Suporterii din Peluza Nord Craiova organizează duminică, 29 martie, un meci de FIFA20 ca să strângă fonduri pentru spitalul de infecțioase din oraș. Află cum poți să te alături galeriei și să ajuți, la rândul tău.
Peluza Nord Craiova, galeria clubului Universitatea Craiova, a pus la cale un meci de FIFA20 pentru duminică seara, de la ora 20:00, meci care se va disputa între doi dintre băieții din galerie și campionul Dan „TheStricker” Buzărnescu, reprezentantul Universității Craiova în competițiile de FIFA20, alături de Mihai Roman, fotbalist.
Este modalitatea lor de a acționa și a ajuta cadrele medicale care se confruntă cu lipsuri grave în contextul pandemiei de coronavirus care afectează și România, un gest comun de solidaritate pe care vor să îl transmită mai departe, astfel încât mesajul (și ideea) lor să ajungă la cât mai multă lume. Acesta este și motivul pentru care au răspuns întrebărilor din partea presei, lucru pe care îl fac rar, pentru că în mod normal publică doar comunicate atunci când au de transmis ceva. Dar gestul de a vorbi, iată, cu un site dedicat în special femeilor, e un semn că suntem împreună toți în povestea aceasta. Și că, în mod ironic, distanțarea socială pe care o practicăm toți acum ne aduce mai aproape. Meciul, pentru care s-au vândut la ora la care scriu 2.513 bilete, va fi transmis pe canalul de YouTube al clubului. Mai multe despre inițiativa Peluza Nord Craiova mi-a spus Rareș, unul dintre băieții din galerie care nu a vrut să îi fie publicat numele real, pentru a respecta regula lor internă – aceea că nu există lideri și că niciun suporter nu e mai important decât altul.
ELLE: De unde a pornit inițiativa voastră de a organiza un meci virtual în beneficiul Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova?
Rareș: Trăim clipe triste, dramatice în multe țări ale lumii și probabil curând și în România, iar comunitatea noastră de suporteri nu poate rămâne impasibilă. Știm ce înseamnă să lupți din prima linie pentru un ideal și știm ce înseamnă sentimentul de camaraderie, de solidaritate.
Acum am simțit că trebuie să îi ajutăm pe cei care sunt azi în prima linie a acestei lupte. Medicii care salvează vieți sunt acum echipa noastră, ei reprezintă Craiova și Oltenia în acest „meci” absurd cu un dușman nevăzut și atât de periculos.
ELLE: E greu de imaginat pentru cineva din exteriorul fenomenului galeriilor, care mai degrabă vede și aude la TV tot soiul de conflicte, că suporterii pot să arate astfel de manifestări emoționante de solidaritate. Ce ai vrea să știe lumea despre cum sunteți de fapt, care sunt prejudecățile de care vă loviți cel mai des?
Rareș: Înainte de toate, în media și într-o bună parte a societății civile regăsim o imagine distorsionată și de multe ori total falsă a ultrașilor de pe stadioane, pentru că asta vinde, asta ajunge mai ușor la omul din ziua de azi, superficial și cu creierul îmbibat în prejudecăți comode.
Și, da, probabil prejudecățile de care spui fac ca pentru unii să fie greu de imaginat din partea ultrașilor astfel de gesturi, dar pentru cei care ajung să ne cunoască astfel de acțiuni din partea noastră sunt nu doar obișnuite, dar și așteptate. Suntem oameni ca oricare alții, avem familii, educație – studii superioare majoritatea dintre noi, job-uri de tot felul. Ne unește pasiunea comună pentru Universitatea Craiova, o dragoste de-o viață care ne face să trăim împreună bucurii și tristeți, datorită căreia am legat prietenii cu oameni cu care împărtășim aceleași valori. Sunt multe de spus despre prejudecățile și nedreptățile cu care se confrunta suporterii de peluză în România, dar nu este acum momentul să dezvoltăm subiectul.
ELLE: Dincolo de preconcepții, ce înseamnă de fapt o comunitate de suporteri? Ce vă aduce împreună, în afară de, evident, fotbal?
Rareș: Cu siguranță, împreună ne-au adus fotbalul și Știința. Dar, așa cum spuneam, valorile și principiile comune ne țin împreună. Lumea noastră e una idealistă și de aceea de multe ori părem de neînțeles pentru cei din afara ei, suntem probabil niște bizari în ochii lor. În societatea mercantilă în care trăim, oamenii nu pot înțelege cum de o comunitate e capabilă să facă atâtea sacrificii și să-și asume atâtea riscuri fără să aibă vreun interes.
Din pasiune pentru culorile Craiovei noi ne cheltuim banii și timpul, facem zeci de mii de kilometri pe an, lipsindu-i de multe ori pe cei dragi de prezența noastră. E modul nostru de a ne arăta dragostea pentru Universitatea Craiova, fiindu-i tot timpul alături. Acest mod de viață unic ne-a făcut să întâlnim oameni extraordinari, iar prieteniile acestea sincere legate în zecile de ore petrecute într-o deplasare sau la realizarea coregrafiilor valorează mai mult decât orice.
ELLE: În activitatea voastră de galerie, mai sunt alte exemple de solidaritate de care îți amintești cu drag?
Rareș: Noi nu suntem la prima acțiune caritabilă. În afara momentelor în care suntem solidari cu dramele unor oameni, încercând să ajutăm cât putem, a devenit de mult timp deja o tradiție ca la sfârșitul fiecărui an Peluza Nord să organizeze campanii umanitare, cu fondurile strânse fiind ajutați copiii defavorizați (Campania Vis de Copil) sau diverse familii nevoiașe.
ELLE: Spune-mi mai multe despre acest meci demonstrativ – cine participa la el, când are loc, la ce ar trebui să ne așteptăm și care e mecanismul prin care se strâng banii?
Rareș: Meciul va avea loc duminică, 29 martie, la ora 20:00 și îl puteți urmări pe canalul de YouTube al clubului nostru. De o parte vor fi doi dintre băieții din Peluza Nord și de cealaltă Dan „TheStricker” Buzărnescu, reprezentantul Universității Craiova în competițiile de FIFA20, și Mihai Roman, unul dintre atacanții noștri în fotbalul real.
Această acțiune caritabilă a fost inițiativa Peluzei Nord Craiova, la ea aderând atât clubul Universitatea Craiova, cât și platforma Eventim. Biletele-donație se vând online, totul este transparent (în orice moment poate vedea oricine câte bilete s-au vândut și ce sumă s-a strâns). La finalul acestei campanii, de întreaga sumă strânsă va beneficia Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Craiova. (Biletele pot fi achiziționate de aici, n.red.)
Dar meciul în sine este pretextul prin care încercăm să convingem cât mai mulți oameni să se alăture campaniei noastre, pentru că știm toți lipsurile cu care se confruntă spitalele românești.
ELLE: Care sunt, în acest moment, nevoile Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova? Cu cine țineți legătura de acolo?
Rareș: Reprezentanții clubului țin legătura cu cei ai spitalului, iar aceștia din urmă o să stabilească exact destinația banilor în funcție de suma finală strânsă și de ce alte fonduri și donații o să mai dispună în perioada următoare. Noi avem mai multe idei: poate un aparat de testare sau un pat de ATI, sau poate niște ventilatoare, echipamente de protecție, dar pentru ca banii să fie folosiți cu maximă eficiență o să îi lăsăm pe profesioniști să decidă destinația lor.
ELLE: Înțeleg că ați strâns deja o sumă de bani și că bilete la meciul vostru au fost achiziționate și de persoane publice. Îmi poți spune mai multe despre asta?
Rareș: Până sâmbătă dimineața avem strânși deja aproape 40.000 de lei, o sumă considerabilă pe care sperăm să o creștem cât mai mult până la ora meciului. De reținut este că inclusiv în timpul meciului vânzarea de bilete virtuale rămâne deschisă. Evoluția în timp real a donațiilor poate fi urmărită pe platforma Eventim, totul desfășurându-se cât se poate de transparent.
În primul rând la Campania „Oltenia Solidară – Împreună învingem pandemia” au aderat fotbaliștii, printre care Cicâldău, Mihăila, Roman șamd, dar și persoane la care noi ținem foarte mult, cum este Gică Craioveanu. Știm sigur că au cumpărat bilete persoane publice din mai multe domenii, în special din lumea showbiz-ului, dar e o chestiune personală dacă aleg să facă asta cunoscut sau nu.
ELLE: În cele din urmă, ce mesaj are Peluza Nord Craiova pentru fiecare dintre noi?
Rareș: În primul rând, fiți responsabili! Urmați indicațiile autorităților, oricât de ciudat sună asta venind din parte unei Peluze. Stați în case cât de mult puteți, evitați la maximum contactul cu alte persoane, dezinfectați des, spălați-vă pe mâini. Sunt mesaje banale, deja auzite de mii de ori probabil de fiecare dintre noi, dar care trebuie repetate la infinit până când importanța lor o să fie înțeleasă chiar de toată lumea. Trebuie ca oamenilor să le fie clar că fac asta în primul rând pentru ei și familiile lor, și abia apoi pentru societate în ansamblul ei.
Și, în al doilea rând, dar la fel de important, fiți solidari, pentru că doar împreună învingem pandemia! Nu trebuie să așteptăm ca răul să bată la ușa noastră ca să acționăm împotriva lui. Toți oamenii trebuie să se gândească cu ce pot ei să contribuie la rezolvarea cât mai rapidă și cât mai puțin dureroasă (cu cât mai puține victime) a acestei probleme globale.
Acest al doilea mesaj este valabil permanent, nu doar în timpul acestei nenorociri!
Vezi locuri de vizitat in Craiova – oiective turistice in Cetatea Baniei!
Foto: Peluza Nord Craiova