor este „ok glass. Practic, aceasta comanda vocala e butonul de start al ochelarilor, care duce la afisarea unui meniu pe micul ecran cu obtiunile: „take a picture, record a video, show me directions…. Jucaria e foarte ascultatoare, in sensul ca recunoaste destul de usor vocea si raspunde la comenzile in engleza.

Versiunea-prototip poate face fotografii sau filma la comanda vocala, iar cu ajutorul wireless-ului sau al unui telefon android, pe care e instalata o aplicatie speciala, poti incarca inregistrarea respectiva pe orice ecran sau retea de socializare in timp real. Poti de asemenea sa ii adresezi intrebari de tipul ce populatie are Bangladesh-ul sau ce cantitate de ploi cade intr-un an in desertul Gobi. Cu ajutorul ochelarilor te poti orienta intr-un oras necunoscut, poti afla directii si te poate ajuta chiar la traduceri. Din pacate, la targ n-am putut testa toate aceste functii intrucat reteaua Wi-Fi nu functiona corespunzator.

Dar, cum spuneam, ochelarii sunt foarte prietenosi, te obisnuiesti imediat cu ei si inveti sa ii folosesti cat ai clipi. Pe langa comanda vocala, pe partea dreapta acestia suporta si comanda tactila, fie printr-o apasare usoara, fie printr-o miscare fina de scroll. Cineva a folosit si cuvantul „mangaiere, dar zic sa nu ne hazardam! Gaselnita cea mai desteapta a acestui computer portabil este aceea ca nu trebuie sa iti folosesti aproape deloc mainile. Sigur ca device-ul are inca functii limitate, insa potentialul sau de dezvoltare este infinit. Functioneaza pe baza unui sistem android 4.0.4, cu ajutorul unui processor dual-core. Are o memorie de 1 GB de Ram, 16 GB spatiu de stocare, o camera de 5 MP, giroscop, microfon, speaker, accelerometru, touchpad, o baterie cu autonomie de 40 de minute si cine stie citi alti senzori de miscare, sunet si luminozitate, toate intr-o rama ceva mai groasa de ochelari. Lansarea oficiala a produsului a fost anuntata pentru primavara anului 2014, iar pretul vehiculat pana acum pentru o pereche se invarte intre 200 si 400 de dolari.


Posibile scenarii

Dupa cum spuneam, chiar daca Google Glass nu stiu sa faca inca multe lucruri, au un potential incredibil. Chiar in momentul in care cititi aceste randuri programatorii din lumea larga lucreaza la dezvoltarea unor aplicatii pentru acestia.

AMA (Advanced Mobile Applications), sora cu Ubisoft si Gameloft, este printre putinele companii europene care au ajuns sa detina nu una, ci patru perechi de Google Glass pentru a dezvolta jocuri si aplicatii pentru acest dispozitiv. AMA crede in tehnologia la purtator si, acum ca acest lucru se intampla, suntem mai mult decat incantati sa exploram aceasta noua frontiera. Google Glass este doar inceputul, unul captivant si inovator. Este greu de prevazut daca dispozitivele wearable vor deveni o normalitate in viata de zi cu zi, insa aplicabilitatea tehnologiei este infinita. Consumatorii par absolut confortabili cu conceptul de hardware atasat corpurilor lor. Totul este sa gandesti diferit si sa fii pregatit pentru viitor', ne-a declarat Alex Paraschiv, General Manager AMA Romania.

Biroul de productie din Bucuresti a dezvoltat deja pentru Google Glass doua aplicatii prototip si un joc. Unul dintre scenariile pe care le-au imaginat specialistii este urmatorul: sa zicem ca mergi pe strada si vezi la o tipa o pereche de sandale care iti plac. Daca acestea au un element de brand recognoscibil, cu ajutorul ochelarilor vei putea afla pe loc informatii despre pantofii respectivi: de unde pot fi cumparati, cat costa…

De fapt, daca ti i-ai dori suficient de mult si ti-ai urma instinctul pe loc, ai putea printr-o comanda vocala adresata ochelarilor sa ii cumperi online si sa ii gasesti gata livrati cand ajungi acasa. Fara sa scoti tu bani din cont, fara semnatura, fara deplasare, doar la o clipire din pleoape. Datorita GPS-ului incorporat vei fi mereu localizat atunci cand porti ochelarii si ti se vor putea sugera locuri de interes in zona: cafenele, banci, magazine fast-food. Posibilitatile pentru industria de publicitate si pentru comertul online ar deveni astfel infinite.

Temerile principale

Ca in cazul oricarei inventii, multi se tem deja de efectele negative ale acesteia. Cea mai evidenta este, desigur, invadarea intimitatii. O comanda vocala te desparte sa fotografiezi sau sa filmezi tot ce vezi, fara ca acela din fata ta sa stie. Securitatea de dinainte de 89 ar fi fost in delir daca ar fi prins vremurile in care toata lumea poate inregistra pe toata lumea si, mai mult, poate trimite in timp real informatiile oriunde in lume.

Daca multi au multumit providentei ca exista Google Maps si se pot orienta cu ajutorul lui, sunt si voci care s-au aratat ingrijorate de faptul ca prin satelit poti avea imagini in timp real cu ce se intampla pe strada ta. Daca pana acum Google a reusit sa patrunda in galeriile marilor muzee sau in mall-uri, exista inca multe bastioane, cum ar fi locuintele particulare, in care nu a patruns inca. Milioane de purtatori pot deveni „ochii si urechile imparatului. In Statele Unite, unele pub-uri s-au grabit sa interzica deja accesul purtatorilor de Glass, la fel si unele tribunale sau cluburi de strip-tease, practic cu un an inainte de a fi lansata pe piata o versiune mai populara. Tot in unele state americane exista deja proiecte de lege in lucru care sa interzica folosirea ochelarilor in timpul condusului.

Sau sa luam, de exemplu, educatia. Cum vor arata orele scolare, in conditiile in care la distanta de o intrebare ti se desfasoara in fata ochilor orice informatie de pe Wikipedia? De ce ti-ai mai incarca memoria cu date „inutile?

Si nu pot sa nu ma gandesc ce impact poate avea folosirea ochelarilor in mediul jurnalistic, unde goana dupa informatie la prima mana si transmiterea ei cat mai rapida catre public e obligatorie. Imaginati-va ca un reporter ar fi purtat ochelarii acestia la protestele recente din Piata Universitatii. Ar fi transmis live tot ce vede, fara a purta dupa el o intreaga caravana de televiziune, cu antena, operator si lumini. Desigur, pentru asta ar trebui sa aiba conexiune la Internet, o camera ceva mai performanta si un microfon mai puternic decat cel existent acum pe Google Glass.

Dar deocamdata vorbim de scenarii, iar unele dintre ele suna destul de science-fiction inca. Am stat de vorba despre aceste temeri cu Nick Sohnemann, fondatorul companiei Future Candy, care se ocupa cu consilierea companiilor traditionale in adoptarea noilor tehnologii digitale. „Se intampla atat de multe in mediul digital de acum, incat nimeni nu stie ce e bine, ce e rau. Frica de inovatii e mereu acolo, a devenit un fel de act reflex sa negi, sa fii reticent, sa te temi. Cand a fost inventat trenul, oamenii se temeau de el, se gandeau ca merge prea repede, ca e murdar, ca e galagios si periculos pentru omenire. Banuiesc ca la fel se intampla si acum. Oamenii au idei, unele geniale, dar nu au curajul sa le incerce din motive culturale, politice. Insa cei aflati la inceput de drum si tinerii cool nu au probleme in a incerca si adopta noile tehnologii, ceea ce nu fac companiile vechi, care pe termen lung vor intra in faliment. Noi am adus la targ toate aceste gadget-uri noi, printre care si Google Glass, ca sa vada lumea cat de usor se utilizeaza, cat de ieftina si la indemana e aceasta tehnologie. Oamenii trebuie sa inteleaga ca acesta e viitorul si e unul complet nou si diferit.

Asadar, nu va putem spune cat de repede vor ajunge ochelarii Google Glass in Romania, ce succes vor avea in randul impatimitilor de gadget-uri sau al purtatorilor de ochelari, si nici cum vor schimba ei lumea si legile dupa care traim astazi. Insa daca vor avea succesul smartphone-urilor, cu siguranta ne vor schimba irevocabil si definitiv viata.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle