Frici pe care le au bărbații când încep o relație de cuplu serioasă

Și bărbații au frici când relația devine asumată, iar o discuție despre acestea îi va relaxa și va întări conexiunea emoțională.

Atunci când ai intrat într-o relație stabilă ai fost cuprinsă de frici. Dacă vei suferi din nou, dacă nu este bărbatul potrivit, dacă în realitate nu este așa cum se prezintă acum, dacă nu te poți implica 100% pentru că la un moment dat ai crezut că ți-ai pierdut capacitatea de a mai iubi. Ei bine, bărbații au și ei fricile lor, unele similare, altele cu nuanțe specifice genului din care fac parte.


Gelozia

Pentru unii bărbați gelozia reprezintă un punct limită. Însă nu neapărat acest sentiment în sine, ci mai degrabă manifestările lui comportamentale și cererile aferente. Controlul programului, dorința partenerei de a primi acces la telefonul iubitului, conversații și poze, conturile de social media. Certuri când acesta discută cu o altă femeie într-un context social, când întârzie acasă de la serviciu, suspiciuni exprimate exploziv.

Libertatea

Fiecare persoană are nevoie de spațiu personal, de intimitate, de timp singur sau cu prietenii, fără ca asta să însemne retragere emoțională din relație. Libertatea este un bun prețios pe care partenerul se teme că îl va pierde complet sau că va fi restricționat o dată ce a început relația serioasă.


Insuficiența

Nu doar femeile se întreabă dacă sunt suficient de bune, de valoroase, dacă au toate calitățile pe care le apreciază partenerul. Și bărbații pot fi torturați de gânduri critice, de comparații inechitabile, de raportarea la ce consideră ei a fi succes precum poziția socială, banii câștigați, tipul de muncă, aspectul fizic etc.

Va fi la fel?

Și bărbații se pot alege cu o inimă frântă, cu dezamăgire, vise spulberate. Iar un lung șir de experiențe nefericite sau doar una pregnantă poate crea această teamă de a nu retrăi același scenariu în actuala relație.


SOS copilul

Dacă discutăm despre o familie recompusă, lucrurile devin cu atât mai complexe. El are un copil? Va fi vigilent la dinamica noua parteneră-copilul său. Cum se poartă aceasta, cum se înțeleg cei doi, cum se raportează copilul la ea, ce limite dorește el și dacă partenera le acceptă sau nu. Dacă și ea este mamă, cum funcționează relaționările pe toate palierele. Un bărbat fără copil, dar care intră în relație cu o femeie cu copil, poate fi temător în legătură cu un potențial dezechilibru, că nu va primi suficientă atenție, iubire, timp, că poate cel mic va intra în competiție cu el, vor fi tensiuni și situații inconfortabile cu tatăl său etc.


Teama de schimbare

O nevoie emoțională de bază este aceea de a fi acceptat așa cum ești. Sigur că fiecare poate porni pe un drum al transformării, evoluției, dar este un drum asumat, ales, la care se muncește conștient. Problema apare în cuplu când partenera (și invers poate fi valabil) demarează un amplu sau subtil proces de schimbare al bărbatului, după un portret robot ideal pe care îl are în mintea sa. Din aceeași categorie mai face parte și castrarea emoțională, în care femeia devine dominatoare, chiar tiranică, și îl dezbracă pe partener de orice element care îi reflectă masculinitatea.


Citește și:
Drepturi personale de care uneori uiți atunci când ești într-o relație de cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle