Folosești umorul pentru a detensiona certurile cu partenerul? Când (nu) e util

Nu îți dorești ca certurile dintre voi să se transforme în conflicte teribile, așa că apelezi la umor. Doar că produce mai mult rău.

Folosești umorul pentru a detensiona certurile cu partenerul? Când (nu) e util

Ești o fire glumeață, iar umorul ai considerat mereu că este unul dintre atuurile tale, chiar parte din farmecul tău. Iar cum în unele conflicte cu partenerul nu îți dorești să observi cum de la un lucru mic se face ditamai avalanșa, folosești umorul ca pe o diversiune. Îi atragi atenția partenerului cu umorul și îl scoți din acea încrâncenare emoțională și blocaj mental care nu îi permitea să vadă toate nuanțele problemei. Folosești umorul ca pe un soi de tehnică time-out, în care faceți o pauză râzând, și o tehnică de minimizare a problemei. Când glumești pe seama ei, nu mai formează o perspectivă așa terifiantă, își pierde din puterea pe care o are asupra voastră, scad gândurile negative și tendința de catastrofizare. Deci umorul folosit abil e bun. În același timp sunt maniere de utilizare mai puțin inspirate.

Bullying

Uneori când umorul are nuanțe mai dure, e mai înțepător, căci te gândești că-ți va trezi partenerul la realitate, acel umor devine o formă de agresivitate sau o agresiune de tip bullying. Nu ajută, ci rănește emoțional. Nu oferă o formă de conștientizare și nici nu vă apropie, ci te transformi într-un agresor, în dușman, iar reacția lui e de a se apăra sau a evita. Rolul de agresor e și când intenția e foarte bună de a-l ajuta sau înveseli pe partener și pui atât de multă presiune în direcția asta încât ajunge să se simtă ca un abuz.

Invalidarea emoțiilor

Partenerul este trist, dezamăgit, se simte neputincios, iar prin infuzia de umor, care speri tu că îi va ridica moralul, obții o invalidare a emoțiilor sale. Ca și cum îți bați joc de ele, nu ar avea de ce să le simtă, nu ar avea dreptul la ele. Invalidarea respectivă poate îmbrăca și hainele criticii, în care să-l minimizezi pe partener că este afectat de subiectul respectiv.

Soluții timpurii

Umorul e ca un joc de rezolvare de probleme. Ai identificat ce se petrece și vrei într-un mod amuzant să îi livrezi partenerului soluția la care te-ai gândit. Doar că e prea devreme, el încă are nevoie să ventileze, să spună ce simte, să se facă auzit. Iar din partea ta are nevoie întâi de o scanare a sentimentelor tale, și după aceea să elaborați împreună soluțiile necesare.

Focusul pe tine

Începi și povestești amuzată despre ce ți s-a întâmplat ție, într-o situație silimară, iar brusc toată atenția se mută asupra ta. Nu e doar despre experiența ta, ci și maniera în care povestești și construiești un adevărat spectacol, iar partenerul face un balet între personajul invizibil și publicul care trebuie să aplaude ca să nu jignească sau să supere actorii.

Impresia greșită

Fii atentă la ceea ce îți transmite și îți cere partenerul. Căci pentru el umorul în situațiile critice poate reprezenta o formă de evitare, de neasumare a responsabilității, lipsa seriozității sau a maturității. Și, desigur, îngreunată restabilirea conexiunii emoționale după conflict.

Citește și:
Situații când despărțirea este varianta cea mai sănătoasă pentru tine

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle