În termeni populari, gaslighting e acel ți se pare, ești tu nebună, așa faci tu mereu și vezi ce nu există… Sau manipulare atât de fină încât te îndoiești de realitate, chiar dacă ceea ce ai în față e cât se poate de clar. Propriile cuvinte sunt folosite abil împotriva ta, ori primești o frondă atât de agresivă încât ești dezarmată și înfricoșată. O tehnică preferată de narcisiști, care lasă adânci urme emoționale.
Gaslighting îți distruge încrederea în tine
Atunci când ești contestată la fiecare pas, orice spui sau crezi nu e bine, e fals, e o exagerare, cum ai putea să mai ai încredere în forțele proprii și o stimă de sine ridicată? Te simți din ce în ce mai mică, inclusiv postura corporală ți se poate schimba, umerii venind către față, ca și cum ai fi un ghiocel. Simți că nu ai nicio valoare, iar capacitatea de a te apăra pe tine și opiniile tale scade semnificativ. Prin urmare taci de frică, să nu fii din nou certată virulent, vrei să eviți un conflict. Ori te îndoiești atât de tare de tine încât crezi că nu are sens să mai deschizi gura, doar oricum vei spune o prostie.
Gaslighting sau tratamentul cald-rece
Dar nu îți imagina că persoana respectivă se poartă mereu atât de abuziv. Poate părea chiar că este foarte atentă și grijulie, că îți face un favor sau îți vrea binele în mod real. Nu e imposibil să îți facă surprize, cadouri după episoadele de gaslighting. Dar asta așa ca să te mai înveselească, pentru că tu oricum ești mult prea sensibilă sau exagerată. Deci punctează din nou că ceva nu e în regulă cu tine, iar percepția ta asupra realității este cât se poate de deformată.
Persoana respectivă știe extrem de bine cum să îți apese butoanele și să îți activeze rănile. Știe ce defecte sau minusuri consideri tu că ai și practic te bate cu propriile tale arme. Folosește împotriva ta credințe deja formate, cărora le dă o amploare și mai mare. În felul acesta îți e foarte ușor să te pui tu singură la îndoială, să te gândești că poate celălalt are dreptate. Pe scurt, un joc murdar în care se folosește de slăbiciunile tale.
Controlul exagerat te face să-ți pierzi identitatea
Cum orice făceai sau ziceai nu era bine, dansezi după cum îți cântă narcisicul. Renunți la prieteni, la ambiții profesionale, hobby-uri, diverse lucruri care îți făceau plăcere, poate chiar și stilul vestimentar ți-l schimbi. Identitatea ta personală dinainte de a vă cunoaște e diluată spre inexistentă. Nu mai știi cine ești, întrucât ai respectat niște reguli și cerințe ale celui care a aplicat generos gaslighting. Pentru că te făcea să te simți nesigură pe vorbele și credințele tale, ai devenit atât de compliantă încât acum simți că… te estompezi.
Citește și:
Tipuri de prieteni care îți distrug încrederea în sine. E mai sănătos să te ferești de ei
Foto: PR