Folosește gratitudinea pentru a-ți îmbunătăți relația. Strategii individuale și de aplicat în cuplu

Relația nu trebuie să fie în pericol pentru a lucra asupra ei. Aceste modalități de a-ți arăta gratitudinea sunt o formă de prevenție.

Folosește gratitudinea pentru a-ți îmbunătăți relația. Strategii individuale și de aplicat în cuplu

Poți privi sănătatea cuplului precum sănătatea propriei persoane. Alegi să faci mișcare, să nu fumezi, să consumi alcool cu moderație, să mănânci sănătos? Asta înseamnă efort, un program organizat, structurarea unui anumit stil de viață. Dacă faci asta scazi semnificativ apariția anumitor boli, riscuri diverse pentru sănătate. Dacă ești o persoană sedentară, poate chiar ai ceva kilograme în plus, mănânci dezorganizat și prost, zahărul și fumatul sunt la ordinea zilei, exagerezi și cu paharele de vin, la un moment dat, destul de devreme, te vei trezi că e necesar să tratezi anumite afecțiuni și drumurile la medici devin prea dese. La fel e și în cuplu. Lăsați relația să meargă de la sine, problemele să devină un bulgăre de zăpadă cu potențial de avalanșă nimicitoare? Sau interveniți în avans ca o formă de prevenție? Iar tehnicile ce implică gratitudinea sunt o formă de prevenție, mai ales dacă știți că sunteți campioni la critică și v-ați atras atenția reciproc în acest sens.

Antrenamentul individual

Fiecare dintre voi să aibă un jurnal al gratitudinii în care să noteze zilnic, dimineața și seara. E necesar să existe și un antrenament personal în ceea ce privește gratitudinea. Să vă învățați individual să vedeți și binele, nu doar tot ce este negativ. Dimineața acordați-vă 5-10 minute în care să vă notați 3-5 lucruri pentru care sunteți recunoscători, din absolut orice zonă a vieții voastre. Puteți fi recunoscători și pentru cafeaua grozavă la gust, cana frumoasă din care o beți, ciripitul păsărelelor care vă încântă auzul sau faptul că puteți merge la birou pe picioarele voastre. Seara notați în jurnal toate experiențele pozitive, reflectări de peste zi ale unor aspecte care v-au plăcut. Concret ce s-a întâmplat? Ce ați simțit în corp când le-ai experimentat? Ce ați gândit atunci? Ce gândiți la momentul notării reflectării în jurnal?

Pentru ce sunt recunoscător partenerului…

… aduce atenția asupra relației de cuplu și partenerului. E un focus pe bun și pe bine, încurajează gândirea pozitivă și decuplarea de la tiparul foarte critic. Asta se face tot în scris, tot la nivel individual, fiecare în jurnalul său.

Exersarea gratitudinii la nivel practic

Întâi începe să mulțumești mamei că a gătit ceva bun și v-a trimis și vouă. Mulțumește-i doamnei de la curățenie că vă ajută să economisiți timp. Mulțumește-i unui coleg că te-a ajutat cu un răspuns rapid, doamnei de la supermarket că a pus ea cumpărăturile în sacoșă. Exprimă-ți gratitudinea în afara cuplului pentru a te deprinde cu acest obicei, apoi începe să îi mulțumești partenerului. Se va simți validat, apreciat, văzut. În acest sens îi poți da și mesaje peste zi, poți lipi post-it-uri pe oglinda din baie sau pe frigider. Când o faci verbal atenție și la limbajul trupului. Nu-ți lăsa privirea în podea, ci privește-l în ochi. Nu sta cu brațele încrucișate, într-o poziție închisă, ci ține-le pe lângă corp, în poală sau pe masă. Corpul să nu fie orientat către ușă ca și cum vrei să fugi. Simți să-l și îmbrățișezi sau săruți? Fă-o!

Citește și:
Analizezi în exces tot ceea ce se întâmplă în cuplu? Beneficii personale care întrețin acest comportament nesănătos

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle