Fie că o anticipai sau nu, nicio despărțire nu e plăcută. Nici măcar cea inițiată de tine. Suferința este implicită și ai tendința să o ascunzi sau să o liniștești prin mâncare, alcool, shooping, dating pe bandă rulantă, sex, muncă. Pentru a depăși într-un mod sănătos acest moment dificil este necesar să te raportezi la el în alt fel decât cele enumerate mai sus.
Asumă-ți ce simți
Că este vorba despre tristețe, teamă, furie, dezamăgire, ca să poți trece prin emoție și să duci doliul relațional este necesar să îți asumi ceea ce trăiești la nivel interior. Negarea te împiedică să treci la următoarele stadii și implicit la videcare.
Rupe legătura
Da, chiar dacă ați decis că rămâneți prieteni, și poate în viitor veți avea o relație decentă de amiciție, e necesar ca o perioadă fiecare dintre voi să aibă un timp de singurătate, de solitudine. Pur și simplu să nu fiți în contact deloc.
Nu îl urmări pe social media
Nu îi verifica statusul, postările, story-urile. Nu întreba prietenii comuni care sunt activitățile lui, dacă suferă mai mult sau mai puțin decât tine. Pe scurt nu deveni un stalker. Dacă te ajută poți să îl ștergi din lista de prieteni, să îi dai unfollow.
Nu mai vorbi despre el…
… frenetic, cu toți prietenii. Da, este necesară o anumită ventilare, să dai afară tot ceea ce simți. Însă când el este singurul subiect de discuție, te fixezi obsesiv asupra lui, asupra despărțirii, asupra șanselor de a mai fi sau nu împreună, nu îți dai voie nicicum să mergi mai departe. Nu faci altceva decât să întreții emoțiile negative.
Elimină lucrurile lui
Despărțirea înseamnă și să golești casa de tot ceea ce este al lui. Te ajută să schimbi mobila, să zugrăvești, poate chiar să te muți în alt apartament? Fă-o! Ai nevoie să o iei de la capăt, tu cu tine, fără ancore din partea lui.
Ai grijă de tine
Nu degeaba se spune că după o despărțire femeile devin mai atractive. Mergi la sală, la coafor, cumpără-ți haine noi, fă toate acele lucruri care îți plac, dar pentru care nu aveai niciodată timp. Dezvoltă noi hobby-uri interesante, pleacă într-o călătorie.
Plasa de suport social…
… înseamnă prieteni, familie. Nu te izola, mai ales dacă despărțirea te-a făcut să te simți abandonată, că nu ești suficient de bună. Ieși, mărește-ți cercul social, fă-ți prieteni noi.
Amintește-ți de ce v-ați despărțit
Sigur, apar regretele, dorul, melancolia, amintirile frumoase te invadează. Ești tentată să pui mâna pe telefon și să-i propui să vă împăcați. Dar nu uita de ce v-ați despărțit, ce nu a mers, faptul că nu era fericită și nu voiai să recunoști asta.
Citește și:
Oameni periculoși de care trebuie să te ferești. Evită să legi cu ei o prietenie sau să ai o relație de cuplu
Foto: PR
Vezi şi primul ajutor în caz de arsuri – la ce să fii atent!