Gesturi frumoase în cuplu pe care apoi partenerul le folosește ca să te manipuleze

Gesturi frumoase de care să te bucuri, dar care pot fi utilizate ca monedă de schimb într-un comportament disfuncțional al partenerului.

Gesturi frumoase în cuplu pe care apoi partenerul le folosește ca să te manipuleze

Cine nu ar fi încântat de gesturi frumoase? De ce nu le-ai aprecia? Pentru că atunci când te-ai fript cu ciorbă, sufli și în iaurt, spune o vorbă din popor. Iar a fi rănit prezintă multe valențe. Poți privi foarte circumspect comportamentul hrănitor, cu teama ca acesta să nu se schimbe. Nu înțelegi de ce îl primești, deoarece consideri că nu îl meriți. Sau te agăți de el ca o ancoră, o modalitate de a rămâne în relație, deși sunt multiple alte semne care arată insistent către ieșire. Vigilența extremă, căutând răul, te împiedică să te bucuri de bine. Focusul pe frumos și atât nu îți permite să vezi imaginea de ansamblu. Echilibrul? Să savurezi gesturile frumoase, să îți dai voie să fii încântată de ele, să observi când îți sunt încălcate granițele și să spui nu, inclusiv de a pleca din relație dacă asta se întâmplă flagrant, repetat, cu intenția clară de a te răni.

Sacrificiul

Compromisul sănătos înseamnă că ai făcut o concesie cu care ești de acord sau ai negociat o formă devenită agreabilă. Sacrificiul presupune a accepta ceva cu care nu te simți confortabil, pentru a-i fi bine celuilalt, a avea el de câștigat. Iar sacrificiul pentru unii poate fi văzut ca o normalitate, ce apoi să fie cerut a fi returnat. Dacă eu m-am sacrificat pentru tine în situația X, sacrifică-te și tu pentru mine în situația Y. Manipularea devine cu atât mai deranjantă cu cât schimbul de acest tip este planificat și scoasă din mâneca respectiva carte atunci când e convenabil.

Copleșirea

Este o etapă de început când vorbim în general despre un partener narcisic. Te copleșește la propriu cu diverse cadouri, te caută, vrea să te vadă foarte des, e extrem de tandru. E superb să te simți atât de iubită, să primești atât de multă atenție. Doar că apoi condiționează de ceva anume primirea acestor gesturi frumoase. Sau sunt folosite ca pedeapsă, ai fost rea cu el? Atunci el nu mai oferă…

Șantajul

E ca un fel de precauție. Nu te taxează pentru ceva ce ai făcut deja, ci în avans drept prevenție. Nu este o stabilire a consecințelor pentru nevoi emoționale încălcate, reguli ale relației. Ci au legătură cu egoismul, îndreptățirea, comportamentul pasiv-agresiv.

Învinovățirea

Partenerul știe să folosească abil puterea vinovăției. Îți spune cu liniuță de la capăt fiecare lucru pe care l-a făcut pentru tine, cum anume te-a ajutat și tu nu ești capabilă să apreciezi, deși la momentul respectiv i-ai mulțumit sincer. Suplimentar îmbracă și rolul de victimă, cum că tu ești cea care dorește să profite de el și de bunătatea sa.

Obligativitatea

Să spunem că el se înțelege bine cu părinții sau prietenii tăi și nu o face forțându-se. Îi ajută la nevoie, îi face plăcere să petreacă timp cu ei. Din păcate, tu cu ai lui nu ai o chimie deloc grozavă. Desigur că îi tratezi cu respect, ești politicoasă, dar nu simți o apropiere și nici nu prea vrei să o ai, deoarece oamenii aceia nu ți se par agreabili. Dar ce se petrece cu el vrea să fie identic și la tine.

Citește și:
Echilibru carieră-viață de cuplu? Ce e necesar să puneți în practică tu și partenerul

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle