Folosește-ți inteligența emoțională pentru a avea o relație de cuplu mai bună

Inteligența emoțională are aplicabilitate în toate relațiile pe care le ai, iar în cuplu te ajută să crești nivelul de satisfacție și calitatea interacțiunii.

Folosește-ți inteligența emoțională pentru a avea o relație de cuplu mai bună

Ce înseamnă inteligența emoțională? Pe scurt felul în care îți gestionezi emoțiile și gândurile, cum iei contact cu tine și cu cei din jur, într-un mod cât mai sănătos și mai funcțional. Ca atare o inteligență emoțională ridicată are un impact pozitiv și în viața de cuplu, iar aceasta este o resursă pe care e indicat să o folosești din plin.

Relații stabile


Conexiunile tale sunt profunde și de durată. Ai o relație apropiată cu familia, ai prieteni de foarte mulți ani, iar relațiile de cuplu nu au fost nicicum sporadice, ci dimpotrivă. Ești mult mai atrasă de stabilitate decât de noi începuturi pe bandă rulantă. Ceea ce te predispune la responsabilitate și implicare, ești dispusă să muncești pentru relația ta. Fă-o înainte ca problemele să apară, cu rol de prevenție și de creștere a calității relației de cuplu.

Ești empatică

Să te pui în locul partenerului tău ca și cum ai fi el te ajută să îl înțelegi mai bine, să îi integrezi perspectiva fără să judeci, să acuzi, să arunci cu piatra. O capacitate ce va dezamorsa conflicte și te va împiedica să îți faci tot felul de scenarii care te macină pe interior. Te iubești, dar faci asta fără sa cazi în capcana egoismului, luând în calcul și nevoile persoanei alături de care ai decis să trăiești. Capacitatea ta de bun ascultător este ridicată, ești acolo pentru celălalt și nu muți reflectorul asupra propriei persoane. Dacă întrerupi o faci pentru a cere mai multă claritate, nu pentru a combate sau invalida.

Îți gestionezi modurile de a face față

Când ne simțim răniți, abandonați, neiubiți, neimportanți, avem tendința de a reacționa în moduri mai puțin funcționale și sănătoase. Atacăm, ne detașăm emoțional, căutăm defecte sau probe că celălalt e un om rău etc. La o inteligență emoțională ridicată ești mai conștientă de felul în care aceste părți din tine preiau controlul, intri în contact cu nevoile tale și părtea ta sănătoasa face ordine în modurile de coping ce în final ajung să te saboteze.

Te uiți la tine…

… dar pe interior. De ce ai avea nevoie și nu primești? Ce greșeală ai făcut? Cum o poți corecta și ce ar fi necesar ca în viitor să nu o mai repeți? Ce anume din prezent râcâie o rană emoțională din trecut? Cum poți să ai grijă de tine astfel încât tu să fii bine, iar asta să se reflecte și la nivel de relație? Îți arăți vulnerabilitatea și nu o interpretezi ca pe o slăbiciune, îți vezi și îți accepți toate emoțiile pozitive sau negative.

Conflicte… sănătoase

Nu te cerți ca să câștigi, să domini, să ai sau să preiei puterea. Nu îți este teamă să setezi limite și să le readuci în discuție când este necesar, ceea ce înseamnă că nu te trădezi pe tine și nevoile tale. Conflictele în cuplu sunt imposibil de evitat, asta dacă nu intri în subjugare. Iar pentru tine ele sunt o modalitate de a recadra regulile, condițiile din cuplu. Și le porți având în minte găsirea de soluții potrivite și sănătoase pentru voi.

Citește și:
Simți că despărțirea este aproape? Ce lucruri țin de tine pentru a salva relația

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle