Frici în cuplu care vă împing spre decizii financiare proaste

Financiar stați din ce în ce mai rău? Cum stați cu educația financiară și acele frici care vă guvernează viața?

Frici în cuplu care vă împing spre decizii financiare proaste

Ceea ce gândești determină anumite emoții și mai departe ai anumite comportamente în acord cu acestea. Deci pentru a putea schimba comportamentul care nu te ajută, ci te sabotează, cu unul mai sănătos și a avea emoții pozitive e necesar să înlocuiești gândul irațional cu unul rațional. Acest proces se aplică și în ceea ce privește banii sau frici legate de partea financiară.

Dacă nu ne trăim viața suficient?

Este un soi de teamă că pierdeți ceva fabulos și ca atare e musai să fiți prezenți la fiecare petrecere, fiecare ieșire în oraș, fiecare plecare chiar și în locuri pe care le-ați mai văzut sau nu vă doreați neapărat să le vizitați. E o suprasolicitare în ceea ce privește distracția și deplasările care nu vă oferă timp să vă relaxați, să vă odihniți suficient și consumă o sumă mare de bani.

Să nu fim diferiți

Undeva în spatele minții voastre e încastrată multă rușine. Rușine că nu aveți, nu sunteți suficient de buni, de bogați, că ceilalți vă privesc altfel, cu milă, ori vă vor exclude. Și acoperiți această rușine cu o mulțime de cheltuieli care sperați că vă vor oferi un statut, dar vă dezechilibrează teribil. Iar rușinea tot acolo este, de fiecare dată fiind altă și altă miză și modalitate de a o masca.

E riscant, periculos să…

… orice. Și nu vă acordați un minim necesar de confort, un minim necesar de odihnă deoarece vă temeți că se va întâmpla ceva rău, dar un rău dramatic pentru care e necesar să fiți pregătiți. Și vă refuzați nevoi de bază, proces prin care vă deprivați singuri.

Frica de schimbare

Schimbarea apare inevitabil. Îmbătrânim, apar probleme de sănătate, ni se schimbă anumite preferințe sau nevoi. E un parcurs firesc al vieții la care vă opuneți din răsputeri și e ca și cum vă blocați singuri într-o anumită etapă, poate aceea a adolescenței sau tinereții timpurii unde nu prea existau griji sau responsabilități. Iar comportamentul este ca atare și ignorați contextele actuale și ce presupun ele, inclusiv ca investiție financiară. Și când realitatea vă lovește serios apare disperarea și incapacitatea de a-i face față.

Nu avem obiective!

Frica e aceea că dacă nu realizați nimic în viață, dacă nu aveți obiective și un rost. Așa că vă stabiliți mult prea multe care vă consumă timpul, energia și resursele financiare. Încercați să vă sufocați această frică și să vă mulțumiți partea exigentă care cere enorm.

Dacă nu avem grijă de noi suficient?

Experiențele trecute v-au marcat. Poate părinți care toată viața s-au sacrificat. Care au avut probleme de sănătate ce au degenerat tocmai din ignoranță și lipsa unei griji de sine adecvate. Iar voi v-ați propus să fiți pe primul loc, să nu vă neglijați niciodată orice ar însemna asta. Doar că sub drapelul grijii de sine se află o parte impulsivă care ia decizii fără să se gândească la consecințele asupra propriei persoane sau asupra celorlalți, care nu trece acele decizii printr-un filtru rațional.

Citește și:
Ți se pare că partenerul tău te ține la distanță și cochetezi cu despărțirea? Ce să discuți cu el înainte de a lua această decizie

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle