Forma subtilă de bullying pe care o practici și tu și îți distruge relațiile

Fie că sunteți în tatonări, la început de relație sau aveți deja câțiva ani împreună, aceste tipuri de bullying pot sabota până la despărțire.

Forma subtilă de bullying pe care o practici și tu și îți distruge relațiile

Uneori o faci inconștient, alteori acest bullying este asumat și cumva întinzi coarda până aproape că se rupe. Dar de ce apare chiar și în cuplu cu partenerul cu care ai o istorie sau la primele întâlniri cu persoana care îți place în mod real? Pentru că este unul dintre modurile de a face față în situații pe care le consideri ca fiind cu potențial periculos.

Dar aceasta poate fi o interpretare, nu înseamnă că ești cu adevărat în pericol de a fi rănită emoțional sau celălalt chiar a zis ceva ce te-a deranjat teribil. O reacție este înghețul când efectiv te blochezi și nu mai zici nimic, nu mai faci nimic, accepți ceea ce spune sau propune celălalt ca să nu te respingă, să nu te critice. Alta este evitarea când de exemplu te detașezi emoțional și apoi ultima din listă este lupta. Iar un bullying față de partener este o versiune prin care te lupți dar care în timp macină relația.

Râzi de el

Îl iei peste picior, râzi cu gura până la urechi de el și orice zice tratezi cu acest umor care e o veritabilă batjocură. Poate că te-ai simțit nerespectată, poate că el chiar a depășit o limită sau crezi că intenționa să facă asta. Ce transmiți și tu este exact lipsă de respect care îl poate declanșa pe bully din partener și să înceapă o ceartă teribilă, ori celălalt se va distanța. Desigur, cum scopul este de a avea tu grijă de tine îi poți transmite mult mai scurt, deloc dramatic și sănătos că nu este ok pentru tine reacția sa (prima), că aceea este granița ta și îi ceri să nu o încalce nici acum și nici pe viitor.

Răzbunarea

Efectiv vrei să guste și el din ceea ce ți-a oferit ție. Nu ți-a răspuns la telefon într-o seară, nu îi mai răspunzi nici tu câteva zile la rând. Ți s-a părut că a fost prea prietenos cu o femeie din grupul cu care v-ați întâlnit? Data viitoare flirtezi fățiș cu cine se poate. Îi răspunzi cu aceeași monedă fără a discuta în prealabil și a clarifica respectivul context.

Îi apeși butoanele

Știi foarte bine care îi sunt vulnerabilitățile, ce îl deranjează, de la ce se activează instantaneu. Și pentru că a fost răutăcios îi apeși intenționat acele butoane, mergând la sigur ca să-l doară. Un fel de m-ai lovit – te lovesc înapoi. Referințele pot fi către foste relații, dinamica pe care o are cu familia sa, probleme de la serviciu, nesiguranțe împărtășite în momentele de apropiere emoțională.

Ironii, sarcasm…

… dar spuse pe un ton cât se poate de calm. Nici n-ai zice că este un conflict sau vă aflați în plin război, dar ceea ce se aliniază cu asta este limbajul tău non-verbal care poate trăda și superioritate, aroganță, dezgust. Îl înțepi cât se poate de abil, iar când evidențiază mecanismul (presupunând că nu s-a aprins și el) negi vehement ironiile și sarcasmul ce funcționează precum o biciuire verbală.

Citește și:
Ce să îi spui partenerului astfel încât să consolidezi conexiunea emoțională dintre voi

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle