Fricile mamelor moderne! Dovada că îți crești copilul bine într-o lume în continuă schimbare

Sunt fricile mamelor moderne diferite de fricile mamelor de acum 40 de ani? În mod cert societatea e diferită și temerile capătă noi nuanțe. Cum știi că ești o mamă bună.

Fricile mamelor parcă sunt impregnate în ADN, iar dacă ești anxioasă îngrijorările sunt cu atât mai intense. Totuși, îngrijorările nu trebuie demonizate, au rolul lor de a menține supraviețuirea speciei. Dacă mamele nu s-ar îngrijora că băgăm degetele în priză, cădem de la balcon, mâncăm sticlă și cine știe ce alte minunății de pe jos, de la locul de joacă, nu am depăși vârsta de 3-4 ani. Prin urmare o mamă îngrijorată este o mamă mai atentă, care are un copil aflat în siguranță. Pe lângă rolul funcțional real al îngrijorărilor, mai există o variantă elaborată. Nu discutăm acum despre o anxietate generalizată a mamei, ci despre fricile pe care le ai într-o lume cu tentații și distrageri diverse.


Tu nu ești mama ta!

Iar acesta este un lucru bun. Pe vremea lui Ceaușescu nu existau psihologia și atâtea informații legate de parenting. Ai la dispoziție cărți, seminarii, TedTalk, articole care să te învețe ce e ok și ce nu e bine să faci în legătură cu copilul tău. Dacă ai început psihoterapia, nu doar tu vei fi beneficiarul, ci toți din jurul tău, inclusiv propriul copil. Mamele noastre au făcut niște greșeli pe care poate le vedem clar sau le identificăm când le repetăm fără să vrem în relația cu cel mic. Mamele noastre au făcut tot ce au putut în contextul vremurilor de atunci, istoricului familial, uneori atât de încărcat. Fricile mamelor moderne includ și această perpetuare a traumei transgeneraționale. Iei atitudine să schimbi tiparul? Asta te face o mamă bună.


Fricile mamelor moderne: cum va evolua copilul meu?

Expresia aceea cu importanța celor 7 ani de acasă nu se referă numai la bun simț și educație. Imaginează-ți o casă. Poți construi un real palat, care însă se dărâmă dacă nu are o fundație bună. Ce înseamnă fundația în raport cu copilul tău? Să se simtă iubit, văzut, important, ascultat, validat, respectat. Adică să îi hrănești nevoile emoționale. Copiii au nevoie și de autonomie, prin urmare e în regulă să slăbești hățurile, dar ei mai au nevoie de limite și reguli.

Din prea mare iubire sau din teama de a nu fi respinsă de propriul copil ajungi să nu creezi niciun set de limite și reguli, ori nu le respecți tocmai tu. Multe din fricile mamelor, în special cele care se pliază pe adolescență, pot fi reduse prin deschidere și comunicare. Când are o dilemă copilul să vină la tine, nu să caute răspunsul pe internet sau să își întrebe prietenii. De asemenea, educația sexuală este absolut esențială, inclusiv informarea despre droguri și efectele lor devastatoare. Să vorbiți despre generozitate, toleranță, iar cel mai bun exemplu să fii tu. Copiii își copiază părinții, ce ți-ai dori să preia de la tine?


Se joacă pe calculator

Generațiile actuale sunt nativ digitalizate. Nu poți schimba asta și nici nu este în folosul copilului. El trebuie să se descurce într-o lume unde internetul este la putere și device-urile ceva banal și necesar. Da, nu este sănătos pentru copil să petreacă ore întregi în fața tabletei, telefonului, televizorului, calculatorului, iar expunerea prematură exagerată duce la ceea ce se numește autism virtual. Însă acum nu discutăm despre extreme. Consumul responsabil (din partea ta) de jocuri video ajută copilul să își dezvolte capacitățile de negociere, sinteză, concentrare, de luare a deciziilor, își exersează gestionarea frustrării, a furiei, eșecului. Dă-i voie să alterneze jocurile pe calculator cu alte activități în aer liber.


Nu mă ascultă! Fricile mamelor și bunicelor

Și asta e bine! Un copil obedient, care stă acolo unde îl pui, nu protestează și abia îl simți e un copil cu depresie, anxietate. E un copil care alege tăcerea și supunerea ca un mecanism inconștient de a nu pierde iubirea părinților săi. Fricile mamelor, adulți, sunt incomparabile cu frica micuților de a nu fi respinși și abandonați de părinți. Mai departe depinde de tine cum gestionezi situația, îl responsabilizezi, pui limite, fără a-i retrage afecțiunea. Dacă faci x lucru, nu te mai iubesc (plus alte variațiuni)- o replică ce ar trebui să lipsească cu desăvârșire din vocabularul oricărui părinte sau bunic.


Lucrez și nu pot sta acasă cu copilul

Da, suntem o generație care a prins mamele casnice, lucru extrem de greu de realizat astăzi. Ai mustrări de conștiință că lucrezi, copilul e la afterschool și ce bine era dacă soțul vă putea întreține pe toți? Multe dintre fricile mamelor sunt legate de job, orele peste program… Ei bine, un studiu Harvard realizat pe 100.000 de oameni din 29 de țări, timp de 10 ani, a demonstrat că un copil crescut de o mamă care lucrează sau o mamă care stă acasă ajunge să fie la fel de fericit. Mai mult, fetele mamelor care lucrează ajung să fie mai indepedente, să fie plătite mai bine, iar băieții să își ajute partenerele și să fie mult mai îndreptați spre noțiuni precum egalitatea de gen. Și din nou ajungem la același lait motiv: puterea exemplului.


Citește și:
5 metode să elimini obișnuința în cuplu. Îți pot salva relația!

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle