Golful intre snobism si relaxare

Golful nu este un sport pentru snobi, asa cum s-ar putea crede, ci poate fi si jocul celor care vor sa se bucure de o dupa-amiaza in mijlocul naturii, intr-un cerc de prieteni sau parteneri de afaceri.

Golful intre snobism si relaxare

Primul „swing' pe un teren de golf romanesc a fost executat, in 1929, de catre regele Ferdinand, la des­chiderea Country Club, astazi Clubul Diplomatic. Din acel an, tot mai multi români, cu prepon­de­ren­ta din fa­miliile aristocratice, dar si membri ai familiei regale, au devenit jucatori pasionati. Inainte de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, existau deja sase terenuri de golf: in Bucu­resti, Mamaia, Eforie Nord, la Telejean si la Buftea. Evo­lutia fireasca a golfului a fost stopata insa in perioada regimului comunist. Golful, stigmatizat drept „sport al capitalistilor', mai putea fi practicat doar la Clubul Diplomatilor, unde, din cele 18 cupe care existau in 1937, mai ramasesera doar sase, cu trei mai putin decit impun standardele unui teren profesionist.

Incepind cu anii ‘90, golful si-a revenit in drepturile sale de joc al echilibrului in miscare, refacindu-se vechile terenuri si construindu-se altele noi, in diferite orase ale tarii, in ciuda cheltuielilor uriase pentru amenajarea completa a unui teren de macar 60 de hectare, cu minimum 18 cupe, cu lacuri artificiale, „banci' din nisip de cuart sau gazon irigat. Primul teren de golf de nivel international, Bucharest Golf and Country Club (intre padurea Mogosoaia si comuna Zurbaua), se afla in constructie, cu 24 de traseuri, 6 executive si 18 traseuri de campio­nat, in luna aprilie a acestui an fiind preconizata terminarea driving range-ului, unde jucatorii de golf vor avea posibilitatea sa isi exerseze swing-ul in toata forta.

basic glosar
Driving Range – teren pentru antrenament
Fair way – spatiul dintre tee si green
Golf course – zona permisa de joc
Green – suprafata din jurul gaurii
Out Of Bounds – in afara zonei permise de joc
Par – cite lovituri sint necesare pentru a baga mingea in gaura
Putting – aducerea mingii in cupa steagului de destinatie corespunzator rundei in curs
Score card – cartela de scor
Score – numarul de lovituri realizate de un jucator pentru a termina un green
Slice – traiectoria mingii dupa lovire la dreapta liniei de joc
Hook – traiectoria mingii dupa lovire la stinga liniei de joc
Stance – modul de pozitionare fata de minge
Swing – miscarea de aruncare a mingii, prin folosirea crosei (club)
Tee-ing ground – locul de incepere a fiecarei runde
Handicap – numarul care atesta valoarea jucatorului, in urma unei medii aritmetice a celor mai bune 10 jocuri ale sale, dintr-un total de 20, din care se scade 72. Cu cit este mai mic numarul, cu atit jucatorul este mai „valoros', fapt care stabileste si ordinea de start intr-o competitie
Has the honor – dreptul celui care face prima aruncare, revenit celui care are scorul cel mai mic.

Ce trebuie sa stiti

Golful este jocul in care o minge este lovita cu crosa dintr-o zona special amenajata, teeing ground, catre o alta zona, care contine o cupa (gaura), putting green. Scopul jocului este ca mingea sa ajunga de pe „teeing ground' in cupa steagului, din cit mai putine lovituri. O runda inseamna par­curge­rea a 18 green-uri. Exista doua moduri principale de joc: match play, unde cistigatorul este stabilit in functie de cupele cistigate si pierdute, si stroke play, cistigatorul fiind desemnat dupa cite lovituri a executat pentru a completa o runda.

Principiile golfului ar suna in felul urmator: Joaca mingea asa cum o gasesti. Joaca pe teren asa cum este el. Daca nu poti face nici una din acestea, actioneaza cum este corect. Pentru a face ce este corect trebuie sa cunosti regulile.

Echipamentul vestimentar este impus de un regulament strict, cel putin pentru jucatorii profesionisti, care nu concep sa pa­seas­ca pe teren altfel decit intr-un tricou comod, de preferat cu mineca lunga si guler, asortat la pantaloni lungi, cu manusi, sapca si pantofi speciali, antiderapanti.

In ceea ce priveste echipamentul complet de joc, acesta incepe cu geanta de umar pentru crose sau troller, mingi si cuie (tees), continuind cu crosele de di­ferite dimensiuni si materiale, nu mai multe insa de 14 la numar. Costurile unui echipament complet pot ajunge de la ci­t­e­va sute de euro pina la cite­va mii, in functie de pre­gatirea juca­torului.

Mihai Olaru, profesor de golf atestat de USGTF (United State Golf Tea­ching Federation) la Golf & Coun­try Club Bucuresti, este de parere ca achizitionarea echipa­mentului trebuie sa se faca la re­comandarile antrenorului, care poa­te sa indice, spre exemplu, crose oversized sau chiar second hand pentru in­ce­patori, in locul elitistelor crose Calla­way, TaylorMade, Nike sau Mizuno, potrivite mai degraba jucatorilor a­van­sati si profesionisti. Microbul sau „zaraza' golfului, asa cum nu­meste Mihai Olaru pasiunea pen­tru acest sport, nu tine cont de virsta sau de gen, ci doar de pasiune, pu­terea de concentrare si… punctualitate.

Spre deo­sebire de partide­le asa-zis „so­cia­le', pentru rela­xare, cind nu este o catastrofa daca intirzii un pic la intilnirea cu ceilalti jucatori, in cazul partidelor de competitie, cinci minute de intirziere atrag o penalizare sigura si irevocabila la punctaj ori descalificarea. Odata inceputa partida, timpul nu mai conteaza – pe un teren cu 18 cupe, intr-un grup („flight') de 4 jucatori, un joc poate dura pina la 5 ore. Pentru incepatori, Mihai Olaru are o veste buna, desi o sa va para o ironie: dupa doi ani, cu antrenament potrivit, va puteti considera deja jucatori de golf si nu doar aruncatori de mingi.
Dana Balan

Tipuri de crose
Driver – cea mai „puternica' si mare crosa din geanta de golf
Iron – crose de la 3 la 9
Wood – crosele 1, 3 si 5
Wedge – pitch-wedge, sand-wedge si loft-wedge
Putter – crosa pentru putting

Cluburi
Golf&Country Club Bucharest
Bucuresti, contact: 00. 40.21.311.46.53
e-mail: [email protected]
www.golf-bucharest .ro, www.swissgolf.ro

A.S. Club Tite Golf Resort
Timisoara, contact: 40.724.602.320 / 00.40.722.352.074
www.titegolfresort.com / [email protected]

C.S. Profesionist de Golf „Lac de Verde'
Breaza, contact:
00.40.244.343.525
www.lacdeverde.ro

Asociatia „CS Vointa Tirgu Mures'
Tirgu Mures, contact: 00.40.745.260.923

C.S. Profesionist de Golf „Herastrau' SA Bucuresti
Asociatia Clubul de Golf „Prof. Paul Tomita
Pianu de Jos – Alba, contact: 00.40.788.479.262; 00.40.258.761.733
[email protected]

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle