Fotbal.Fete.Flori.Tablete – Joacă fotbal și ajută copiii din Ferentari

Am vorbit cu Raluca Negulescu-Balaci despre proiectul Fotbal.Fete.Flori.Tablete, care își propune să colecteze tablete și donații pentru copiii familiilor sărace din Ferentari. Iată cum poți ajuta și tu.

Fotbal.Fete.Flori.Tablete – Joacă fotbal și ajută copiii din Ferentari

Pe 10 martie are loc evenimentul Fotbal.Fete.Flori.Tablete, la Baza Sportivă Progresul Spartac 1944, de pe intrarea Vrabiei din București. Despre acest proiect (aflat deja la a doua ediție), am vorbit cu Raluca Negulescu-Balaci, care mi-a povestit despre felul în care funcționează turneul de fotbal și cum ajută el copiii familiilor defavorizate din Ferentari. Raluca îmi spune despre ea că poartă multe pălării și că, de nouă ani, face parte din echipa Policy Center for Roma and Minorities, organizația care a pus bazele Clubului de Educație Alternativă. „Aici construim din 2010 un spațiu sigur și inovator pentru reducerea abandonului școlar în rândul a peste 200 de copii din familii sărace din Ferentari, prin corelarea educației remediale cu programe sportive și artistice.

Raluca este președinta board-ului rețelei internaționale Fare, o organizație internațională cu peste 130 de membri din mai mult de 35 de țări europene. Scopul Fare e de a transforma fotbalul într-un sport care include pe toată lumea (ceea ce face și evenimentul Fotbal.Fete.Flori.Tablete), indiferent de proveniență sau de experiența de viață. De asemenea, este membră a Global Shapers Bucharest Hub, unul din cele peste 378 de centre cu peste 7.000 de tineri profesioniști care dezvoltă intervenții locale cu perspectivă globală, sub umbrela World Economic Forum.

Conceptul turneului Fotbal.Fete.Flori.Tablete s-a născut în cadrul Global Shapers, din lucrul împreună cu tineri profesioniști din domenii foarte diverse. Echipa turneului e formată din Oana Țoiu, Loredana Urzică, Diana Pirciu, Alexandra Ștef, Adina Sandu, Eliza Chirilă și Octavia Borș.

ELLE: Despre ce este vorba în Fotbal.Fete.Flori.Tablete? Cine sunt beneficiarii? Cum îi ajută această inițiativă?
R.N.-B.: Fotbal.Fete.Flori.Tablete este un turneu de fotbal cu impact social, care își propune să aducă împreună 60 de femei din medii diverse care au mai jucat sau nu fotbal până acum. Scopul turneului este de a colecta tablete funcționale, noi sau vechi, precum și donații care pot contribui pentru achiziționarea tabletelor pentru sesiunile educaționale din Clubul de Educație Alternativă. Sărbătorim luna Mărțișorului într-un mod atipic și susținem în același timp peste 200 de copii din familii sărace din Ferentari să aibă acces la o educație adaptată la secolul al XXI-lea. Folosind tablete cu aplicații educaționale, putem reduce mai eficient decalajul educațional cu care se confruntă mulți dintre copiii din Ferentari. În plus, le dezvoltăm competențele digitale, atât de necesare pentru viitor.

ELLE: Când se întâmplă toată povestea?
R.N.-B.: Turneul Fotbal.Fete.Flori.Tablete are loc sâmbătă, 10 martie, între 9:30 și 11:30, la Baza Sportivă Progresul Spartac de pe Intrarea Vrabiei, nr. 22.

ELLE: Cine participă sau poate să participe? În ce feluri poate contribui cineva la această inițiativă?

R.N.-B.: Dacă ești femeie și vrei să joci fotbal, îți poți înscrie o echipă de șase jucătoare la acest link. Locurile sunt limitate la 10 echipe de 6 persoane. Înscrierea echipei se poate face cu o donație de minim 2 tablete funcționale pentru fiecare echipă sau cu o donație minimă de 50 lei/jucătoare. Donația recomandată de noi este de 100 lei/jucătoare.

Dacă ești femeie și nu vrei să joci fotbal sau bărbat care vrea să ofere un mărțișor deosebit femeilor din viața sa, poți face următoarele lucruri:
o donație în tablete funcționale, noi sau vechi la eveniment sau la sediul Global Shapers Bucharest Hub;
o donație în contul Asociației Global Shapers Bucharest Hub, IBAN RO62RZBR0000060018413951, Raiffeisen Bank, cu mențiunea „Tablete pentru Clubul de Educație Alternativă” sau direct la eveniment pe 10 martie.
Oricine poate contribui prin:
1. Donații de tablete funcționale, vechi sau noi la eveniment sau la sediul Global Shapers Bucharest Hub (persoană de contact Loredana Urzică – [email protected])
2. Donații în bani la eveniment sau în contul menționat mai sus.

ELLE: De ce fotbal?

R.N.-B.: Fotbalul a fost prima activitate, în 2010, care ne-a permis să construim o relație de încredere cu copiii din Ferentari și să-i atragem spre școală. Accesul la această activitate este liber atât băieților, cât și fetelor.
Evaluările noastre arată că, în medie, copiii din Clubul de Educație Alternativă consideră că fotbalul îi face să fie mai motivați să meargă la școală, să obțină rezultate mai bune și cred că școala este importantă pentru dezvoltarea lor în proporție de 77,36%.
Fotbalul este un limbaj universal care aduce oamenii împreună indiferent de gen, identitate etnică, clasă socială sau dizabilitate. În societatea noastră e însă mult asociat cu bărbații. Fiind martie, adunăm femei să joace fotbal tocmai pentru a arăta că aceste limite sunt doar în mințile noastre și că împreună putem schimba societatea.

ELLE: De ce tablete?
R.N.-B.: Lumea din jurul nostru evoluează accelerat, prin transformări tehnologice incredibile. Pe de altă parte, copiii din comunități sărace, deja confruntându-se cu acces limitat la educație, sunt și mai mult lăsați în urmă. Decalajul lor educațional e accentuat de lipsa competențelor digitale. Considerăm că putem ajuta copiii din Ferentari să se pregătească pentru piața muncii viitorului prin utilizarea tabletelor ca interfață educațională la sesiunile de educație remedială din Clubul de Educație Alternativă. În acest fel, procesul educațional devine mai atractiv pentru copii, în timp ce-și dezvoltă competențele digitale atât de necesare pentru viitor.

ELLE: Cum este să lucrezi cu o comunitate săracă? Ce ar trebui să înțeleagă ceilalți despre beneficiarii campaniei voastre?

R.N.-B.: Nimeni nu alege să se nască și să rămână sărac. Există numeroase bariere invizibile pe care le întâmpină copiii din familii sărăce și care le limitează accesul la educație – locuire precară, acces limitat sau inexistent la utilități pe care le considerăm firești în anul 2018 (apă, electricitate, gaz etc.), hrană insuficientă din cauza situației socio-economice precare a familiilor din care provin, lipsa unor condiții minime de a avea o viață decentă (haine, încălțăminte, materiale educaționale).

Nouă ni se pare inacceptabilă această situație și considerăm că acești copii merită alternative pentru o viață mai bună. Iar acest aspect se poate aborda prin asigurarea accesului la educație și printr-o intervenție centrată pe nevoile fiecărui copil.

În Clubul de Educație Alternativă, copiii din Ferentari au acces la un spațiu sigur și inovator care le permite să-și înțeleagă și să-și dezvolte potențialul. Asigurăm o masă caldă zilnic, dar și acces gratuit la activități de educație remedială, workshop-uri artistice și educaționale.

ELLE: Care sunt prejudecățile care stau în calea unei dezvoltări firești pentru beneficiarii voștri? Cine ar putea/ar trebui să îi ajute și nu o face?

R.N.-B.: Copiii din Clubul de Educație Alternativă se regăsesc la o intersecție de stigme cu care se confruntă din cauza cartierului din care provin, a situației sociale, și în unele cazuri, a identității etnice. Întâmpinăm des atitudini de tipul „Nu se poate face nimic în acest cartier, de multe ori din partea unor oameni care nu au călcat niciodată în Ferentari. Noi vedem mult potențial în Ferentari și din acest motiv, o mare parte din echipa Clubului de Educație Alternativă e formată din oameni din cartier – mame ale copiilor din zonă sau tineri romi (de exemplu, antrenorul de fotbal e un tânăr de etnie romă care locuiește în Ferentari). Ei sunt puntea noastră permanentă cu comunitatea și ne ajută să avem o abordare adaptată la nevoile copiilor din zonă.

Oricine ne poate ajuta prin voluntariat (lucru cu copiii la teme la limba română și matematică sau alte ateliere interactive), donații de haine, mobilă, mâncare, materiale educaționale pentru copii sau donații de echipament IT care ne poate ajuta în procesul de recuperare a decalajului educațional. De asemenea, se pot face direct donații către Policy Center for Roma and Minorities

ELLE: Sunteți la a doua ediție a evenimentului. Care a fost impactul primei ediții?

R.N.-B.: La ediția din 2017, scopul a fost de a stimula accesul fetelor din comunități sărace la fotbal. Peste 180 de fete au participat la un eveniment sub umbrela campaniei Live your goals, susținută de FIFA. În vederea celebrării accesului egal la educație și sport pentru fete, 60 de femei s-au alăturat unui turneu de fotbal care a crescut gradul de conștientizare privind situația fetelor din comunități marginalizate. Anul acesta facem un pas mai departe și fotbalul devine un vector pentru acces la educație de calitate pentru copiii din Ferentari.

ELLE: La ce vă așteptați pentru ediția de pe 10 martie?

R.N.-B.: Ne așteptăm să strângem cel puțin 20 de tablete (în produse și/sau donații) care să ne susțină în digitalizarea eforturilor noastre educaționale din Clubul de Educație Alternativă. De asemenea, ne așteptăm să oferim o experiență unică femeilor care se vor alătura turneului Fotbal.Fete.Flori.Tablete și a căror implicare va avea un impact direct asupra dezvoltării educaționale a copiilor din Ferentari. Pregătim multe suprize pentru participante cu ajutorul Federației Române de Fotbal și a unor sponsori despre care veți afla sâmbătă.

Citește și:
Pe Stop: două fete strâng absorbante pentru femeile fără adăpost (și le poți ajuta și tu)

Foto: Arhiva proiectului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle