Setarea limitelor nu înseamnă respingerea partenerului, ci crearea cadrului agreabil pentru tine în care el să îți rămână alături.
Setarea limitelor sănătoase este o igienă a cuplului, sau a relațiilor în general, absolut obligatorie. Tu ești expertul în viața ta, tu te cunoști cel mai bine și știi ce ai nevoie. Ce să ceri și când să spui nu, să marchezi granița până la care celălalt poate să meargă. Nu înseamnă respingere, ci transparență, comunicare eficientă, respect și iubire față de tine, plus un ajutor pentru partenerul care știe mai bine ce are de făcut (sau nu).
Se poate întâmpla ca o anumită discuție să îți creeze extrem de mult disconfort, să simți că explodezi pe dinăuntru sau pur și simplu să te simți abuzată. Celălalt s-a aprins în conflict sau tema disputată și insistă să vorbiți în continuare. Este în regulă să vă opriți pe moment și să reluați discuția după o vreme când amândoi sunteți mai calmi, iar tu nu te simți torturată. Nu e un abandon, ci doar o pauză.
Cine spune că trebuie să zici absolut totul și să nu păstrezi nimic doar pentru tine? Un secret împărtășit de o prietenă este normal să fie trecut sub tăcere, indiferent cât de curios e partenerul. Detalii despre foste relații de-ale tale cu ce ar putea ajuta în relația actuală? Părerea ta foarte proastă despre familia lui de origine ar crea mai multă distanță în cuplul vostru…
Este suma câștigată de tine și este normal să ai control asupra ei sau un cuvânt de spus asupra felului în care vă împărțiți, gestionați finanțele.
Acum pui o limită, data viitoare o încalci, apoi iar ceri respectarea ei… Partenerul nu doar că nu va mai înțelege nimic, dar nu va mai respecta această limită și nici pe următoarele. Dacă tu nu respecți ceea ce ceri, el de ce ar face asta? Va învăța să nu te mai ia în serios.
Nu trebuie să aștepți să faci 6 luni, 1 an sau 2 de relație, să vă căsătoriți, să aveți un copil ca abia apoi să pui limite. Cu cât le pui mai târziu, cu atât se va crea un tipar de comportament cu care te vei lupta să îl destructurezi.
Poate că nu va fi extrem de încântat de aceste limite care presupun anumite schimbări. Că să întărești limitele îi poți explica ce anume câștigă el sau relația din respectarea limitei tale.
Dacă tu ai fost multă vreme în capitulare, adică nu ai pus nicio limită și nu ai cerut nimic tocmai pentru a păstra relația și a nu fi criticată, părăsită, îți va fi dificil să pui limite complexe. Începe cu unele mai simple, cu mize mai mici și exersează continuu setarea lor.
Regulile nu sunt valabile doar pentru el, ci și pentru tine. Nu doar limitele tale sunt importante, ci și ale partenerului de cuplu.
Foto: PR