Gândirea negativă îți distruge relația de cuplu! Cum îl judeci greșit pe partenerul tău

Gândirea negativă nu doar că îți poate produce anxietate sau stări depresive, are un impact serios și în ceea ce privește relația de cuplu.

Gândirea negativă te împiedică să vezi și aspectele pozitive din cuplu sau calitățile iubitului tău. Drobul de sare a creat o poveste sugestivă despre anxietate. A pune răul înainte este o cale artificială de protecție, dar împiedică din plin savurarea momentului prezent. Așa că dacă ai tendința de a înclina preponderent spre negativism, cel mai probabil aceste gânduri automate negative le manifești și în ceea ce privește relația de cuplu.


Suprageneralizarea

Îți vezi partenerul că face întotdeauna ceea ce nu trebuie sau că niciodată nu face ceea ce trebuie. Ce se întâmplă de fapt? Extragi o regulă generală sau concluzii pe baza unuia sau mai multor incidente izolate și utilizezi această regulă în alte situații care se potrivesc sau nu cu regula respectivă. Mai ai tendința de a considera că un eveniment negativ singular reprezintă un model care se va repeta la nesfârșit utilizând termeni ca întotdeauna sau niciodată.


Catastrofizarea

Exagerezi consecințele negative ale unui eveniment din realitate până la extrem, uneori. Astfel, un eveniment neplăcut care s-a petrecut sau se va petrece în viitor este considerat nu doar neplăcut ci teribil, îngrozitor, de nesuportat. S-a certat cu șeful și și-a dat demisia? Ok, vă va fi mai greu o perioadă până își găsește un nou job. Dar tu vezi deja cum muriți de foame și ajungeți în stradă.

Îi pui etichete

Uiți de calitățile lui și ce îl definește pe el ca individ, și îi pui etichete precum leneș, neserios, mincinos etc. Dar etichetarea este o modalitate irațională de a gândi, pentru că oamenii nu pot fi evaluați global, identificați cu toate calitățile și defectele lor. Etichetele negative ni le aplicăm nouă și altora. Ți-a făcut o nedreptate? Atunci din etichetare îl poți numi eronat un om rău.


Eternul trebuie

Lucrurile trebuie să corespundă dorințelor sau expectațiilor tale personale. El trebuie să se comporte așa cum doresc eu. Afirmațiile de tipul trebuie referitoare la ceilalți sau la lumea înconjurătoare duc la supărare, fustrare, și sunt terenul fertil pentru conflicte.


Tragi concluzii pripite

În primul rând cazi în capcana ghicirii gândurilor. Crezi că e ostil, sau gândește ceva în legătură cu tine, fără să verifici sau să ai vreo dovadă în acest sens. Ori virezi în ghicirea viitorului: prezici că lucrurile vor lua o întorsătură nefericită, deși, din nou, nu ai dovezi pentru asta.

Desconsideri lucrurile pozitive

Ajungi să respingi toate experiențele pozitive, spunând că acestea nu contează. Astfel, dacă partenerul tău a făcut un lucru bun, vei spune că nu este suficient de bun, sau că oricine altcineva ar fi procedat la fel.


Citește și:
Moduri în care te trădezi pe tine când ești într-o relație de cuplu toxică

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle